Sammendrag
Administrationen orienterer om status på byudviklingsprojektet i Kildedal. Samlet set vurderer administrationen at projektet, herunder byggestart af første byggefelt bliver forsinket til 2027. Årsagerne er flere. Dels er de konkrete projekter forsinkede i at blive detaljerede, således at miljøkonsekvensvurderinger kan foretages. Dels betyder dele af anlæggene og byggeriet i Kildedal, at bilag IV-arter skal indsamles og flyttes. Det kan kun ske i kort tidsvindue, og efter miljøkonsekvensvurderinger er færdige og tilladelser er givet. Det kan ikke nås inden sommeren 2025, hvorfor tidsplan må skubbes pga. behovet for flytning af bilag IV-arter. Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning.
Baggrund
Kildedal bliver en ny, moderne og blandet by med ca. 5000 arbejdspladser, 2000 boliger, butikker, børneinstitutioner, bevægelseshus og sandsynligvis en skole. Byudviklingen i Kildedal sker med særlig fokus på byliv og aktivitet, bynatur i høj kvalitet og med ambitiøse naturindsatser i og omkring Kildedal i sammenhæng med Egedal Kommunes planer om at udvikle deres områder. Målet er at skabe en sammenhængende by på tværs af kommunegrænser til glæde og gavn for fremtidige beboere, erhvervsdrivende og besøgende.
Kommunalbestyrelsen vedtog den 17. juni kommuneplantillæg, rammelokalplan og den første byggeretsgivende lokalplan samt spildevandsplantillæg, der er muliggør Kildedal PS's salg af de første byggeretter og en konkret igangsætning af projektudviklingen omkring regnvandsafledningen ved forsyningsselskabet Novafos.
Byen forventes udviklet over en årrække på 10-15 år, og i forbindelse med vedtagelsen af den første lokalplan var forventningen, at byggeri kunne igangsættes i 2025, og den første indflytning kunne ske 2026/2027 efter gennemførelse af en miljøkonsekvensvurdering af de konkrete projekter.
Sagsfremstilling
Tidsplan og miljøvurdering af konkrete projekter
Der har været arbejdet hen imod en igangsættelse af de første byggeprojekter bestående af Novafos' regnvandsbassiner og det første byggeri på byggefelt 9 i 2025. Når et bygge- eller anlægsprojekt er beliggende i et område med en vis natur- eller miljømæssig sårbarhed, og/eller projektet i sig selv eller sammen med tilstødende projekter har en vis størrelse, er der pligt til, at projektet skal miljøvurderes, inden der kan gives tilladelse til at gennemføre projektet. En miljøvurdering af et konkret projekt kaldtes tidligere for VVM. I Kildedal har administrationen vurderet, at en screening for miljøvurdering af de kommende bygge- og anlægsprojekter, også kaldet en VVM screening, med stor sandsynlighed vil resultere i, at der er miljøvurderingspligt. Det skyldes dels tilstedeværelsen af bilag IV-arter i området samt beskyttelsen af vandkvaliteten i de vandløb, der skal modtage overfladevandet fra området og dels de kumulative effekter af den samlede byudvikling. Det er derfor intentionen, at der i dialog med bygherrer på de først-kommende bygge- og anlægsprojekter indgås aftale om frivillig miljøvurdering.
Miljøvurderingen af et konkret projekt udmøntes i en miljøkonsekvensrapport, der skal udarbejdes af bygherren. Rapporten redegør for den sandsynlige påvirkning af miljøet og for hvilke afværgeforanstaltninger, der eventuelt er behov for, samt hvordan disse skal overvåges efterfølgende, således at det sikres, at der ikke sker en væsentlig negativ påvirkning af miljøet i såvel anlægs- som driftsfasen. Denne proces har vist sig at tage længere tid for bygherre end forventet, da detaljeringen af byggeprojektet på byggefelt 9 har afventet den endelige vedtagelse af planpakken, og da miljøvurderingsprocessen for de projekter, som der er lavet planlægning for, vurderes at tage længere tid end først antaget. Derudover betyder dele af anlæggene og byggeriet i Kildedal, at bilag IV-arter skal indsamles og flyttes. Det kan kun ske i kort tidsvindue, og efter miljøkonsekvensvurderinger er færdige og tilladelser er givet. Dette har også medvirket til at forskyde tidsplanen for opstart.
Nedenfor gives en status på miljøvurderingen af de konkrete projekter, som muliggør at de enkelte bygherrer kan igangsætte deres projekter.
Miljøkonsekvensrapport med tilhørende udkast til tilladelse efter Miljøvurderingslovens § 25 for omlægningen af gastransmissionsledningen, som ligger op ad den vestlige del af Kildedal By er under udarbejdelse. Det samme gælder underføringen under S-banen. Underføringen skal sikre de bløde trafikanter adgang på tvær af S-banen, så byen bindes sammen. Energinet er bygherre på projektet for omlægning af gastransmissionsledningen. Kildedal P/S er bygherre på projektet for underføringen under S-banen. Det er en forudsætning for udviklingen af de vestlige byggefelter, at gasledningen flyttes. De to projekter behandles politisk på møde i Klima- og Miljøudvalget i marts 2025 med henblik på udsendelse i offentlig høring og efterfølgende vedtagelse.
Følgende projekter skal derudover også miljøvurderes i en parallel proces:
- Regnvandsbassiner inkl. ledning under jernbanen (Bygherre: Novafos)
- Byggeri på byggefelt 9 (Bygherre: privat udvikler)
- Børnehuset på byggefelt 9 (Bygherre: Ballerup Kommune)
- Kildedal Bypark syd for jernbanen (Bygherre: Kildedal P/S)
- Adgangsvej til byggefelt 9 og 10 (Bygherre: Kildedal P/S)
Afgrænsning af miljørapporternes indhold for disse projekter forventes klar i maj 2025, og det forventes at der kan ske endelig politisk behandling af §25 tilladelserne kan ske i vinteren 2026. Igangsætningen af ovenstående projekter i marken forventes i 2027.
Lokalplan for børnehuset:
For at sikre, at daginstitutionen for byggefelt 9 kan indgå i ovenstående parallelle miljøvurderingsproces, er det nødvendigt forud herfor at have udarbejdet et lokalplantillæg. Administrationen arbejder på et lokalplanudkast, som muliggør etableringen af det skitseprojekt, som vandt udbudsprocessen. Administrationen forventer at forelægge politikerne udkast til lokalplantillæg nr. 207.1 for Daginstitution i Kildedal By med tilhørende miljøvurdering af planen i marts 2025 med henblik på efterfølgende udsendelse i offentlig høring.
Administrationen forelægger Børne- og Skoleudvalget en orienteringssag om tidsplanen og økonomien for udviklingen af børnehuset på møde den 28. januar 2025.
Regnvandsbassin A1 i Egedal Kommune :
For at muliggøre afledningen af regnvand fra Kildedal By skal der etableres et regnvandsbassin i Egedal Kommune. Dette bassin har tillige til hensigt at klimatilpasse et stort opland i Egedal Kommune, samt muliggøre afledning af regnvand fra Egedal Kommunes byudviklingsområder hhv. Kildedal Bakke og Kildedal NORD. Egedal Kommune vurderer, at regnvandsbassinet har en størrelse som bevirker, at der skal udarbejdes en lokalplan for anlægget. Denne proces er igangsat i Egedal Kommune, og der forventes vedtaget lokalplan for bassinet efter sommerferien 2025.
Køb af arealer nord mod Højeng:
Politikerne har på Kommunalbestyrelsens møde den 16. december 2024 bemyndiget borgmesteren til at forhandle og indgå endelig købsaftale for fire private ejendomme nord for Kildedal By mod Højeng. Tre af ejendommene er beliggende i Egedal Kommune.
Ejendommene benyttes alle delvist til landbrugsdrift mens dele af arealerne er udpeget som beskyttet natur efter Naturbeskyttelseslovens § 3.
Ved at indgå en aftale om køb af ejendommene vil Ballerup Kommune kunne sikre etablering af regnvandshåndteringsbassin U23 fra Kildedal By og kunne realisere en naturstiforbindelse fra Kildedal By til Måløv Naturpark og dermed sikre offentlig adgang til naturen og skabe sammenhæng med naturkvalitetsprogrammets initiativer.
Derudover er der behov for etablering af erstatningshabitat for rasteområder for bilag IV-arten spidssnudet frø for at kunne realisere anlæg og byggeri på Byggefelt 3 (øst for Knardrupvej og nord for Måløv Byvej) samt for regnvandsbassin U24 nord for Byggefelt 1 og 2. Disse habitater vil kunne etableres på ejendommen beliggende i Ballerup Kommune i sammenhæng med det regnvandsbassin, som Novafos skal etablere.
Administrationen vender tilbage i foråret 2025 med en nærmere beskrivelse af anlæggene og et oplæg til hvilke naturinitiativer der med fordel kan etableres, når initiativerne er kvalificerede.
Bent Bekker Holding A/S - klagesag:
Bent Bekker Holding A/S har påklaget Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse af Kommuneplantillæg 16, Lokalplan 201 samt den tilhørende miljøvurdering. Klagerne omhandler planernes og miljøvurderingens angivelse af udpegninger af § 3 beskyttet natur, Grønt Danmarkskort, markfirben samt vejadgange. De tre klager er videresendt til Planklagenævnet sammen med kommunens bemærkninger. Klagerne har ikke opsættende virkning. Planklagenævnet har oplyst, at nævnet forventer at færdigbehandle sagerne inden udgangen af juli 2025. Status er, at sagen afventer sagsbehandling hos Planklagenævnet.
Bent Bekker Holding A/S - politianmeldelse:
Den 29. maj 2024 kunne Ballerup Kommune konstatere, at et beskyttet naturområde blev ryddet med bulldozere. Der blev udstedt en mundtlig standsningsmeddelelse på stedet den 29. maj 2024, som senere blev fulgt op af et skriftligt. Der var på det tidspunkt stadig ca. 1/3 beskyttet areal tilbage. Trods standsningsmeddelelse fortsatte bulldozere med rydningen den 30. maj 2024, og ved besigtigelse kunne administrationen konstatere, at resten af det beskyttede areal var ryddet. Forholdet er en ulovlig tilstandsændring (naturbeskyttelseslovens §3). Området er samtidigt levested for den beskyttede bilag IV-art markfirben. Ballerup Kommune har givet påbud om at § 3 området reetableres, og sagen behandles fortsat hos politiet.
Yderligere deltagelse
På Klima- og Miljøudvalgets møde deltager Annemarie Arnvig Jørgensen ved gennemgang af punktet.
Klima- og Miljøudvalget vil bliver præsenteret for en ny status om Kildedal efter sommeren 2025.