Bydelsmødrene hædres med Integrationsprisen
De bygger bro til det danske samfund. Nu hædres 'Bydelsmødrene' for deres store og vigtige arbejde. Det sker med Ballerup Kommunes Integrationspris 2020
Hvordan fungerer den danske folkeskole? Hvordan melder man sit barn ind i en daginstitution? Og koster det noget at få besøg af Sundhedsplejen? Det er nogle af de spørgsmål, man kan stå med, når man flytter til Danmark fra et andet land.
I Ballerup Kommune står 'Bydelsmøderne' heldigvis klar med råd, vejledning og hjælp til nye familier. Det har de gjort i flere år, og nu bliver mødrene hædret for deres store og vigtige indsats.
Bydelsmødrene modtager nemlig Integrationsprisen 2020. Integrationsprisen bliver uddelt for at anerkende og sætte fokus på den integrationsindsats, som frivillige yder i Ballerup Kommune.
- Bydelsmødrene er etniske kvinder, der yder en stor indsats for at udvikle netværk og støtte op om kvinder og familier, der er ensomme og isolerede i det danske samfund. De fortjener al den anderkendelse, der ligger i at modtage integrationsprisen og de 10.000 kr., der følger med, siger Charlotte Holtermann, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ballerup Kommune.
Når det igen bliver tilladt at samles i en større forsamling, vil Bydelsmødrene blive inviteret til en reception på Ballerup Rådhus, så de kan blive fejret med manér.
Fokus på uddannelse og skolegang
Miasser Hawwa har været med helt fra begyndelsen, hvor Ballerup Kommune som nogle af de første i Danmark gennemførte kurser for bydelsmødre:
- Jeg havde en drøm om, at kvinderne blev engageret som ligeværdige borgere. Derfor var Integrationsrådet med til at sammensætte indholdet af uddannelsen som bydelsmor, og Ballerup var blandt de første kommuner, der uddannede bydelsmødre, fortæller Miasser Hawwa.
Bydelsmødrene har et overordnet fokus på uddannelse, og de guider familier i, hvordan der blandt andet støttes op om børnenes skolegang. Derudover tilbyder bydelsmødrene også hjælp til at tolke ved forældremøder, afholdelse af kvindecafé og cykelkurser, så det bliver endnu nemmere at kommer rundt i lokalområdet.
Listen over områder, hvor bydelsmødrene er aktive, er lang. Det, der går igen, er funktionen som brobygger mellem borgeren og de tilbud og muligheder, der er i det danske samfund.
- Selv efter 12 år i Danmark var det først på Bydelsmor-uddannelsen, at det blev klart for mig, hvordan samfundet er bygget op. Jeg fik en helt nødvendig viden om, hvordan myndigheder, institutioner og foreninger fungerer og samarbejder med borgerne. Nu ved jeg fx hvad, sundhedsplejerskens arbejde er, at det er et kommunalt tilbud, og hvordan man kommer i kontakt med dem, fortæller bydelsmoren Olga Sisojeva.
Hun hjælper nu andre, der har brug for at vide, hvor man henvender sig til blandt andre kommunen i forskellige situationer. Og ønsket om at hjælpe andre er stort i gruppen af bydelsmødre.
- Det er ønsket om at give en hjælpende hånd til mine naboer og leve godt sammen. Og så har det at være bydelsmor givet mig et større netværk, siger bydelsmoren Zainab Salim.
- Det var svært at komme til Danmark og ikke kunne sproget. Alt bliver nemmere, når man kan sproget og kulturen. Man fungerer bedre, supplerer bydelsmoren Gordana Stojanovic.
Bydelsmødrene i Ballerup startede op på kommunalt initiativ, men er fra 2020 organiseret som en forening af frivillige. I årene 2012, 2013 og 2018 er der uddannet 30 bydelsmødre i Ballerup Kommune, hvoraf i dag 20 stadig er aktive.
Hvis du vil vide mere om bydelsmødrenes arbejde, eller måske gerne vil i praktik som bydelsmor, kan du kontakte Zeinab på telefon 5011 9936 eller Gordana på telefon 4251 6881.