Sammendrag
De indledende forberedelser til realisering af nyt bo- og dagtilbud på Bybjergvej er gennemført. I det følgende præsenteres planen for konkretisering og udbud af projektet, herunder udarbejdelse af ny lokalplan, salg til boligselskab, inddragelse af diverse interessenter og realisering af byggesagen.
Baggrund
Etableringen af et nyt samlet botilbud sammen med et dagtilbud på Bybjergvej 25 i Skovlunde er en del af udnyttelsen af den tidligere UCC-bygning. Det er i efteråret 2016 besluttet, at de nye boliger skal opføres efter almenboligloven (§ 105), og at støtten til den enkelte beboer skal tildeles efter serviceloven (§§ 83 og 85).
Flytningen fra de nuværende bofællesskabers adresser samt fra Dagtilbuddet Krumtappen vil indgå i en overordnet ejendomsrokade, der muliggør en fagligt mere hensigtsmæssig og omkostningseffektiv ejendomsdrift.
Sagsfremstilling
Realiseringen af det ny bo- og dagtilbud indebærer en lang række tiltag, som kræver planlægning. I og med at botilbuddet opføres som almene boliger, bliver der tale om en fastlagt procedure, som den kendes fra øvrige etableringer af nye almene boligafdelinger.
UCC-bygningen er i sin tid bygget til undervisningsformål, og den lokalplan, der gælder for området i dag, tager højde for netop denne anvendelse. Når bygningen ombygges til bl.a. boliger, kan det kun lade sig gøre under forudsætning af, at der laves en ny lokalplan. Denne nye lokalplan vil blive udarbejdet efter de gældende regler på området og dermed bl.a. indebære en høring i lokalområdet. Det planlægges i forbindelse med høringen at afholde et borgermøde med politisk deltagelse.
Oprettelsen af almene boliger udføres jævnfør businesscasen, der indgår i budgetaftalen for de kommende år, af et boligselskab, som køber en del af UCC-bygningen. Botilbuddet vil blive inddelt i boligarealer, fællesarealer og servicearealer. Ejerskabet til bygningerne deles mellem boligselskabet og Ballerup Kommune. Sammen med at boligselskabet overtager en del af ejendommen, vil opgaven med at stå for byggeriet også blive overdraget til boligselskabet. Boligselskabet skal tillige stå for bygningsdriften i det færdige botilbud.
Der skal med andre ord som noget nært forestående findes et boligselskab til at varetage den store og udfordrende opgave. Derfor indleder administrationen i januar 2017 en prækvalifikationsproces med henblik på at vælge det bedst egnede boligselskab i februar måned 2017. Som udgangspunkt er følgende otte udpeget:
- Boligselskabet Baldersbo
- Ballerup Ejendomsselskab/KAB
- Ballerup Boligselskab/Domea
- Boligforeningen AAB
- Boligforeningen 3B
- Ballerup Almennyttige Boligselskab/DAB
- Almenbo
- OK-Bolig under OK-Fonden.
Det videre forløb med realiseringen af byggesagen vil ske inden for rammen af en samarbejdsaftale mellem boligselskabet og Ballerup Kommune. I denne fase vil der blive udarbejdet et idéoplæg, og i det hele taget ske en sædvanlig gennemførelse af byggeriets faser. Der vil således i første omgang skulle ske en politisk behandling af skema A vedrørende tilsagn om opførelsen og finansieringen. Både i forbindelse med udvælgelse af boligselskab og i udarbejdelse af samarbejdsaftalen med det valgte boligselskab vil det fra administrationens side blive præciseret over for boligselskaberne, at inddragelse af brugere, pårørende og medarbejdere er et væsentligt fokusområde i opgaven. På tilsvarende vis skal boligselskabet respektere den valgte projektorganisation.
Med hensyn til inddragelse af interessenter er der siden sidste forelæggelse for Social- og Sundhedsudvalget i oktober 2016 afholdt arrangement med rundvisning i UCC-bygningen og dialogmøde med Social- og Sundhedsudvalget og de pårørende til borgere i de fire tilbud, der er omfattet af sammenlægningen. Der er afholdt tilsvarende rundvisninger i UCC-bygningen og dialogmøder for medarbejderne i de fire tilbud, og derudover har projektet været drøftet på lokal-MED i Center for Voksne med Særlige Behov.Der er fastlagt en projektorganisering, hvor der er repræsentanter for medarbejdere (arbejdsmiljørepræsentanter) og pårørende i styregruppe og projektgruppe. Derudover har pårørende og medarbejdere kunnet melde sig til at deltage i en af fire temagrupper, der skal give input til forskellige aspekter af projektet, eksempelvis de fysiske rammer, udearealer og det pædagogiske indhold. Primo januar 2017 fastlægges processen for arbejdet i temagrupperne frem mod udviklingen af byggeprogram, som bliver det første, temagrupperne skal give input til.
Parallelt med dette er der i Center for Social og Sundhed fokus på at skabe grundlag for fastlæggelsen af en visitationsstrategi for de 12 ekstra pladser i det nye botilbud. Der arbejdes aktuelt på at skabe et grundigt overblik over borgere, der er interesseret i en bolig i det nye tilbud. Det forventes, at der på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 28. marts 2017 kan fremlægges en sag med forskellige scenarier for visitation til de 12 ekstra pladser med henblik på politisk beslutning om en visitationsstrategi.