Her kan du læse om, hvilke tiltag virksomheder i Ballerup Kommune gør for biodiversiteten
Gør din virksomhed noget særligt for biodiversiteten er du velkommen til at skriver om jeres tiltag til mt-miljo@balk.dk
-
På Klausdalsbrovej 601, har Tryg Forsikring valgt at udstede hele 16,3 hektar til biodiversitet. Det svarer til 9 fodboldbaner og er fordelt på hele området.
Lader græsset gro
Siden det tidlige forår 2021, har Tryg ladet græsset gro flere stedet. Specielt op ad skråningerne og mellem buskads.
Kun enkelte steder bliver græsset stadig slået. Her handler det om sigtbarhed for bilisterne vedr. skilte og p-pladser.
-
Stensdal group har hyret Greenkeeper Søren
Ude på Tempovej 27, er Stensdal Groups greenkeeper i gang med at plante vilde blomster til gav for biodiversiteten.
Her har de netop fræset jorden og i gang med at plante vildeng m.m. Projektet er en langtidsinvestering. Derfor sår de med blandet frø. Det vil sig, at der både er frø der blomster i år, nogle næste og nogle først om 3. år. Dette for dels af skabe de smukke blomsteromgivelser derude allerede nu, men også for at skabe nektar for insekterne fremadrettet.
Når blomsterne springer ud går de i gang med at se på, hvor mange insekter der er kommet til og effekten af såningen.
Det vilde bliver holdt
For at undgå at fortovet eller andet bliver groet til, klipper de kanterne rundt om blomsterområdet. Ca 1-2 meter, så det stadig er rigt på biodiversitet. biodiversiteten, men stadig ser pænt ud.
Fremadrettet er det meningen af der skal laves små skilte der beskriver, hvilke tiltage der er lavet.
Stensdal Group håber at deres tiltag vil smitte af på de andre virksomheder i området, da de er sikker på, at virksomhederne sammen kan skabe et smukt område derude.
-
I 2021 har Hjortespring Golfklub indledt et projektsamarbejde med Ballerup kommune, som hedder Bæredygtig bundlinje 2.0. Hjortespring Golfklub fokuserer i dette projekt på affaldssortering, på banen samt i klubhuset.
En stor del af Golfklubbens affald er græsaffald, det stammer fra højroughen på banerne, som bliver klippet, opsamlet og kørt væk 1-2 gange om året (også kaldet høslet). De tidligere år er der produceret ca. 40 tons græsaffald fra højroughen. For at gøre arbejdsopgaven mere bæredygtig og CO2 neutral, har golfklubben valgt at lave forsøg med afbrænding af disse arealer.
Afbrændingen sker som led i en ny naturpleje for at tilføre områderne mere natur og skabe bedre vilkår for plante- og insektliv. Erfaringer viser, at metoden kan tilføre naturarealet en højere biodiversitet, end det hidtidige høslæt har kunnet.
Ved afbrænding fjernes det døde visne plantemateriale, og råjorden blottes, hvilket begunstiger spiringen af frø for blomstrende urter.
Desuden viser erfaringer, at der vil forekomme væsentligt flere planter og særligt blomstrende urter som vil medvirke til en længere blomstringsperiode til gavn for insekter knyttet til nektar- og pollenplanter, f.eks. sommerfugle og vilde bier.
Erfaringerne har også vist at stierne, fairways, teesteder og greens fungerer perfekt som naturlige brandbælter. Derfor er golfbaner gode til at lave afbrænding på, da man allerede har brandbælter. Det betyder, at der er flere sikkerhedsventiler i forhold til brænde delområder af.
Fordele ved afbrænding af højroughen på golfbaner:
- Skaber en tyndere og lysere rough
- Skaber plads til urter og blomster – hvilket øger biodiversiteten
- Fjerner på sigt kvælstof fra jorden
- Mere, og hurtigere, foder til dyrelivet
Ulemper ved afbrændingen:
- Visuelt er området sortsvedent i nogle dage
- Der er under afbrændingen røgudvikling
Øvrige biodiversitetstiltag
Derudover har Hjortespring Golfklubs etableret et nyt vandhul på Marbækbanen, og grenaffaldet henlægges i kvasbunker til naturlig nedbrydning i stedet for at lave det om til flis. Til fordel for alle svampe, insekter og andet kryb og kravl der kan nyde godt af bunken af grenaffald.
Der er planer om, at kommunen i samarbejde med golfbanen får opsat infotavler om naturstier i området, med særligt fokus på fuglelivet.