Sammendrag
I sagen fremlægges administrationens forslag til den kommende planstrategis temaer til godkendelse. Temaer og målene vil sætte retning for Kommunalbestyrelsens politiske prioriteringer for kommunens fysiske udvikling i de kommende år og komme til at danne grundlag for den kommende planstrategi og efterfølgende blive udmøntet i en revision af kommuneplanen.
Administrationen indstiller temaer og foreløbige målformuleringer til godkendelse, som fundament for udarbejdelsen af Planstrategien.
Baggrund
Den 31. januar 2023 besluttede Klima – og Miljøudvalget at igangsætte en proces med flere inddragelseselementer med henblik på, at der foreligger en endelig planstrategi for kommunen i februar 2024.
På den baggrund er der gennemført en tidlig inddragelsesproces med afsæt i de fem borgerinddragelsesprincipper og Vision 2029s ambition om at ”Vi skaber fremtiden sammen” og ”Åben for nye idéer.” Borgere, erhvervs-, uddannelses- og foreningsaktører, råd og politikere er gennem interviews og digital inddragelse blevet inddraget under kampagnen "Sammen om byens udvikling".
De spørgsmål, der blev stillet, tog afsæt i Vision 2029, forslag til klimapolitik, udvalgte FN verdensmål samt hvad der aktuelt er "top of mind" på den politiske dagsorden. Spørgerammen havde otte overskrifter: Hverdagslivet i Ballerup Kommune, Bykvalitet, Klima, Natur og rekreative områder, Balanceret boligudvikling, Transport, Erhvervsudvikling og -samarbejde og Uddannelse.
De mange input blev bearbejdet efter udsagn og samlet i fem mønstre:
- Balanceret og helhedsorienteret byudvikling
- Særegne og blandede bymiljøer
- Den levende kommune
- Naturen og det grønne som en særlig kvalitet
- Grøn mobilitet og transport
Afrapporteringen fra den tidlige inddragelsesproces og de fem mønstre dannede sammen med baggrundsdata om Ballerup Kommune udgangspunkt for et temamøde i Kommunalbestyrelsen den 3. maj 2023, hvor de politiske prioriteringer og overordnede pejlemærker for den kommende planstrategi blev drøftet ud fra en dilemmabaseret tilgang.
Sagsfremstilling
Med Klima- og Miljøudvalgets godkendelse af temaer og mål, vil administrationen udarbejde udkast til planstrategi, herunder den handlingsorienterede del af strategien med forslag til, hvilke konkrete indsatser, der kan fremme Kommunalbestyrelsens politiske retning for den fysiske udvikling af Ballerup Kommune.
Administrationen har samlet op på Kommunalbestyrelsens temamøde og fremlægger på baggrund af de politiske drøftelser en overordnet målformulering, fire temaer med tilhørende mål.
Overordnet mål for udviklingen
Vi vil styre byudviklingen og prioritere fremtidige projekter, så udviklingen sker på en balanceret måde i forhold til økonomi og kapacitet. De projekter, som allerede er i støbeskeen, vil blive gennemført.
Vi vil have særligt fokus på kvaliteten af det bebyggede miljø med det mål at skabe bæredygtige løsninger. Vi vil fremme det gode liv i Ballerup Kommune og vi vil gøre det under hensyntagen til det klimaaftryk, som vi sætter og for den natur, som vi påvirker.
Vi vil sætte mål for byudviklingsprojekterne med en forventning til synergi og merværdi. Byudvikling skal ikke alene om handle byens fysik, men også om sociale sammenhænge, lokal identitet, by- og erhvervsliv, økonomi og meget andet.
Byudviklingen skal også fremover foregå i tæt dialog med grundejere og investorer og gennem lokal involvering. Vi udvikler byen sammen.
Tema A: Balanceret og helhedsorienteret byudvikling
Temaet kommer til at handle om økonomiske og sociale aspekt i byudviklingen, kvaliteten i det bebyggede miljø og generelt om en helhedsorienteret tilgang til byens udvikling.
Foreløbige mål i ikke prioriteret rækkefølge er, at
1. Fremme den mangfoldige by. Vi tror på at forskellighed er med til at skabe balance, så længe at byudviklingen foregår i respekt for lokalområdets eksisterende og særegne kvaliteter.
2. Styre byudviklingen, så nye byområder, fortætning, omdannelse og fornyelsesprojekter bidrager til, at vi kan blive boende i eget lokalområde, når vi træder ind i en ny livsfase eller hvis vores livssituation ændrer sig.
3. Fremme kvaliteten i det bebyggede miljø, så Ballerup Kommune er et godt sted at leve, studere og arbejde i.
4. Sikre, at virksomhederne i kommunen fortsat har gode rammer og vilkår.
5. Sikre sammenhæng mellem udvikling og kommunens serviceniveauer, herunder også sammenhæng med offentlige investeringer.
Tema B: Levende lokalsamfund
Temaet kommer til at handle om byliv, fællesskaber og kultur- og fritidsliv.
Foreløbige mål i ikke prioriteret rækkefølge er, at
1. Udvikle de enkelte bykvarterer på forskellige måder, enten fordi de allerede har en stærk lokal karakter eller for at fremme en ny identitet.
2. Fremme lokale mødesteder, kultur - og fritidslivet i alle lokalområder og dermed understøtte lokal identitet og fællesskaber.
3. Udvikle bygninger og byrum, så de er fleksible og dermed kan tilpasses byens dynamik.
4. Udvikle byen, så alle har mulighed for at udleve et aktivt og sundt liv.
5. Sikre, at vi har nemt ved at komme til dagligdagens fornødenheder. Samtidig vil vi fortsat samle butikslivet i særligt bymidterne, så de sammen med restaurationer og kulturliv koncentrerer bylivet.
Tema C: De grønne kvaliteter
Temaet kommer til at handle om naturbeskyttelse, naturkvaliteten og om at bruge og adgangen til naturen. Og det handler også det om naturens rolle i forhold til klimaforebygelse og klimatilpasning.
Foreløbige mål i ikke prioriteret rækkefølge er, at
1. Sikre, at der er plads til træer og bynatur, når vi udvikler byen. Også hvor der ikke udvikles.
2. Sikre naturværdierne i de grønne kiler og fremme naturkvaliteten både i og uden for byen med det mål at opnå en højere biodiversitet.
3. Sikre en god adgang til kommunens grønne kiler og byparker, når vi udvikler byen.
4. Planlægge os ud af klimaudfordringer med hede og ekstrem regn hændelser.
5. Gennem formidling arbejde for, at flere bliver opmærksomme på og bruger parkerne og de grønne kiler som rekreative åndehuller.
Tema D: Bæredygtig transport
Teamet kommer til at handle om, at motoriseret trafik, om offentlig transport, delemobilitet og forholdene for gående og cyklende. Klimaaspektet indgå, som en del af temaet.
Foreløbige mål i ikke prioriteret rækkefølge er, at
1. Minimere trafikken i Ballerup Kommune
2. Sænke farten på lokale vejnet for at flytte trafik til de store vej, minimere støj og give plads til det levede liv i byen.
3. Forbedre fremkommelighed og parkeringsløsninger for trafikanter, der benytter offentlig transport og delemobilitetsløsninger.
4. Fremme forholdende for aktive trafikanter (fodgænger/cyklist) for derigennem at understøtte at gang og cykling generelt tilvælges.
Udkastet til planstrategi forventes fremlagt politisk til september. Kommunalbestyrelsen kan dermed offentliggøre planstrategien og give offentligheden mulighed for at komme med idéer, forslag og kommentarer på baggrund af en formuleret strategi. Kommunalbestyrelsen skal herefter genbehandle planstrategien til februar 2024 og tage stilling til om, hvorvidt de indkomne bemærkninger giver anledning til ændringer i den fremlagte strategi.