Ældre bliver mere mobile og får mod på livet
Med et intelligent træningsprogram skræddersyr Ballerup Kommune hjemmetræning til modtagere af hjemmehjælp. Erfaringerne viser, at ældre kommer i bedre humør, får en bedre balance og bliver rustet til at gøre ting på egen hånd.
88-årige Børge Carlslund fra Skovlunde rejser sig fra stolen med armene over kors og sætter sig igen. Tyve gange op og ned. Han træner i sit hjem sammen med sin SOSU-hjælper Tine Ernsø.
To gange om ugen får Børge hjælp af Tine med træningen. Træningsprogrammet er på en tabletcomputer, og alt efter hvordan Børge klarer træningen, tilpasser programmet niveauet af træningen, så det bliver sværere eller lettere næste gang.
- Jeg er blevet meget skrappere til det hele, siger Børge om sin udvikling.
Børge har trænet i et forløb i 12 uger og er nu i gang med sit andet forløb – igen i 12 uger. Ind i mellem har han trænet på trapperne ude foran lejligheden – også et tilbud fra Ballerup Kommune.
Bedre balance
Træning i eget hjem er et tilbud fra Ballerup Kommune, hvor personale, som i forvejen kommer i dit hjem, vurderer din styrke og kunnen. Det er første skridt hen imod et personligt træningsprogram, hvor det samme personale kommer og træner med dig derhjemme – et tilbud du som borger får to gange om ugen i 12 uger.
SOSU-hjælper Tine Ernsø har ansvaret for træningen hos flere af kommunens borgere, og hun kan se en klar gevinst.
- De allerfleste, der deltager i hjemmetræningsprogrammet, oplever, at de får en bedre balance gennem træningen. Dermed oplever de at blive bedre rustet til at gøre ting på egen hånd. De oplever, at de bliver mere mobile og får bedre mulighed for at deltage i aktiviteter uden for hjemmet.
Træning åbner døre
Det kan Børge nikke genkendende til. Tidligere arbejdede han som typograf i Rødovre, Herlev og på Nørrebro. I alt slags vejr kastede han sig af sted på cyklen fra hjemmet i Skovlunde. I dag er helbredet ikke, hvad det tidligere var, og han kæmper både med muskelgigt og dårligt syn.
Træning i eget hjem og trappetræning har været med til at åbne døren til verden udenfor. Sammen med sin kone Jytte har han været til konfirmation og gik selv ned ad trapperne fra sit hjem på 2. sal.
- Træningen, med en medarbejder Børge allerede kender, var indgangen til, at det overhovedet var muligt, forklarer hustruen Jytte Carlslund.
Mod på livet
Det er ikke kun fysikken, der bliver bedre. SOSU-hjælper Tine Ernsø oplever, at også humøret stiger, hos mange af de borgere der deltager i hjemmetræningsprogrammet.
- De ældre snakker mere og virker gladere end tidligere. Efterhånden som de bliver mere trygge med træningen og bliver bekendte med øvelserne, kan jeg se, at de bliver stolte over deres udvikling.
Børge er glad for, at hans træner i forvejen kom i hjemmet. Det gør ham tryg.
- Det betyder enormt meget. Tine er vi meget glade for. Vi har det fantastisk godt sammen, og det er altid vældigt sjovt, når vi træner.
Tine Ernsø er meget tilfreds med udbyttet af sit arbejde.
- Jeg bliver helt høj af at se, hvordan de udvikler sig. For nogle ligner det måske småting. Men det er det altså ikke for mennesker, som måske er ensomme og ikke kommer så meget ud. De får modet tilbage og mod på livet, fordi de føler sig sikre. De tør gøre ting, som de ellers ikke ville have fysikken til.
Om træning i eget hjem
Træning i eget hjem er et projekt i Ballerup Kommune. Tilbuddet er til dig, der i forvejen får hjemmehjælp og som ikke modtager andre former for træning. Det kan for eksempel være, at du ikke er frisk nok til deltage i Ballerup Kommunes holdtræning eller til at træne i et almindeligt træningscenter.
Oplev teknologien bag Børges træning
Kom til teknologifestival på Ballerup Bibliotek den 18. september. Her kan du blandt mere end 40 teknologier opleve det intelligente træningsprogram, som Børge bruger, når han træner.
Kom og gå, som det passer dig. Alle er velkommen.