6. klasser går fremtiden i møde
Da lokalfinalen i den landsdækkende opfinderkonkurrence Edison forleden blev erklæret åben, var det næsten som at træde ind i et udvidet afsnit af Løvens Hule. En række innovative idémagere fra kommunens 6. klasser var mødt op for at overbevise ti dommere fra Ballerups erhvervsliv om, at netop deres bæredygtige løsning kan være nøglen til en grønnere fremtid.
Gymnastiksalen på Tapeten i Ballerup kommune var som forvandlet, da 21 grupper fra 6. årgang pitchede deres løsninger og ideer til temaet ’Klima – hvordan kan du gøre en forskel’. I salen var der opsat 21 stande med borde og tavler, som grupperne havde dekoreret med alt lige fra farverige duge, planter og balloner til udførlige 3D-prototyper og sirlige plancher.
Med andre ord var alt kørt i stilling til at eleverne ved hjælp af deres talekort og omhyggeligt planlagte præsentationer kunne overbevise dommerne om, at lige netop deres gruppe skulle være en af de fem, der gik videre til landsfinalen.
Elever byder ind med at væld af opfindelser
Med mulighed for at stille op inden for både et classic – og et tekonologispor var der fuld drøn på de klimavenlige forslag, som dækkede alt lige fra affaldssortering- og madspildsapps til overførsel af bevægelsesenergi og en CO2-neutral ferieby drevet på vind-, vand- og jordvarme.
En af grupperne præsenterede produktet ’BME’, dvs. Body Motion Energy, som fokuserede på, hvor mange penge landets fitnesscentre kan spare ved at omdanne bevægelsesenergi til strøm. I bedste tech-stil illustrerede de deres idé ved hjælp af to 3D-printede småskala fitnesscykler, som de havde koblet op til et strømsystem.
En anden gruppe havde produceret en fuldendt markedsføringsvideo om en beslægtet idé kaldet ’Cykelstrøm’, hvor energien fra en cykeltur genererer strøm, som overføres til udvalgte lamper i hjemmet.
Der var også gang i app-udviklingen, hvor to grupper præsenterede hver deres bud på en app, der skal gøre affaldssortering både sjovere og lettere. Den ene gruppe havde på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse fundet frem til, at affaldsindsamling skal gøres sjovere. Derfor havde de udviklet ideen om en app, hvor man kan få point ved at samle skrald og smide det ud.
Den anden gruppe præsenterede en app, som man kan bruge til at scanne stregkoder på varer og derigennem få at vide, hvordan man skal sortere sit skrald. Dommer Peter Kjeldsen, der bl.a. forsker i affaldskarakterisering, mente, at den idé vil kunne hjælpe mange mennesker med at få styr på skraldet. For som han sagde:
- Jeg er professor i skrald, og selv jeg er blevet irettesat af de blå mænd på genbrugsstationerne.
Mere end gode idéer
Ud over at projektet giver anledning til innovative ideer og løsninger til gavn for samfundet, udfordrer det også deltagerne og giver dem mulighed for at opleve nye måder at tænke og lære på.
Projektet er designet til at give eleverne på 6. årgang mulighed for at prøve kræfter med en innovativ læringsproces, hvor de både arbejder med deres faglige og personlige kompetencer. Samtidig kan forløbet vække elevernes interesse for entreprenørskab og iværksætteri.
Som projektleder Sanne Askholms sagde ved annonceringen af, hvilke grupper der var gået videre til lokalfinalen.
- Selvom det kun er fem grupper, der går videre, så er I alle vindere.
Vindere af lokalfinalen i Edison 2021
Efter en time med stærke præsentationer og en effektiv dommervotering blev fem grupper sendt videre til den virtuelle landsfinale i Edison. Vinderne er nævnt nedenfor:
- AHONA (Skovvejens skole): Genbrugsapp der kan scanne stregkoden på ens skrald og fortælle, hvordan det skal sorteres.
- BME, Body Motion Energy (Skovvejens skole): Overførsel af bevægelsesenergi til strøm, som skal gøre motionscentre bæredygtige.
- Sommerhustown (Baltorpskolen): CO2 neutral ferieby med solceller, jordvarme og vindmøller.
- Cykelstrøm (Hedegårdsskolen): Energien fra en cykeltur overføres til udvalgte lamper i hjemmet.
- My Trash App (Skovlunde Skole): App der giver point når man samler skrald.
Landsfinalen bliver afholdt virtuelt torsdag d. 25/11.