Sammendrag
Direktionen har besluttet, at arbejdet med den fremtidige tilvejebringelse af en omprioriteringspulje til budget 2016 og frem skal foregå i drøftelser som involverer ledelse, medarbejdere og politikere i form af chefgruppen, Hovedudvalget og Økonomiudvalget. Drøftelserne omfatter fire spørgsmål, som omhandler formål, model for tilvejebringelse, tidspunkt for anvendelse og tilvejebringelse og størrelsen af en omprioriteringspulje.
Baggrund
I den økonomiske strategi, som Økonomiudvalget besluttede 20. maj 2014, er der en målsætning om, at der hvert år tilvejebringes en omprioriteringspulje.
Sagsfremstilling
Til budget 2015 blev omprioriteringspuljen på 20 mio. kr. tilvejebragt ved tilpasninger af centrale budgetposter til barsel og tjenestemandspensioner samt lovbundne udgifter på beskæftigelsesområdet. De lovbundne udgifter indgår ikke i servicerammen, og det står bl.a. i den økonomiske strategi, at Ballerup Kommune skal ligge på niveau med den af KL udmeldte serviceramme. Ballerup Kommunes serviceudgifter ligger i dag på niveau med KL's udmeldte serviceramme. Det er næppe forventeligt på den lange bane, at de centrale budgetposter kan tilpasses, så der kan skabes en omprioriteringspulje af en bestemt størrelse.
Det skal dog tilføjes, at den økonomiske strategi, og de deraf besluttede pejlemærker for kommunens økonomi, også skal tages med i betragtning, når tilvejebringelse og anvendelse af omprioriteringspuljen skal besluttes. Til budget 2015 var det således ikke nødvendigt at tilvejebringelsen skete på udgiftsområder indenfor servicerammen.
Direktionen har besluttet, at arbejdet frem mod en model for tilvejebringelse af omprioriteringspuljen skal ske via drøftelser i Chefgruppen, Hovedudvalget og Økonomiudvalget, så ledelse, medarbejdere og politikere kan komme med input og inspirere hinanden undervejs. Drøftelserne af omprioriteringspuljen var i udgangspunktet tænkt som tre spørgsmål, men drøftelserne har undervejs stillet et fjerde, nemlig:
- Hvad er målet for og ambitionen med omprioriteringspuljen?
- Hvilken eller hvilke modeller skal anvendes for at tilvejebringe omprioriteringspuljen?
- Hvornår skal tilvejebringelsen og anvendelsen af omprioriteringspuljen foregå?
- Hvor stor skal omprioriteringspuljen være?
Hvad er målet for og ambitionen med omprioriteringspuljen?
Målet for og ambitionen med omprioriteringspuljen er vigtig at få klarlagt, da der ligger en målsætning i den økonomiske strategi om, at der skabes en pulje hvert år. Det kan blive en opgave, der fylder meget i organisationen - set i forhold til organisationens samlede budget og opgaveportefølje og blive opfattet som en årlig sparerunde, men den kan også opfattes som en ombygningspulje, der kan bidrage til udviklingen af Ballerup Kommune.
Hvilken eller hvilke modeller skal anvendes for at tilvejebringe omprioriteringspuljen?
I forbindelse med de tre spareplaner i budget 2011-2013 blev der brugt forskellige modeller for, hvordan et sparekatalog kan tilvejebringes. Nedenfor er disse opstillet sammen med andre modeller:
- Sammenligning af nøgletal på forskellige områder med andre kommuner (eksempelvis kommuner med samme indbyggertal, samme sociale sammensætning eller lignende)
- Procentvis fordeling på udvalg
- Investeringer med reduceret drift til følge (kræver en investeringspulje på drift og anlæg)
- Budgetanalyser af større serviceområder evt. udpeget ved indgåelse af budgetaftaler (med mulighed for en anden oplevelse af service)
- Budgettilpasninger af centrale budgetposter
De forskellige modeller kan anvendes enkeltvist eller som supplement til hinanden. Det skal endvidere bemærkes, at lønudgifter udgør ca. halvdelen af kommunens samlede driftsudgifter, så uanset valget af model kan det ikke udelukkes, at tilvejebringelsen af en omprioriteringspulje vil medføre afskedigelser.
Hvornår skal tilvejebringelsen og anvendelsen af omprioriteringspuljen foregå?
Det er indtænkt, at tilvejebringelsen af puljen vil ske før sommerferien, mens anvendelsen vil være efter sommerferien. Der lægges endvidere op til, at Økonomiudvalget beslutter størrelse og model for tilvejebringelsen i januar, så de politiske forventninger er klarlagt tidligt i budgetprocessen.
Tilvejebringelsen af puljen vil ændre på oplevelsen af service i organisationen og dermed overfor borgerne. Derfor er det vigtigt, at der er en politisk stillingtagen til tilvejebringelsen af puljen, så konsekvenserne for serviceændringer er grundigt belyst. I tidsplanen er indtænkt en høring af de høringsberettigede om forslag til tilvejebringelse af omprioriteringspuljen, ligesom MED-organisationen er indtænkt tidligt i forløbet. Denne del skal ses i sammenhæng med det politiske tema Ballerup Kommune version 3.0 fra aftale om budget 2015, som bl.a. omfatter udviklingen af kerneopgaven. Et forslag til tidsplan er vedlagt som bilag.
Hvor stor skal omprioriteringspuljen være?
Størrelsen af puljen vil være forbundet med formålet og ambitionen med puljen.
Staten og KL har fået udarbejdet en kortlægning af kommunernes økonomistyring, herunder bl.a. brugen af omprioriteringspuljer. Erfaringerne viser, at størrelsen af puljerne er 0,25-1 pct. af de samlede serviceudgifter, hvilket for Ballerup vil svare til ca. 6-25 mio. kr.
Der vil ligge en opgave i implementeringen af forslag. Det vil gælde ved forslag til tilvejebringelse såvel som anvendelse af omprioriteringspuljen. Mængden af forslag til implementering vil formentlig stige med størrelsen af puljen, men modsat vil muligheden for omprioritering også blive øget, når størrelsen af puljen øges.
Nedenfor er oplistet en række kommuner, som enten er en del af staten og KL's undersøgelse (1), har ca. samme antal indbyggere som Ballerup Kommune (2), eller har samme sociale struktur (3).
Viborg (1) (38 mio. kr., 94.486 indbyggere, 1,01 pct.)
Favrskov (1 og 2) (9,6 mio. kr., 47.146 indbyggere, 0,53 pct.)
Lyngby-Taarbæk (2) (23,8 mio. kr., 54.237 indbyggere, 0,9 pct.)
Høje-Taastrup (2 og 3) (16,6 mio. kr., 48.807 indbyggere, 0,52 pct.)
På Økonomiudvalgets møde deltager centerchef for Økonomi og Personale Jens Vedel Jørgensen og specialkonsulent Mikkel Bo Jensen under behandlingen af sagen.