snog i søen

Beskyttet natur (§ 3)

I Ballerup Kommune er mange områder omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 for at sikre levesteder for vilde danske planter, dyr og andre organismer. Områder som heder, enge, moser, overdrev, søer, vandløb, strandenge og strandsumpe kan være beskyttet natur, afhængigt af områdets tilstand. Det betyder, at et område kan være beskyttet, selvom det ikke nødvendigvis er markeret på et kort.

Naturtyper omfattet af § 3

  • Ferske enge
  • Heder
  • Moser og lignende
  • Overdrev
  • Strandenge og strandsumpe
  • Vandhuller
  • Visse søer og vandløb

Beskyttelsen betyder, at du skal søge dispensation hos kommunen, hvis du planlægger at ændre noget i et område, der er beskyttet af loven.

Dette omtales som "Tilstandsændringer". 

Beskyttede områder må dog anvendes, som man har gjort det før, de blev omfattet af beskyttelsen. Det betyder, at den hidtidige brug eller drift må fortsætte, men ikke må intensiveres. Loven om § 3-beskyttede naturtyper trådte i kraft i 1992, men søer og vandløb blev beskyttede i 1972.

Hvad det betyder for dig

Dette indebærer blandt andet, at du ikke må udføre:

  • Udføre voldsom oprensning eller ændre vandstanden.
  • Beplante eller fjerne eksisterende vegetation i og omkring vandmiljøet.
  • Bygge eller placere konstruktioner i, eller nær søen eller vandløbet.
  • Udsætte ikke hjemmehørende arter, til et veletableret økosystem.
  • Forurene vandmiljøet, enten gennem affaldsdeponering, sprøjtegift eller gødskning.

Konkrete eksempler på tilstandsændringer, der ikke er tilladt:

  • Oprensning eller udgravning: Du må ikke grave søen eller vandløbet dybere, udvide dens areal, eller fjerne sedimenter uden tilladelse.
  • Ændring af vandstanden: Det er ikke tilladt at sænke eller hæve vandstanden ved at etablere afløb, spærringer eller pumpe vand væk, uden tilladelse.
  • Fjernelse af alt vegetationen: Du må ikke fjerne eller beskære alt siv, åkander, træer og buske omkring søen eller vandløbet uden tilladelse, da vegetationen kan være vigtig for dyre- og plantelivet. + Billede af eks. guldsmed.
  • Udsætning af fisk eller andre dyr: Du må ikke sætte nye arter som f.eks. karper eller invasive plantearter i søen. Dette kan forstyrre økosystemet.
  • Byggeri: Du må ikke anlægge en terrasse, bygge broer, opsætte badeplatforme eller opføre bygninger som skure eller andre anlæg uden forudgående tilladelse
  • Påfyldning eller tilkørsel af materialer: Du må ikke fylde søen eller vandløbet op med jord, sand eller sten for at "udjævne" eller ændre dens form.
  • Brug af pesticider, herbicider eller gødning tæt på vandmiljøet: Kemikalierne kan sive ned i vandet og skade plante- og dyrelivet, mens tilførsel af for mange næringsstoffer kan medføre vækst af uønskede planter såsom ”andemad” og trådalger.  

Formålet med disse regler er at bevare de naturlige levesteder for en lang række af vores mest truede dyr og planter, og overtrædelse af disse regler kan medføre påbud om retablering samt eventuelle bøder.

Ændringer ved søer og vandløb kan dog tillades, hvis de enten har minimal betydning for naturen eller direkte forbedrer naturindholdet i området.

Hvis du ønsker at forbedre en sø eller et vandløb – for eksempel ved at tynde ud i vegetationen og give området mere lys og luft, skabe slyngninger eller lægge sten og grus ved bredden for at gavne dyre- og plantelivet – kan det være en stor fordel for naturen. Du skal dog altid huske at kontakte kommunen først for vejledning og eventuel tilladelse. Kommunen kan være behjælpelig med hvordan du laver en ansøgning til dispensation efter § 3 i Naturbeskyttelsesloven. Her kan kommunen samtidig stille betingelser for, hvordan arbejdet skal foregå.

Naturbeskyttelsesloven som forbudsbestemmelse

Naturbeskyttelsesloven er en forbudsbestemmelse, hvilket betyder, at ændringer i disse naturområder kun tillades, hvis indgrebet er af underordnet betydning for naturen eller medfører en forbedring af naturindholdet i området.

Særligt for beskyttede søer og vandhuller 

Som hovedregel er søer eller vandhuller beskyttet, hvis de har et areal på mindst 100 m², inklusiv bredbræmme. Ydermere er søer, der har en vandflade på 3 ha, omfattet af en søbeskyttelseslinje på 150 m. Inden for denne zone er det ikke tilladt at ændre terrænet, bygge eller foretage beplantning.

Særligt for beskyttede vandløb 

De fleste beskyttede vandløb er naturlige vandløb, men de kan godt være regulerede. Langs disse vandløb skal der være en 2 m. bræmme på begge sider af vandløbet. Bræmmen regnes fra vandløbets øverste kant. Inden for denne zone, må der ikke dyrkes, jordbehandles, plantes eller foretages terrænændringer. Der må heller ikke opsættes faste hegn, eller andre konstruktioner.

Nogle vandløb er også registrerede med en åbeskyttelseslinje. Linjen forløber 150 m fra vandløbets øverste kant. Her må der ligeledes ikke ændres i terrænet, bygges eller foretages beplantning.

Miljøportalen www.arealinfo.dk kan du se, om der er registreret beskyttet natur på din ejendom. Vær opmærksom på, at registreringerne kun er vejledende. Det er altid arealets faktiske tilstand (hvis ikke der er foretaget indgreb i strid med beskyttelsen), der afgør, om arealet er beskyttet eller ej. Hvis du er i tvivl om nogle af dine naturarealer er beskyttede, så spørg kommunen, da du ikke kan være sikker på, at al beskyttet natur er registreret endnu. Beskyttelsen er den samme, uanset om arealet er registreret som beskyttet natur på Miljøportalen eller ej.

Ønsker du at få afklaret, om et konkret område er beskyttet af § 3, kan du kontakte Ballerup Kommunes Naturteam på natur@balk.dk.