Sammendrag
Novafos har med fuldmagt fra Ballerup Kommune ansøgt om landzonetilladelse til etablering af "top" på pumpebrønde på ny pumpestation samt landzonetilladelse til at udføre terrænregulering ved delvis indbygning af jord fra anlægsarbejdet.
Administrationen indstiller, at der gives landzonetilladelse.
Baggrund
Ejendommen er beliggende i landzone. I henhold til planlovens § 35, Stk. 1 må der ikke uden Kommunalbestyrelsens tilladelse ske ændring i arealers anvendelse, herunder terrænregulering i landzone. Selve pumpestationen er et nedgravet system af brønde og kræver ikke landzonetilladelse, jf. planlovens § 36, stk. 1 nr. 9, der omhandler byggeri, som i bygningsreglementet er fritaget for krav om byggetilladelse, og som etableres til brug for offentlige forsyningsanlæg.
Imidlertid har Novafos af sikkerhedsmæssige årsager ønsket at tilføje en "top" med en højde på 1,1 m. Det er administrationens vurdering, at denne konstruktion over jord kræver en landzonetilladelse.
Hovedformålet med planlovens landzonebestemmelser er at hindre byspredning og friholde det åbne land for spredt bebyggelse, som ikke er nødvendig for driften af landbrug, skovbrug mv. Ejendommen er omfattet af kommuneplanens rammebestemmelse 8.F15 – Rideskole ved kildesvinget og 8.F16 - Vådområde ved Skovledmoserne, der generelt fastlægger områdets anvendelse til rekreativt område og mere specifikt til blandt andet regnvand- og klimaanlæg samt naturområde. Under særlige bestemmelser er det anført, at der kan etableres tekniske anlæg: Regnvandsbassin.
Sagsfremstilling
I forbindelse med at den eksisterende pumpestation beliggende på matr. 160, Ballerup By Ballerup nedlægges og erstattes af en ny pumpestation, søges der nu om tilladelse til at sætte en "top" på pumpebrønden.
For at opnå en bedre sikkerhed og arbejdsmiljø ved betjening af pumperne ønskes det at hæve dækslet 1,1 m over terræn. Dækslet har et flademål på 2,0 m x 1,5 m. Toppen og dæksel udføres i aluminium, der males i en grå farve.
I forbindelse med pumpestationen skal der etableres et automatikskab, der indeholder el og styring til pumperne. Skabet er firkantet med længde 2 m, dybde 0,5 m og højde 1,3 m. Skabet etableres i stålplade, der males i grå farve. Skabet placeres syd eller øst for pumpebrønden, så det falder mest muligt ind i landskabet. Foto, der viser eksempel på top på pumpebrønd og automatikskab, kan ses i kortbilaget.
I forbindelse med etableringen af pumpestationen bliver der overskudsjord fra gravearbejdet. Der forventes ca. 300 m³ overskudsjord. Jorden fra opgravningen lægges i midlertidigt depot ved siden af opgravningen på de nuværende hestefolde. Dette jorddeponi er omfattet af landzonetilladelse af 9. august 2022 (punkt 9 på møde i Klima og Miljøudvalg).
Hullet efter den eksisterende pumpestation vil blive fyldt op med ca. 200 m³ af overskudsjorden. Men for at begrænse jordtransporten på de små boligveje i området, ønskes den resterende del af overskudsjorden indbygget på hestefolden umiddelbart vest for pumpestationen på matrikel 10c, Ballerup By, Ballerup. Jorden indbygges i maksimum 0,5 m´s tykkelse over nuværende terræn og skråningsanlæg fladere end 1:5. Der indbygges ca. 100 m³ jord fordelt på ca. 300 m². Der er vedlagt oversigtskort, der viser, hvor jorden ønskes udlagt. Jordindbygningen er aftalt med rideskolen.
Der forventes ingen forstyrrelser af søen beliggende på matr.nr. 160 Ballerup By, Ballerup i forbindelse med anlæggelse og drift af den nye pumpestation. For at undgå, at jorden flyder ud i søen under anlægsarbejdet, etableres en midlertidig tæt spærring på 0,5 m´s højde, som samtidig fungerer som paddehegn mod søen.
Ejendommen er omfattet af en skovbyggelinje jf. naturbeskyttelseslovens § 17. Formålet med naturbeskyttelseslovens § 17 bliver varetaget ved administrationen af landzonebestemmelserne. Ejendommen ligger i et område, der er udpeget som økologisk forbindelse i kommuneplan 2013-2025 for Ballerup Kommune. Det fremgår af kommuneplanen, at der i de økologiske forbindelser, som hovedregel ikke må planlægges eller gennemføres byggeri og anlæg ud over det, der er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af landbrug, skovbrug og fiskeri, eller inddrages arealer til byudvikling, råstofindvinding og placering af ren jord.
Området er i Fingerplanen udpeget som en del af den grønne kile. Generelt for kilerne gælder, at de overvejende er forbeholdt almene rekreative formål. De skal derfor friholdes for yderligere bebyggelse og anlæg til beboelse, erhverv, organiserede fritidsformål og andre tilsvarende, bymæssige formål.
Det fremgår af vejledning til Fingerplanen, at: I de dele af de indre grønne kiler og kystkiler, som ikke er omfattet af arealreservationer til transportkorridorer, kan der etableres anlæg til klimatilpasning, som er nødvendig pga. nedbør, havvandsstigninger eller forøget stormflodsrisiko. Det forudsættes, at sådanne anlæg ikke forringer og i videst muligt omfang styrker natur og vilkår for friluftsliv. Det kan fx være regnvandssøer og kanaler, der kan bidrage til en øget rekreativ værdi af de grønne kiler, eller nedgravning af tekniske anlæg, fx spildevandsanlæg, som kun i beskedent omfang kræver synlige installationer på overfladen.
Sagen har været sendt i naboorientering. Naboen på Edelsmindevej 9 har bemærket, at de vil have pumpestationen i niveau med terræn, så den ikke skæmmer deres udsigt. de påpeger, at en allerede etableret pumpestation bagved rideskolen er lagt i niveau med terræn. De har yderligere kommentarer omkring støj- og lugtgener, som viderebringes til Novafos.
Den enkelte borgers udsigt er ikke beskyttet af planloven, men administrationen vurderer i øvrigt at toppen ikke vil være synlig fra ejendommen Edelsmindevej 9, da pumpestationen ligger lavere end Edelsmindevej 9. Desuden bør hensynet til sikkerheden veje højere end udsigt.
Administrationen vurderer derfor, at en landzonetilladelse til etablering af "top" på pumpebrønden og terrænregulering på hestefolden ligger indenfor rammerne af formålet med landzonebestemmelserne.