larsbjerggård

Alle kan bidrage

På Larsbjerggård og Lindbjergvej 80 er der plads til og tro på, at alle kan noget, der er værdifuldt. Og at naturen er med til at give mening i tilværelsen. 

Når der er brænde til fri afbenyttelse ved shelterne, affald i naturen er samlet op og de grønne områder i Harrestrup Ådal bliver plejet, så er det fordi vi har nogle gode kolleger på Larsbjerggård, der arbejder som Naturhjælpere. 

De er ansat af Ballerup Kommune, Center for Arbejdsmarked i beskyttet beskæftigelse og de fleste er bosat i kommunen. Og så har de valgt at arbejde i naturen med løn som supplement til førtidspensionen. 

- Vi har den tilgang, at alle kan bidrage med noget, også selvom man ikke kan være i et fuldtidsjob eller er i gang med en uddannelse. Der er brug for det, man kan og den, man er. Derfor tilbyder vi førtidspensionister, som er i målgruppen for § 103 og 104 og som har lyst til det, at de kan arbejde som Naturhjælpere. Nogle er her få timer om måneden og andre mere. Det fortæller Stig Hardt, der er leder af Tilbudsservice, mens han viser vej til det hvide hovedhus fra den gamle Larsbjerggård, der ligger i Harrestrup Ådal. 

Michael trives med opgaverne i naturen 

På denne sommermorgen er der kaffe på kanden og dørene fra fællesrummet står åbne ud til en dejlig have med høje træer, drivhus og en kæmpe stabel brænde. Flere af medarbejderne er mødt ind og er ved at gøre klar til dagens opgaver. 

Én af dem vi møder over kaffen, er Michael Nielsen, som har arbejdet på Larsbjerggård i flere år. Han møder ind hver morgen kl. 8 på nær om tirsdagen, hvor han har fri.

- Jeg har tidligere haft rengøringsjob og været i praktik i en vuggestue. Efter jeg fik førtidspension, gik jeg hjemme nogle år, indtil jeg fik muligheden for at komme herud. Og det er jeg glad for, ellers ville jeg bare være derhjemme. Jeg ses også med nogle af de andre i fritiden, hvor vi fx tager ud og spiser, griller eller tager på udflugter, fortæller Michael Nielsen. 

Michael Nielsen

Land Roveren er et af de kørertøjer, som Michael bruger, når han skal ud og løse opgaver ved bl.a. Harrestrup Ådal. Foto: Bo Helsted

Og der er nok at tage fat på for ham og hans kolleger.

Udover at vedligeholde arealerne i Harrestrup Ådal, samler de affald på stier, fælder træer, hugger brænde til shelters og institutioner og spreder flis på løbestierne og meget andet som alle, der bruger naturen i Ballerup, har glæde af. De løser også opgaver udendørs for Ballerup Idrætsby og hos forsikringsselskabet Tryg. Lidt flere kolleger er der plads til - lige nu er der 13 borgere ansat. 

- Det er vigtigt at have noget i livet, der giver mening, og de borgere, der arbejder herude, gør et vigtigt stykke arbejde som både er værdifuldt for dem og for Ballerup Kommune, siger Stig Hardt.

Mad er et middel til beskæftigelse 

Larsbjerggård er ikke den eneste arbejdsplads i Ballerup, hvor dét at være og arbejde i naturen skaber mening. Få kilometer derfra ligger Lindbjergvej 80, som også hører under Tilbudsservice.

Her er en række borgere tilknyttet, som af mange forskellige årsager ikke er i job eller uddannelse lige nu, men som gennem erhvervstræning på Lindbjergvej kommer videre til et job eller finder en vej ind i uddannelse. 

- I foråret startede vi en ny indsats op, som vi kalder fra jord til bord, siger Stig Hardt, mens vi nærmer os det store område, som er godt i gang med at blive forvandlet til en stor køkkenhave med bl.a. kartofler, løg, ærter og kål. Og i drivhuset dyrkes der bl.a. tomater, krydderurter og agurker. 

Når det har vokset sig færdigt, står Line Petersen klar i køkkenet sammen med en gruppe borgere til at forvandle jordens grøde til bordets glæder. 

- Vi laver frokost et par gange om ugen, og nogle gange er vi 30-40 mennesker herude, der spiser med. Mad er midlet til at være i gang med noget værdifuldt for vores borgere, som de lærer meget af. Samtidig kan vi tage de hensyn der er nødvendige til den enkelte, fortæller Line, som ikke nok med at have baggrund som kok, også har været omkring en voksenpædagogisk uddannelse og et job som socialrådgiver.

Christian Ravnsbæl

Christian Ravnsbæk er både skovarbejder og socialpædagog og han var med til at starte Larsbjerggård op i 2011. Han er en af de tre medarbejdere, der sørger for at dagens opgaver bliver fordelt, men også at der bliver arrangeret udflugter og andre sociale tiltag. Foto: Bo Helsted.