Dronning Margrethe

Dengang og i dag: Kunsten i Egebjerg

Kunsten var en afgørende faktor, da Egebjerggård blev skabt. Den afgående Dronning besøgte i 1996 Egebjerg. Siden er der sket en betydeligt ændring af et vigtigt værk i bykvarteret.

Det historiske tronskifte har foranlediget en genoplivning af Dronningen Margretes seneste besøg i Ballerup. Det var den 24. maj 1996, hvor hun indviede den internationale bomesse "Bo i by", som blev holdt med det dengang splinternye bykvarter Egebjerggård som ramme.

Dronning Margrethe klippede bånd

Egebjerggård var et eksempel på nytænkende byplanlægning, og planlægningen af andre bykvarterer i kommunen bygger stadig på erfaringerne herfra.

Kunsten var en vigtig faktor i etableringen af Egebjerggård, ligesom den nu vil være det med etableringen af Kildedal By.

Den officielle del af indvielsen, hvor Dronningen klippede bånd, foregik for eksempel ved Per Kirkebys stor murskulptur foran Egebjerghallen. Et kunstværk, der i øjeblikket indgår i en video i Per Kirkeby-udstillingen ”BRICKS”, som kan opleves på kunstmuseet Arken.

Vigtigt værk af amerikansk kunstner

Hendes Majestæt gik efterfølgende rundt i kvarteret sammen med daværende borgmester Ove Dalsgaard. Her passerede hun blandt andet kunstværket ”Skrift og Tegn” af den prominente amerikanske kunstner Lawrence Weiner (1942-2021).

Kunstneren er en af de vigtigste ophavsmænd til konceptkunsten, der opstod i 1960’erne. I konceptkunsten er det ideen, der er det bærende element.

Kunstværket ”Skrift og Tegn” er skabt af hvide og sorte chaussésten i belægningen og består af fem delværker, placeret i bykvarteret: "Kryds-og-bolle pladsen", Bygaden ved Agernhaven, Bygaden ved Agernskrænten og Bygaden ved Plejecenter Egely/Kirkebymuren og Nordbuen.

Kunst

Fjernet af trafiksikkerhedsmæssige hensyn

I foråret 2023 blev delværket i krydset Egebjerg Bygade/Nordbuen fjernet af trafiksikkerhedsmæssige hensyn.

Kunstværket blev i første omgang kørt på lager, mens der blev taget stilling til dets fremtid, men da værket var en del af et samlet værk - og da det er en krænkelse af kunstnerens ophavsret at fjerner en del af et samlet kunstværk - var det afgørende at finde en ny løsning, som også kunne godkendes af det bo, der bestyrer rettighederne for den afdøde kunstner.

Boet havde selvfølgelig været involveret fra første færd, da det stod klart at der skulle ske noget med trafiksikkerheden i krydset.

Beboerne gjorde forskellen

I mellemtiden henvendte beboere i Skotteparken sig med et forslag om at placere værket på den private fællesvej ved indkørslen fra Egebjerg Bygade og lige foran fælleslokalet Mosaikhuset.

At det netop var beboernes eget ønske at genplacere værket var en afgørende faktor for udfaldet af boets beslutning. Der var stor ros til løsningen og en stor tak fra kunstnerens enke til beboerne. Der resulterede i at værket sent efteråret 2023 blev genplaceret i Skotteparken. 

Tillykke til Danmarks nye kongepar – men også tillykke til beboerne i Skotteparken, der i dag kan bryste sig af et prominent kunstværk i belægningen.