Måløv bymidte
Ballerup Kommune er igang med at udvikle Måløv Bymidte ud fra visionen om, at Måløv Bymidte skal opleves som en samlet og levende bymidte med nye mødesteder og bedre forbindelser, der styrker rammerne om byens særlige fællesskaber.
Der blev i 2016 afholdt en projektkonkurrence med henblik på at få en samlet plan for udvikling af bymidten. Vinderforslaget hedder "Måløvringen". Med udgangspunkt i dette forslag, er vi nu gået igang med at forbinde de særlige steder i Måløv. Med udgangspunkt i visionen om Måløvringen vil vi styrke og udvikle livet i bymidten ved fortætning, bedre trafikale forbindelser og et godt bymiljø.
-
Her kan du løbende læse opdateringer om udviklingen af Måløv Bymidte:
Januar 2020 - Lokalplanen for Korsvejgård vedtaget
Korsvejgård er en tom grund, der ligger på hjørnet af Måløv Hovedgade og Jungshøjvej. Med lokalplan 130 gives der mulighed for at opføre rækkehuse og/eller etageboliger på grunden. Kommunens lokalplaner findes her.
November 2019 - Kulturtorvet indviet
Pladsen står færdigt som multifunktionelt torv, der bruges til parkeringsplads i hverdagen, men som lejlighedsvist kan omdannes til torv med kulturelle aktiviter.
Maj 2019 - 3 nye aktivitetsområder i Måløvringen indvies
En tarzanbane i et lille skovområde, et parkouranlæg og en klatreboulder ved Måløv Idrætspark blev indviet efter et tæt samarbejde mellem lokalområde og Ballerup Kommune.
2017 - Skolestien renoveres
Stien mellem Måløv Hovedgade og Måløv Skole var utryg færdes på. Stien blev i løbet af 2017 renoveret.
September 2016 - Måløvringen udpeges som vinderprojekt
Efter en lang inddragelsesproces og en efterfølgende projektkonkurrence, kan idéforslaget Måløvringen kåres, som vinder af projektkonkurrencen.
-
I tæt samarbejde med lokalområdet er der formuleret en vision og 9 ambitionspunkter for bymidtens udvikling.
Vision
Måløv Bymidte skal opleves som en samlet, levende bymidte med nye mødesteder og bedre forbindelser, der styrker rammerne om byens særlige fællesskaber.
Ambitioner
De 9 ambitioner for Måløv Bymidte fortæller om de temaer, som er vigtige at tage højde for i byudviklingen:
- Måløv skal være en lokal magnet, hvor flere lokale og forbipasserende får lyst til at gøre stop
- Måløv er et stærkt fællesskab, som vi deles om
- Måløvs stærke landsbykultur for lokalt engagement og deltagelse skal fastholdes og fortsat udvikles
- Måløv skal opleves som en samlet by – også på tværs af Frederikssundsvej/jernbanen og Måløv Parkvej
- Bymidten og Hindsgaulområdet skal opleves som levende steder
- Der skal skabes pladser og mødesteder på tværs af generationer med rum til store og små fællesskaber
- Et langtidsholdbart Måløv med fokus på klimatilpasning og bæredygtighed
- Gående, cyklister og bilister skal trygt kunne bevæge sig rundt og på tværs af bymidten
- Et mangfoldigt udvalg af boformer, der sikrer, at både unge og ældre kan bosætte sig i Måløv
-
Kommunalbestyrelsen vil udvikle Måløv Bymidte med udgangspunkt i den vision og de ambitionspunkter, som der er blevet udviklet i samarbejdet med lokalområdet.
I byens fysiske udvikling skal der tages afsæt i vinderforslaget "Måløvringen", som handler at forbinde og udvikle byens særlige steder i en ring.
Planen går på at binde eksisterende og nye mødesteder og aktiviteter inden for og langs ringen sammen, så ringen understøtte byens særlige fællesskab. I Inden for ringen og i tilknytning til ringen skal der ske en bymæssig fortætning, som skal understrege bymidten.
Måløvringen lukker sig ikke om sig selv, men kobler bymidten til de omgivende landskaber og bykvarterer.
Ballerup Kommune er i samarbejde med lokalområdet igang med at realisere Måløvringen.
-
I efteråret 2019 blev Kulturtorvet anlagt.
Kulturtorvet danner med den nye indretning, nye belægninger, og opholdspladser, plantebede, træer og fornyet belysning - rammen om et torv der kan anvendes og indrettes til bymidtearrangementer i Måløv. I dagligdagen fungerer Kulturtorvet fortsat som en central parkeringsplads i forbindelse med Kulturhus Måløv.
På Kulturtorvet er anlagt et nyt fortov der sikrer de bløde trafikanters adgang fra Måløv Hovedgade til Kulturhus Måløv. Fra torvet er også åbnet op til den fine bibliotekshave med en række siddetrin og en trappe der sikrer direkte adgang mellem torvet og haven.
I bibliotekshaven er i efteråret 2019 også plantet nye træer.
Baggrund
I vinderforslaget ”Måløvringen” fra 2016 blev det forslået at parkeringspladsen foran Kulturhus Måløv skulle omdannes til et ”Kulturtorv”. Et torv i Måløv Bymidte og et mødested med fokus på folkelighed og fællesskab.
En lokal følgegruppe af Måløvborgere har sammen med Måløv Bylaug, Kulturhus Måløv og Ballerup Kommune været med at udforme og sætte rammerne for det kommende torv.
Nu anlægger vi Kulturtorvet
Anlægsarbejdet på torvet bliver udført i perioden fra 17. juni til og med september 2019. Senere på efteråret vil blive plantet træer og stauder.
Det nye torv bliver anlagt på parkeringspladsen mellem Kulturhus Måløv, Netto og Måløv Hovedgade.
Kulturtorvet skal fungere som en central parkeringsplads i Måløv Bymidte. Den eksisterende parkeringsplads og indkørsel laves om, og vi etablerer nye belægninger, øget belysning og ny beplantning.
Til Kulturhus Måløv anlægger vi en ny adgangsvej for fodgængere, og ved indgangen bliver der dannet en lille forplads med siddepladser. Fra torvet laver vi også en trappe ned til den eksisterende bibliotekshave.
Ud til Måløv Hovedgade kommer der en ny cykelsti, og det eksisterende fortov bliver en del af det nye torv.
Ved særlige bymidtearrangementer vil torvet, efter aftale med Netto, kunne spærres af for parkering og vil kunne indrettes med parasoller og flytbart inventar.
Arrangementer på Kulturtorvet
På torvet kan laves flere typer af arrangementer med hel og delvis afspærring af parkeringspladsen. Ved delvis afspærring af torvet til markedsplads vil parkeringsplads og kørevej bag Kulturhus Måløv fortsat kunne være i brug.
Ved arrangementer på hele torvet skal dette aftales med Netto der skal varsles i minimum 4 uger før datoen for arrangementet, da der ikke vil være adgang for biltrafik over torvet eller til Nettos parkeringsplads bag Kulturhus Måløv mens arrangementet pågår. Arrangementer kan maksimalt være af en dags varighed.
En del af parkeringspladsen er forsynet med nedstøbte parasolfødder, og Kulturtorvets markedsparasoller vil kunne anvendes som overdækning ved arrangementerne. Herudover kan flytbare møblering og Kulturtorvets egen stol anvendes på torvet.
Ballerup Kommunes mobilscene vil også kunne indarbejdes på torvet.
Der er mulighed for flere udtage til strøm.
Skal du/I booke Kulturtorvet til arrangement skal søges om tilladelse til arrangement på offentlig vej - se Ballerup Kommunes vejledning: Arrangementer
Logo til brug ved arrangementer på Kulturtorvet
Den lokale følgegruppe i Måløv har i samarbejde med grafiker Martin Savery udviklet et logo for til Kulturtorvet. Det glade og feststemte logo tager udgangspunkt i Måløv. Prøv at se nærmere på det!
-
Skolestien mellem Måløvhøj Skole og Måløv Hovedgade er med en omfattende renovering gjort lysere og mere tryg at færdes på. I 2017 blev underbeplantningen langs stien og hegn ryddet, lygtepæle blev suppleret og stien blev gjort bredere. Derudover kom der et nyt boldhegn op.
Projektet har gjort en markant forskel. Se før og efter billeder nedenfor.
Skolestien efter renoveringen - set mod syd
Skolestien før renoveringen - set mod nord -
Pladsen ved Måløv Idrætsparken er i udviklingsplanen for Måløv Bymidte udpeget, som et særligt nedslagspunkt i byen, som rummer et særligt udviklingspotentiale. Stedet er vigtig, fordi der dagligt kommer rigtig mange mennesker, som enten passerer forbi på stien, som skal i klubben eller som benytter sig at sportstilbudene.
I samarbejde med lokalområdet er der på græsskråningen blevet anlagt en en parkourbane og en klatreboulder. Der er blevet plads til både leg, idræt og ophold.
Klatreboulderen er blevet til på baggrund af et lokalt initiativ.
Anlægget blev indviet i maj 2019 sammen med Tarzanbanen.
Parkouranlægget lige efter anlæggelse
Klatreboulder - et borgermillionsprojekt
Græsskråningen før anlæggelsen af lege- og aktivitetsplads
-
Idéen til en spændende, fysisk udfordrende og lidt hemmelig "oplevelsessti" i det lille skovparti mellem Skolestien og boldbanerne til , er opstået lokalt. Idéen understøttede Måløvring-konceptet og Ballerup Kommune greb derfor projektet, som nu står færdigt.
Prøv udfordringerne på den lille genvej. Det er som at lege "ikke-røre-jord".
-
Som et led i udviklingen af Måløv Bymidte er det målet, at omdanne arealet mellem Måløv Byvej og jernbanen til et stationsnært boligområde. Det er ambitionen, at området samtidig skal forbinde Måløv og Søndergård på tværs af både jernbane og Måløv Byvej, som det er foreslået i udviklingsplanen Måløvringen.
Der skal en eller flere lokalplaner til for at muliggøre udviklingsplanerne. Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om de mere konkrete udviklingsplaner for området. -
I maj 2016 udskrev Ballerup Kommune projektkonkurrence om Udviklingsplan for Måløv Bymidte. Tre teams deltog i konkurrencen. Resultatet af konkurrencen blev offentliggjort i september samme år.
Forslag 2 - Titel: Måløvringen - Vinder af projektkonkurrencen
Teamet bag: Tredje Natur i samarbejde med underrådgiver Ja Ja Architects ApS i samarbejde med WSP Sverige AB, Platant, Sadolin & Albæk, Platant og HOE360consulting
Forslag 1 - Titel: Den moderne landsby
Teamet bag: WERK i samarbejde med underrådgiverne 2 + 1, Urban Creators og Oluf Jørgensen
Forslag 3 - Titel: Sammen om Måløv
Teamet bag: Henning Larsen Architects + BasconDommerbetænkning
Her kan du læse, hvordan dommerkomitéen bedømte de tre projektforslag, og hvorfor det var forslag nr. 2, som vandt:
File