Ballerup vil have klimahandlingsplan efter internationale standarder
Ballerup er blandt de 46 nye kommuner, der sætter turbo på den lokale klimaindsats. Gennem projektet ’DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’ skal kommunen udvikle en klimahandlingsplan, der lever op til Paris-aftalen.
Ballerup er blandt de 46 nye kommuner i Danmark, der har sat sig et klart klimamål: Inden 2050 vil de alle være netto nul-udledende af drivhusgasser.
Vejen derhen hedder en topambitiøs, lokal klimahandlingsplan, som kommunerne nu skal udvikle med støtte fra Realdania, KL og landets fem regioner.
Alle kommunerne skal arbejde med den samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det internationale bynetværk C40. Dermed er de danske kommuner med til at skrive klimahistorie.
- Vi har i flere år arbejdet ambitiøst med klima, natur og grøn omstilling i Ballerup Kommune. Vores deltagelse i DK2020 er endnu et klima-skridt i en retning, som forhåbentlig kan være med til at sætte yderligere fart på den grønne omstilling i Danmark og i Ballerup Kommune, siger borgmester Jesper Würtzen (A).
- Vi har de seneste år foretaget en række investeringer og lavet indsatser for mindske udledningen af CO2. Det er fx energirenoveringer, LED-belysning og overgang til el-biler og el-busser - og vi skal gøre endnu mere i fremtiden. Vi er en grøn kommune, og vi intensiverer hele tiden vores grønne fokus. Derfor er DK2020 et helt naturligt skridt for os, siger Jesper Würtzen.
Vigtigt klimapartnerskab
Ballerup og de andre kommuner i DK2020 skal undervejs i arbejdet med klimahandlingsplanerne hente faglig sparring og rådgivning fra fem nyoprettede regionale organiseringer – en i hver region. Her vil faglige medarbejdere fra KL, landets fem regioner og fra relevante lokale operatører levere rådgivning og sparring til kommunerne og facilitere deres arbejde med at udvikle klimaplaner.
Det særlige ved de klimahandlingsplaner, som kommunerne udarbejder i DK2020, er, at alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning skal håndteres. Det er blandt andet transport, landbrug, energi, bygninger, byudvikling og kommunens egne biler og ejendomme.
Konkrete klimatiltag
I klimahandlingsplanen skal hver kommune udpege konkrete klimatiltag, der tilsammen sikrer en nettonul-udledning senest i 2050 for hele kommunens geografiske område. Derudover skal klimahandlingsplanen komme med konkrete bud på, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringer, inden planen til sidst bliver godkendt af det internationale bynetværk C40.
Undervejs vil de 46 kommuner både kunne sparre med hinanden, men også med de 20 pilotkommuner, der siden 2019 har været i gang med at udarbejde klimahandlingsplaner efter samme standard med støtte fra Realdania. Her er Samsø, Sønderborg og Roskilde allerede nået i mål. De kommuner skal nu i gang med at implementere klimahandlingsplanerne gennem konkrete politikker og projekter.
De 46 nye kommuner i ’DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’ er:
Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Furesø, Fåborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Syddjurs, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.
Fakta: Mere om ’DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’
- Alle landets kommuner har frem til 21. oktober kunne søge om at blive en del af ’DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’. 46 kommuner har ansøgt om at være en del af den første runde, hvor de nu skal i gang med at udvikle en lokal klimahandlingsplan. Igen i 2021 åbner endnu en ansøgningsrunde.
- Realdania, KL og regionerne bidrager hver med 15 mio. kroner til ’DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’, hvilket giver mulighed for at invitere alle landets kommuner med i projektet fordelt over to runder.
- Opgaven med at rådgive de kommuner, der fremover bliver en del af DK2020, og facilitere deres arbejde med at udvikle klimahandlingsplaner, organiseres i samarbejde mellem hver af de fem regioner og KL’s Kommune Kontakt Råd (KKR). Danmarks grønne tænketank CONCITO er overordnet projektsekretariat og videnspartner i projektet. KKR er et samarbejde mellem kommunalbestyrelserne i hver af landets fem regioner, der varetager kommunernes interesser.
Fakta: Mere om DK2020 – de første 20 kommuner
- Realdania etablerede i 2019 projektet DK2020, hvor 20 danske pilotkommuner gennemgår et forløb, der ruster dem til at videreudvikle, opgradere eller tilpasse deres eksisterende klimaarbejde til den globale ”best practice” på området og i sidste ende udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens ambition om at arbejde hen imod en begrænsning i temperaturstigningen på1,5°C sammenlignet med temperaturen før industrialiseringen.
- Kommunernes klimahandlingsplaner vil blandt andet indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive klimaneutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål for reduktion af drivhusgasser. Undervejs har de 20 kommuner fået teknisk hjælp og sparring af globale og danske eksperter fra C40 og Danmarks grønne tænketank CONCITO, så planerne lever op til C40’s standard for klimaplanlægning.
- De 20 første kommuner i DK2020 er Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.