6. klasser skaber løsninger på energiudfordringer
’Bølge-mølle’, ’Bedre Sports Energy’ og ’Energy 4 life’. Det var navnene på nogle af de opfindelser, som 6. klasser fra hele kommunen forleden mødtes for at pitche for 12 dommere fra erhvervslivet. Anledningen var lokalfinalen i opfinderkonkurrencen Edison, og årets tema var: Vi skaber energi
- I Ballerup Kommune vil vi gerne støtte op om, at I på skolerne arbejder innovativt med projekter, som både gør jer gode til at samarbejde, og gør, at I får en viden om, hvordan vi sammen kan få en mere bæredygtig by i fremtiden.
Sådan lød nogle af ordene fra borgmester Jesper Würtzen, da han bød de 21 finalistgrupper, deres lærere og 12 dommere fra erhvervslivet velkommen til årets lokalfinale.
Energi i forskellige afskygninger
De 21 grupper var gået videre fra semifinaler på hver deres skole, og det var derfor 2. gang de skulle præsentere deres idéer for en række repræsentanter fra lokale virksomheder.
.
Med sirligt udformede plancher, skarptskårne talekort og 3D-printede prototyper havde finalisterne ikke sparet på energien i deres bestræbelser på at overbevise dommerne om, at netop dé havde årets mest veludførte idé. Vanen tro skulle de nemlig både brillere på originalitet, research, præsentation og samarbejde.
Mens nogle elever fokuserede på at skabe positiv energi mellem mennesker, præsenterede andre ideer udviklet til at gøre verden til et mere bæredygtig sted at leve i. Det gjaldt blandt andet fire piger som stod bag opfindelsen ’Bølge-mølle’, en opfindelse der via en tilføjelse til havvindmøller skal generere vandenergi.
Gruppen havde haft en god proces, og havde også sørget for at finpudse deres prototype efter de fandt ud af, at de var gået videre fra semifinalen på deres skole:
- Det var fedt, da vi havde fundet en ide, som vi alle samme var enige om og kunne arbejde videre med. Siden semifinalen har vi optimeret på vores prototype ved blandt andet at skifte sølvpapir ud med rør og få vendt en rotationsplade rigtigt, fortalte de.
Induktion, elektrolyse og bølgeenergi
Inden semifinalerne på skolerne har eleverne haft cirka en uge til at arbejde med årets tema. Her har de skulle idégenerere ved at trække på hinandens forskellige styrker, indgå aftaler om, hvem der gør hvad, og lære at gå på kompromis.
- Det har været en hård uge. Hårdere end normal undervisning, for vi har arbejdet på en helt anderledes måde end normalt, fortalte en elev fra Rosenlundsskolen til semifinalen.
Eleverne har både skulle tænke ud af boksen, kontakte fremmede mennesker fra erhvervslivet for at lave research til deres projekter, og finde nye måder at gøre deres opfindelse mere skarp.
- Vi har søgt en del på google og wikipedia, men vi har også ringet og snakket med fysikere, kemikere og mekanikere, som kunne hjælpe os med at blive klogere. Nogle gange måtte vi bede dem om at tale på en måde, så vi bedre kunne forstå det, men derfra er det gået rigtig godt, fortalte gruppen som stod for Hydro+.
Udover ny viden har det intense arbejde også givet anledning til et større engagement og ejerskab. Det understregede gruppen ’Grøn cykelenergi’:
– Det har været virkelig sjovt. Især fordi det er 100% vores projekt.
12 er videre til Landsfinalen
Ud af de 21 grupper gik 12 af dem videre til landsfinalen i Øksnehallen. Her skal de dyste mod andre elever fra Sjælland i forsøget på at kæmpe sig til en plads i den sidste landsfinale, hvor udvalgte elever fra øst pitcher mod vest, inden man kårer den samlede vinder. Den finale finder sted 16. november 2023
Læs mere om opfinderkonkurrencen Edison (åbner i nyt vindue)
Fakta: Hvad er Projekt Edison
Projekt Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence og et undervisningsforløb for elever i 6. og 7. klasse. Lærere og elever bliver guidet gennem en lærerig proces, hvor eleverne skal bruge deres kompetencer indenfor entreprenørskab, innovation og teknologi til at skabe nye løsninger på virkelige problemer.
Her kan du se et udklip af nogle af de opfindelser, der blev præsenteret ved lokalfinalen:
Bølge-mølle:
En idé, der ved at udnytte den tætte placering af havvindmøller, skal bidrage til en bæredygtig fremtid ved at generere vandenergi.
Bedre sports energy:
Meget af det vand man bruger til at vande græs med koster meget energi – de vil tage regnvandet fra nogle slanger og samle det op, og bruge solceller til opvarmning.
Cykeloplader til iphone:
En cykeloplader, der via den energi der genereres gennem bevægelse, gør det muligt at oplade sin iphone på farten.