Sammendrag
I henhold til budgetaftale for 2025 1.4.1. "Et mangfoldigt kulturliv" lægger administrationen op til en sammenlægning af Kulturtilskudspuljen og Bydelsarrangementspuljen.
Det indstilles, at Kulturtilskudspuljen og Bydelsarrangementspuljen sammenlægges i Kulturpuljen, hvis formål er at understøtte borgere og foreningers mulighed for at gennemføre kulturelle og fællesskabsorienterede arrangementer.
Derudover indstilles det, at administrationens forslag til retningslinjer for den nye kulturpulje godkendes.
Baggrund
Kultur- og Fritidsudvalget yder tilskud til kulturelle arrangementer via kulturtilskudspuljen og bydelsarrangementstilskud.
I budgetaftalen 2025 er der i 1.4.1. "Et mangfoldigt kulturliv" afsat yderligere 0,6 mio. kr. i 2025, og herefter 0,3 mio. kr. årligt til puljerne på området., for at styrke borgere og foreningers muligheder for at gennemføre kulturelle og fællesskabsorienterende arrangementer i Ballerup Kommune Det er samtidig besluttet, at det skal undersøges, om bydelsarrangementspuljen og kulturtilskudspuljen kan samles.
Af beskrivelse af Kulturtilskudspuljen fremgår følgende:
- Der ydes tilskud til kulturelle arrangementer.
- Arrangementerne skal være åbne for alle kommunens borgere.
- Tilskud ydes ofte som underskudsgaranti. Dermed kommer et tilskud først til udbetaling, hvis regnskabet viser et underskud.
- Ansøgeren har pligt til oplyse om, at der er modtaget tilskud fra Kulturtilskudspuljen i PR-materialet for arrangementet.
- For foreninger gælder, at seneste årsregnskab skal fremsendes med ansøgningen.
Af beskrivelsen af Bydelsarrangementspuljen fremgår følgende:
- Der ydes tilskud til kulturelle bydelsarrangementer, hvis formål er at understøtte eller styrke lokale fællesskaber.
- Arrangementet skal være for mindst 100 deltagere.
- Arrangementet skal række ud over medlemmerne i den forening eller gruppe, der søger om støtten.
- Ansøgeren skal oplyse om, at der er modtaget tilskud fra Bydelsarrangementspuljen i PR-materialet for arrangementet.
- Der ydes ikke tilskud til mad og drikke.
- Det forventes, at arrangøren selv bidrager med økonomi til arrangementet.
Sagsfremstilling
Formålet med Kulturtilskudspuljen er at støtte kulturelle arrangementer, der er åbne for alle kommunens borgere. Formålet med Bydelsarrangementspuljen er at yde tilskud til bydelsarrangementer, hvis formål er at understøtte eller styrke lokale fællesskaber. Dette er den største forskel på de to puljer, der ellers har stort set enslydende kriterier. Hertil kommer, at der inden for begge puljer kan ydes fire forskellige typer af tilskud:
1. Årlig ansøgning om driftstilskud, som behandles af Kultur- og Fritidsudvalget
Der ydes driftstilskud til foreningen - ikke til det enkelte arrangement, men som et tilskud, der indgår i foreningens samlede drift. Der er tale om foreninger, der har flere kulturelle arrangementer i løbet af et år/ansøgningsperioden.
Eksempler på foreninger, hvor Kultur- og Fritidsudvalget bevilger et årligt driftstilskud: Ballerup Jazzklub, Ballerup Kunstforening og Brugerrådet ved Lautrupgaard Musikhus - alle kulturtilskud.
2. Driftstilskud, fast beløb og administrativ behandling
Der ydes et driftstilskud til foreningen, som beskrevet ovenfor. Forskellen er, at Kultur- og Fritidsudvalget tidligere har besluttet, at administrationen kan udbetale et årligt tilskud. Der er typisk tale om foreninger, der har søgt og modtaget det samme beløb i driftstilskud i en årrække. Hvis en forening på et tidspunkt ansøger om en forhøjelse af det årlige tilskud, forelægges ansøgningen Kultur- og Fritidsudvalget.
Eksempler på foreninger, hvor Kultur- og Fritidsudvalget har vedtaget et tilskudsbeløb, der kan udbetales som driftstilskud uden behandling i udvalget: Skovlunde Lokalråds kulturelle arrangementer og Ballerup Museums fastelavnsarrangement - begge kulturtilskud.
3. Underskudsgaranti
Underskudsgarantien tildeles typisk til enkelte arrangementer eller en række arrangementer inden for en kort afgrænset periode. Arrangementerne vil som regel være kendetegnet ved, at der opkræves entré. Arrangementer kan have et budget, hvor udgifter og indtægter balancerer, men hvor usikkerhed omkring billetsalg giver risiko for, at arrangementet vil give underskud. Andre arrangementer er budgetlagt med underskud, da det ikke er muligt at opkræve en entré, der kan dække alle udgifter.
Underskudsgarantien giver garanti for, at et eventuelt underskud dækkes op til det bevilgede beløb. Kulturtilskud, der ydes som underskudsgarantier, kan dermed ikke indgå i en eventuel øgning af foreningens formue.
Eksempler på foreninger, der i gennem en årrække har modtaget tilskud i form af underskudsgarantier: Baldur til forårskoncert og Teatergruppen Klima til musicals og teaterforestillinger og Halloween i Måløv - kulturtilskud og bydelsarrangementstilskud.
4. Direkte tilskud
Der tildeles typisk direkte tilskud til enkelte arrangementer eller en række arrangementer inden for en kort afgrænset periode. Tilskuddet udbetales forud for arrangementet. Der er ikke nogen fuldstændig klar afgrænsning af, hvornår der ydes direkte tilskud og hvornår Kultur- og Fritidsudvalget vælger at yde tilskud i form af underskudsgaranti. Der er dog nogle få fællestræk ved arrangementer, der modtaget direkte tilskud. Arrangementerne kan være kendetegnet ved, at der ikke opkræves entré og der derfor er begrænset mulighed for indtægter. Det direkte tilskud gives også, hvor arrangørerne ikke har egen økonomi og derfor ikke har mulighed for at bidrage med egenkapital. Det kan være, hvor arrangørerne ikke udgøres af en enkelt forening, men en sammenslutning af borgere eller flere foreninger.
Ved udbetaling af direkte tilskud, har arrangørerne mulighed for at beholde et eventuelt overskud ved arrangementet. Overskuddet forventes at indgå som startkapital i budgettet for tilsvarende arrangement året efter. Kun hvis udgifterne til arrangementet har været mindre end budgetteret, eller hvor arrangementet har været aflyst, vil ansøger skulle betale tilskuddet helt eller delvist tilbage.
Eksempler på arrangementer, hvor der er ydet direkte tilskud: Måløv Bylaug til Halloween i Måløv, Handelsforeningen Centrumgaden m.fl. til Fodbold på storskærm på Kirketorvet, Ballerup-Skovlunde m.fl. til Koncert i Damgårdsparken - alle bydelsarrangementstilskud.
Administrationens bemærkninger
I praksis søges der udelukkende bydelsarrangementstilskud til arrangementer, der er åbne for alle kommunens borgere og arrangementerne opfylder dermed også kriterierne for bevilling af tilskud fra kulturtilskudspuljen. Det indstilles derfor, og på baggrund af budgetaftale 2025 punkt 1.4.1, at sammenlægge Bydelsarrangements og Kulturtilskudspuljen til Kulturpuljen, hvis kriterier i henhold til de foreslåede retningslinjer omfatter borgere og foreningers kulturelle og fællesskabsorienterede arrangementer.
Flere forskellige typer af ansøgere, fra den enkelte forening, institutioner, sammenslutninger til de mere løst organiserede, ansøger om tilskud til meget forskellige typer af arrangementer, hvor der er stor variation i økonomi til arrangementerne og behov for tilskud. Den nuværende praksis, hvor Kultur- og Fritidsudvalget vælger mellem flere måder at yde tilskud på, giver god mulighed for at understøtte arrangementerne, i det omfang der er behov, og med udgangspunkt i organiseringen og økonomien omkring det enkelte arrangement og arrangementsrække. Derfor bibeholdes de fire ovenfor listede tilskudstyper i forslag til nye retningslinjer for den nye Kulturtilskudspuljen.
Administrationens forslag til retningslinjer for Kulturpuljen indgår som bilag i sagen.