Forsikringer for frivillige
Foreninger kan stilles til ansvar og hæfte for ting, der sker i foreningens regi. Derfor er det vigtigt, at du og din forening overvejer, hvilke forsikringer det er relevant og nødvendigt for jer at tegne.
Mange større landsorganisationer har tegnet ”forsikringspakker”, som dækker en lang række forsikringsforhold i både landsorganisationen og dennes lokalforeninger. Hvis jeres forening er medlem af en landsorganisation, er det derfor en god idé at undersøge, om I er dækket af deres forsikring.
Center for Frivilligt Socialt Arbejde har en udarbejdet relevant information og guides til foreningslivet om forsikringer. Informationer der er relevant for alle typer af foreninger. Du finder informationen via dette link.
-
Idrættens forsikringer
Alle DIF’s specialforbund og medlemsforeninger er automatisk dækket af nogle fælles, kollektive forsikringer, som DGI og DIF har tegnet i Tryg.
På hjemmesiden idraettensforsikringer.dk kan du læse om de forskellige forsikringer og se, hvad de dækker. Hvis du skal anmelde en skade er det også via hjemmesiden, at du kan gøre dette. -
Relevante forsikringer for frivillige og foreninger
Lovpligtig arbejdsskadeforsikring
I nogle tilfælde vil I som forening have pligt til at forsikre jeres frivillige under den lovpligtige arbejdsskadeforsikring. Det gælder i tilfælde, hvor frivillige formelt set regnes som "ulønnede medarbejdere".
Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal I tegne en lovpligtig arbejdsskadeforsikring, hvis:
- Der foreligger en egentlig ansættelsesaftale mellem jer og den frivillige
- Den frivilliges opgaver ligger uden for foreningens formål
- Den frivilliges opgaver går ud over, hvad der naturligt og med rimelighed kan forventes af en frivillig i jeres forening
- Den frivilliges opgave er af en særligt art eller har et stort omfang
- Den frivilliges opgave løses udelukkende i foreningens interesse og ikke i den frivilliges egen interesse
- Foreningen skulle have hentet lønnet arbejdskraft udefra til at løse opgaven, hvis ikke den frivillige havde løst den.
Læs mere i denne guide for lovpligtig arbejdsskadeforsikring til frivillige, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udarbejdet.
Ansvarsforsikring
Som forening har i erstatningsansvar overfor eventuelle skader, som jeres ansatte eller frivillige kommer til at gøre på andre. Læs denne guide om ansvarsforsikringer i foreninger, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udarbejdet.
Forsikring af foreningens ejendele
Som forening skal I selv tegne forsikringer, hvis I vil sikre foreningens ejendel mod skade eller tyveri. Det gælder også, hvis I har jeres ting i et lokale eller hus, foreningen har fået anvist af Ballerup Kommune.
Det er frivilligt om foreningen ønsker at forsikre sine ejendele.
Læs denne guide om forsikring af foreningens ejendele herunder bygninger, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udarbejdet.
Kollektiv ulykkesforsikring
Hvis I har frivillige i jeres forening, som ikke er omfattet af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, men som I alligevel ønsker at forsikre i tilfælde af, at de kommer til skade i forbindelse med deres frivillige arbejde, kan I vælge at tegne en kollektiv ulykkesforsikring.
Der er ingen lovgivning på dette område, så det er helt frit for jer at vælge, hvilke frivillige I vil dække, I hvilke situationer, og hvor stor erstatningen skal være for eventuel skade.
En kollektiv ulykkesforsikring kan ikke erstatte den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, men den kan supplere de personlige ulykkesforsikringer, som de fleste danskere har. Det betyder, at frivillige, der kommer til skade, og som ikke er omfattet af arbejdsskadelovgivningen, ofte vil kunne få erstatning fra både foreningens kollektive og den frivilliges egen ulykkesforsikring.
Vi anbefaler, at I overvejer, om foreningen har behov for at tegne en kollektiv ulykkesforsikring for jeres frivillige.
Frivilliges egne ulykkesforsikringer
De fleste danskere har en eller flere ulykkesforsikringer, som sikrer en erstatning, hvis de kommer til skade. Disse forsikringer er meget forskellige – nogle gange er de en del af en samlet familieforsikring, andre gange følger de med et medlemskab af en fagforening.
Vær opmærksom på, at fritidsulykkesforsikringer normalt ikke dækker frivilligt arbejde, der er omfattet af arbejdsskadelovgivningen. Her skal de frivillige være dækket af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring. Det er også muligt at tegne en heltidsulykkesforsikring – det kan eksempelvis være relevant for borgere udenfor arbejdsmarkedet.
Det er op til den enkelte frivillige at beslutte, om han eller hun vil have en personlig ulykkesforsikring, og i givet fald hvor meget og hvornår den skal dække. Det er også op til den enkelte selv at anmelde en skade. I kan som forening blive bedt om at gøre rede for, hvordan skaden er opstået.
-
Frivilligt arbejde for Ballerup Kommune
Yder du frivilligt arbejde på en Ballerup Kommunes institutioner m.v. er er du omfattet af en lovpligtig arbejdsskadeforsikring.
Det frivillige arbejde skal følge følgende kriterier for at være omfattet af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring:
- Er der en instruktionsbeføjelse/ledelsesret? Det vil sige, er det en af kommunens ansatte/ledere, der bestemmer, hvad der skal laves, hvornår og hvordan?
- Er der tale om et reelt stykke arbejde, hvor der er en nytteværdi for institutionen? Nytteværdi er et vigtigt begreb og dækker over om en anden skulle have udført arbejdet, hvis den frivillige ikke havde udført det? Nytteværdien kan også ses ud fra om opgaven løses i organisationens interesse og ikke i den frivilliges egen interesse.
- Er der et ansættelseslignende forhold, fx med en kontrakt og indledende samtale?
- Er der en fast vagtplan, og skal der i tilfælde af fravær findes en afløser?
Eksempler på frivilligt arbejde:
- Frivillige gartnere, der ordner have for et plejehjem eller ved et kulturhus.
- Kompetencefrivillige, der bidrager med erhvervede kompetencer på frivillig basis som fx læger, fysioterapeuter, socialpædagoger eller lærere på fx væresteder, samt frivillig rådgivning såsom frivillig retshjælp og frivillig medicinsk og sundhedsfaglig rådgivning.
- Frivillige medarbejdere på museer, kultur- og musikhuse, der bidrager ved forberedelse og afvikling af arrangementer.
Derudover forsikrer Ballerup Kommune også udførelse af en frivillig indsats. Kommer du til skade i forbindelse med udførelse af en frivillig indsats i tilknytning en kommunal institution eller en kommunal opgave kan du derfor være omfattet en denne ekstra forsikring.
Frivillig indsats er typisk der, hvor den frivillige primært yder samvær og lignende, der ikke er arbejde i lovens egentlige forstand. Det er ikke kun det sociale område der er omfattet af forsikringen, men også frivillige indsatser på kultur- , skole- og det grønne område med videre.
En frivillig indsats kan fx. være
- Besøgsvenner
- Aktiviteter i sociale samværscaféer
- Frivillig lektiehjælp
- Bekæmpelse af bjørneklo
Hvis uheldet er ude og der opstår en skade, skal du kontakte lederen af institutionen.