659 elever, 22 håndværksfag og to dage vækker skills i Ballerup
Mini Skills indtager Ballerup.
659 elever fra Ballerup Kommunes 7. klasser har hen over to dage afprøvet livet som brolægger, skorstensfejer, glarmester, pladesmed, mekaniker, snedker, konditor, tjener, kok, tømrer, elektriker, bager, slagter, kontorassistent, sosu, chauffør, ernæringsassistent, VVS’er, kloakmester, anlægsgartner og/eller murer for en dag.
Anledningen var arrangementet ’Mini Skills Ballerup’, en forgrening af Mini Skills Danmark, der har til formål at få flere elever til at overveje at gå i en erhvervsfaglig retning efter folkeskolen. Et formål der taler direkte ind i Ballerup Kommunes målsætning om, at 30 procent af folkeskoleeleverne på sigt skal vælge en erhvervsrette tuddannelse efter folkeskolen.
Og hvordan opnår man så det? Man inviterer 22 håndværksfag med repræsentanter fra forskellige virksomheder i Ballerup Kommune til at byde ind med stand og aktiviteter, så eleverne selv kan få lov til at prøve kræfter med de mange discipliner.
Tre gange 25 minutter
I løbet af dagen skulle hver elev forbi sammenlagt tre workshops, hvor de i små grupper af fem-otte stykker havde 25 minutter til at prøve kræfter med faget. Det gav dem mulighed for at komme helt tæt på håndværket og bruge deres hoved og hænder på nye måder, samtidig med at de blev inspireret til at tænke sig selv ind i en erhvervsuddannelse.
Og der var ingen tvivl om, at konstellationen vakte interesse både for de unge såvel som for virksomhederne. Hos glarmesteren fra Lars Johansen & Søn, hvor eleverne skulle skære hjerter i glas, spottede den kvindelige repræsentant Malene Mamsen-Johansen, blandt andre to drenge fra en af Ballerups specialskoler, som havde været særligt dygtige til glarmestergerningen:
- Vi havde lige to drenge, som var enormt fokuserede og havde et godt og naturligt håndelag med glasset. Dem gav vi vores visitkort, så de har en direkte vej ind, hvis de skulle få lyst til at komme i erhvervspraktik hos os. Så er vi i hvert fald klar til at tage imod dem.
Den indstilling blev spejlet hele vejen rundt, hvor virksomhederne hellere end gerne ville fortsætte samarbejdet med dé unge, der skulle have lyst til at prøve flere kræfter med faget, end hvad de kunne nå på 25 minutter.
Mangel på faglærte og fokus på fordomme
Som et ekstra indslag på dagen bød organisationen Boss Ladies også ind med et indslag. De arbejder for at gøre op med nogle af de fordomme, som kan være årsagen til, at mange fravælger en erhvervsrettet uddannelse. De havde blandt andet inviteret to kvindelige ambassadører til fortælle om deres oplevelser med at være kvinde i et håndværksfag.
Netop kønsaspektet blev også bemærket af blandt andre kloakmester Tobias Ploug Hansen fra SPH VVS & Kloak, som i løbet af dagen noterede sig en kønsmæssig forskel i måden, der blev samlet rør på i hans stand:
- Det er sjovt at se, hvordan pigerne løser opgaven, når der ikke er nogen drenge. Det virker som om, at pigerne er lidt mere tålmodige og tænker lidt mere over, hvad de gør, og derfor finder de også på nogle andre løsninger end drengene, som plejer at mase lidt mere på.
De var med
Herunder kan du se de fag, som eleverne mødte på dagen, samt hvilke virksomheder, der repræsenterede fagene:
- Kontorassistent - Leo Pharma
- Kok - Kollekolle
- Konditor - Føtex
- Gourmetslagter - Føtex
- Bager - Føtex
- Anlægsgartner - Gartneren i byen
- Skorstensfejer - Skorstensfejeren i Herlev, Ballerup & Værløse
- Glarmester - Lars Johansen & Søn
- Brolægger - Lars Boss
- Murer - Bela Byg
- Pladesmed - Andersen Biler
- Tømrer - Jakon
- Elektriker - LTECH A/S
- Mekaniker - Andersen Biler
- Kloakmester - SPH Kloakmester
- Chauffør - Dekra
- VVS - SPH VVS & Kloak
- Tjener - Hotel- og Restaurationsskolen
- Snedker - Raachou
- Social og Sundhedsassistent – Plejecenter Toftehaven
- Tømrer - Skills Danmark
- Ernæringsassistent - Hotel Hilton
I snedkerstanden hos Raachou lærte eleverne, hvordan man skulle behandle et stykke træ.
To drenge afprøvede deres mekaniker-skills i en konkurrence om, hvem der var hurtigst til at afmontere og genmontere et hjul hos Andersen Biler. Efterfølgende kunne de fortsætte arbejdet hos pladesmeden, som også var repræsenteret af Andersen Biler, hvor de skulle tilrette plader og få dem til at skinne.
Hos tømrervirksomheden Jakon, kunne 7. klasserne prøve kræfter med at save, slå søm, sætte vinduer i og lægge gulv side om side med de erfarne håndværkere.
Hos brolæggeren, Lars Boss, fik eleverne lov til at få både brosten og hammer mellem hænderne, som en del af aktiviteten, hvor de lærte at lægge brosten.
Hos anlægsgartnerne, Gartneren i byen, fik eleverne også lov til at prøve kræfter med at lægge sten i den jord, som virksomheden havde medbragt i dagens anledning.
Ved Tjener - Hotel- og restaurationsskolen skulle man, udover at folde servietter til perfektion, også holde tungen lige i munden for at fylde et glas op med præcis den rette mængde vand, inden de skulle balanceres på en bakke.
Bela Byg stod for murerstanden, og der blev hverken sparet på cement eller redskaber, når eleverne skulle arbejde med kunsten at mure.
Hos Føtex, som bød ind med stande og aktiviteter som både konditor, gourmetslagter og bager, kunne eleverne blandt andet lære bagerfagets teknikker, i forhold til hvordan man former og arbejder med dej.
Der blev heller ikke sparet på kræfterne hos SPH Kloakmester, hvor to piger her er ved at forberede nogle afløbsrør til brug.
Der blev også tid til at en elev kunne få en snak om håndværket med en af skorstensfejerne fra Skorstensfejeren i Herlev, Ballerup & Værløse.
Hos Leo Pharma blev der konkurreret om, hvem der hurtigst muligt kunne notere og gennemføre en bestilling som eksempel på en af de opgaver, man kan møde i faget som kontorassistent.
Hos chaufførerne fra Dekra havde man medbragt en lastbil til dagens aktiviteter. Her skiftedes eleverne til at konkurrere om at navigere mini-lastbiler gennem en forhindringsbane i lastrummet, mens andre fik lov til at opleve lastbilens førerrum indefra.
Både piger og drenge fik sig en ekstra oplevelse hos VVS’eren fra SPH, hvor en del af jobbet blandt andet består i at grave jorden op, så man kan få adgang til rørene.
Hos glarmesteren fra Lars Johansen & Søn blev eleverne udfordret af kunsten at knække glas. Her lærte eleverne, hvordan man skærer, knækker og sliber glas i de rigtige former - uden at det går i stykker.
De elever, som var interesserede i mad, kunne både prøve en stand hos kokkene fra Kolle Kolle, hvor de fik lov til at smage og skære i alskens grøntsager, og derefter gå videre til jobbet som ernæringsassistent, repræsenteret af Hotel Hilton. Her fik de blandt andet lov til at afprøve deres skills i, hvordan man bedst muligt skræller gulerødder hurtigt og effektivt.
I elektrikerstanden mødte eleverne LTECH A/S, og fik en lille smagsprøve på, hvordan strøm fungerer.
Ved at bytte piller ud med smarties gav Plejecenter Toftehaven eleverne mulighed for at afprøve, hvordan arbejdet som Social- og Sundhedsassistent kan se ud, når man for eksempel skal sortere og holde overblik over sammensætningen af en borgers piller.