Sammendrag
Tilsynet med og godkendelse af alle kommuners aflastnings- og botilbud for voksne, overgik pr. 1. januar 2014 til Socialtilsynet.
Socialtilsyn Hovedstaden har gennemført to tilsyn i Opgangsfællesskabet Skolehaven i Ballerup.
Socialtilsynet har meddelt, at Skolehaven er godkendt med vilkår om, at den juridiske konstruktion ændres. Der er alene tale om en juridisk problemstilling idet det er Socialtilsynets vurdering, at Skolehaven er et velfungerende tilbud.
På møde den 1. september 2015 besluttede Social- og Sundhedsudvalget at tilpasse den juridiske konstruktion, så tilbuddet kan godkendes uden vilkår.
Den ny konstruktion indebærer, at boligerne forbliver beboernes lejeboliger, og beboerne beholder deres lejekontrakter, men støtten til den enkelte beboer tildeles individuelt efter servicelovens § 85 (socialpædagogisk støtte) og § 83 (personlig og praktisk hjælp og pleje). Det vil indebære, at alle beboere skal re-visiteres til deres nuværende tilbud, så paragrafferne ændres.
Den enkelte beboer vil ikke opleve nogen forskel i det daglige, da indholdet og omfanget af støtte til den enkelte beboer vil være uændret.
Sagen har været i høring i Handicaprådet.
Baggrund
Socialtilsynet har bl.a. til opgave, at re-godkende alle eksisterende tilbud, samt udføre både anmeldte og uanmeldte driftstilsyn. Re-godkendelserne skal være gennemført inden udgangen af 2015.
Socialtilsynet udarbejder efter hvert tilsyn en rapport, som indeholder en bedømmelse af, om tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, og samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse.
Sagsfremstilling
Skolehaven er et opgangfællesskab for 18 borgere med psykiske lidelser.
Socialtilsynet skriver i rapporten, at borgerne bor i egne lejligheder og har adgang til to fællesrum, som danner rammen om det sociale fællesskab, hvilket konkluderes hensigtsmæssigt for målgruppen.
Tilbuddet har arbejdet relevant med udviklingspunkter fra tilsyn 2014. Der er sket en genopfriskning af metoder, og der foreligger handleplaner efter servicelovens § 141 på alle borgere, der ønsker en sådan.
Det er socialtilsynets konklusion, at tilbuddet anvender relevante metoder i forhold til målgruppen som "Kognitiv Ressourcefokuseret" og "Anerkendende Pædagogik" (KRAP) og samtaler ud fra bl.a. den kognitive og Recovery-orienterede tilgang. Der er fokus på den løbende dokumentation, her anvendes bl.a. forandringskompasset, og det ses, at de mål, der er opsat i samarbejdsaftalen med borgeren, bliver opnået.
Socialtilsynet konkluderer desuden, at tilbuddet har fokus på borgernes selv- og medbestemmelse, det sker gennem dialog, i arbejdet med mål og de formaliserede beboermøder.
Borgerne trives og får relevant støtte omkring den mentale og fysiske sundhed.
Det konkluderes også, at tilbuddet har en kompetent og ansvarlig ledelse som sætter rammer for den strategiske udvikling. Det prioriteres, at der er en tværfagligt sammensat medarbejdergruppe med relevante kompetencer indenfor socialpsykiatrien, hvilket tilgodeser borgernes behov.
Opgangsfællesskabet Skolehavens ledelse har ikke udarbejdet en handleplan, da der ikke er rejst konkrete kritikpunkter fra Socialtilsynet.