Ballerup Kommune og PensionDanmark vil udvikle by- og erhvervsområde

Ballerup Kommune og PensionDanmark vil udvikle by- og erhvervsområde

Et banebrydende og bæredygtigt by- og erhvervsområde med op til 1.000 boliger og 10.000 nye arbejdspladser er på tegnebrættet i Kildedal-området

Illustration: WERK

Ballerup Kommune og PensionDanmark har underskrevet en hensigtserklæring om i fællesskab at udvikle et enestående og innovativt by- og erhvervsområde i bydelen Kildedal i Ballerup Kommune.

Området bliver markedsført som KILDEDAL, og det samlede areal kommer til at udgøre 262.000 m2 og indebærer opførelse af 1.000 bæredygtige boliger samt faciliteter, der kan rumme 10.000 arbejdspladser. 

- Vi ser store perspektiver i planerne om et samarbejde med Ballerup Kommune. Ambitionerne i projektet flugter godt med PensionDanmarks strategiske fokus på at investere i bæredygtigt og innovativt byggeri og udvikling af bydele. KILDEDAL kan forene socialt ansvar og målsætninger om at bidrage til innovation og vækst med behovet for at skabe gode afkast til vores medlemmer, siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.





Det er intentionen, at KILDEDAL skal have særligt fokus på life science-virksomheder inden for blandt andet MedTech, HealthTech, BioTech, kunstig intelligens mv. Dertil kommer medicinal- og medicoindustrien. Et område, hvor Ballerup Kommune allerede er spydspids.

- Ballerup Kommune er én af Skandinaviens og Nordeuropas store kommuner inden for life science. Kommunens virksomheder bidrager dermed allerede rigtig godt i det eksisterende økosystem omkring life science i Greater Copenhagen, siger Jesper Würtzen (A), der er borgmester i Ballerup Kommune.

- Ballerup har i mange år haft en stærk position inden for erhverv, hvor vi har arbejdet målrettet og langsigtet. I et stærkt samarbejde med PensionDanmark om udvikling af KILDEDAL vil vi kunne skabe et område, der vil kunne give yderligere vækst, udvikling og arbejdspladser til gavn for Ballerup Kommune og Hovedstaden - ja til gavn for hele Danmark, siger Jesper Würtzen (A).



Højeste standarder inden for bæredygtighed

De kommende virksomheder i KILDEDAL vil som en naturlig del få adgang til både kommunens og Greater Copenhagens i forvejen store netværk af life science-virksomheder, og dermed er der mulighed for at styrke allerede stærke netværk, hvor både veletablerede virksomheder og start up-virksomheder kan udveksle erfaringer, videndele og opnå synergi på tværs i partnerskaber og med kolleger ude i verden.

KILDEDAL huser allerede i dag en række store internationale virksomheder inden for life science. Det er blandt andre Oticon, Cooper Surgical og Novo Nordisk. Med udviklingen af KILDEDAL er det samtidig hensigten at etablere et serviceerhverv i innovative rammer med det formål at binde området endnu bedre sammen. 



Det er dog ikke kun på erhvervssiden, at KILDEDAL kommer til at skille sig ud. Boligerne bliver også unikke, da de vil blive bygget efter de allerhøjeste standarder inden for bæredygtighed. Byggeriet forventes at blive bæredygtighedscertificeret efter standarden DGNB-Guld.

Bygningerne vil blandt andet indrettes med ny teknologi med fokus på, at boligerne lever op til de højeste standarder for energieffektivitet samt sikrer et sundt indeklima for både kommende beboere og medarbejdere. 



Potentiale til at blive dansk vækstlokomotiv

Når KILDEDAL efter planen står færdigudbygget om 10 år, vil Danmark få et innovativt og topmoderne 262.000m2 stort by- og erhvervsområde. Der vil være let adgang til offentlig transport, motorvej, supercykelsti, Københavns Lufthavn og store uddannelsesinstitutioner inden for kort afstand. 

Det er ambitionen, at KILDEDAL skal være med til at styrke Danmarks muligheder i kampen om at tiltrække internationale virksomheder, investeringer og højtkvalificerede medarbejdere, der kan bo i direkte nærhed til deres arbejdsplads og tæt på den indbydende natur i Ballerup Kommune.

Arbejdet med KILDEDAL går i gang med det samme.

 

FAKTA: KILDEDAL

  • 262.000 m2 svarende til 26 hektarer stort by- og erhvervsområde
  • Ca. 250.000 m2 etagementer
  • Op til 10.000 nye arbejdspladser
  • Op til 1.000 nye boliger
  • En blanding af nye life science- og techvirksomheder

​FAKTA: Greater Copenhagen

  • 47.000 beskæftigede inden for life science i regionen
  • 1.500 life science-virksomheder
  • 77 mia. (16 %) af Danmarks BNP kommer fra life science-industrien
  • 16 mia. (37 %) af industriens investeringer i forskning er inden for sundhedsområdet
  • Life science-virksomhederne eksporterede for 108 mia. i 2017, en vækst på 100 % siden 2008. Det svarer til, at life science-industrien stod for 16 % af hele Danmarks vareeksport i 2017.

FAKTA: PensionDanmark

PensionDanmark er et kundeejet arbejdsmarkedspensionsselskab, hvor 738.000 lønmodtagere har deres pensionsordning. Medlemmerne er beskæftiget på 24.800 private og offentlige virksomheder og er omfattet af overenskomster mellem 11 fagforbund og 29 arbejdsgiverforeninger. PensionDanmark modtog 14,2 mia. kr. i indbetalinger i 2018, og balancen har rundet 257 mia. kr.



FAKTA: Ballerup Kommune

  • 48.400 borgere
  • 47.500 arbejdspladser, hvoraf 6.000 er inden for life science
  • Virksomhederne i Ballerup bidrager til BNP med indeks 330
  • Virksomhederne har vækstrater på 11,6 %
  • Virksomhedernes produktivitet er 1,8 gange over landsgennemsnittet, og er det højeste i Danmark
  • 17 % af virksomhederne har eksport og ligeledes over landsgennemsnittet
  • Ballerup har den højeste andel af internationale virksomheder lokaliseret