Det begyndte som et treårigt projekt: Nu har Tandrødderne sikret sunde tænder i ti år
Tandrødderne kunne i fredags fejre tiårs jubilæum. Og der var i den grad noget af fejre. I ti år har frivillige hjulpet misbrugere og tidligere misbrugere med at komme tandsmerter til livs.
- Vi var nogle ildsjæle, der ville gøre en forskel.
Gitte Nobel er blevet bedt om at tænke ti år tilbage. Tilbage til dengang, hvor Tandrødderne åbnede. Hun kalder det for ’et vildt projekt’, som hun har været daglig leder af, siden daværende sundhedsminister Astrid Krag og borgmester Jesper Würtzen åbnede klinikken i 2013.
- Planen var at vise, at der var det her kæmpe behov. Og jeg tror, at vi alle sammen blev væltet bagover over den kæmpe succes, det var, husker Gitte Nobel, der er ansat i Brydehuset.
Egentlig var ideen, at Tandrødderne skulle være et treårigt projekt støttet af blandt andre Ballerup Kommune, SATS-puljemidler og med fondsbidrag. Men nu kan tandtilbuddet for udsatte misbrugere altså fejre tiårs jubilæum.
Frivillige hænder redder trængte tænder
Tandrødderne er bygget på frivillighed. Tandlæger med egen praksis, pensionerede tandlæger, tandklinikassistenter og tandplejere. Alle sammen bidrager de med deres tid og faglighed til tandklinikken.
Via et tæt samarbejde med misbrugscentret Brydehuset i Ballerup tilbyder Tandrødderne gratis tandbehandling til udsatte misbrugere som et led i deres misbrugsbehandling.
- Når vi implementerer tandbehandling i misbrugsbehandlingen, så er der en større succesrate, fortæller Gitte Nobel og forklarer, hvorfor tandbehandling er en vigtig del af en misbrugsbehandling.
- Når du tager færre stoffer, så mærker du dig selv mere, og har du problemer med tænderne, så fylder det mere. Har du smerter, så misbruger du mere. Og det kan du ikke, hvis du skal ud af dit misbrug.
Du skal gå gladere hjem
Flere hundrede misbrugere har gennem de seneste ti år mærket varmen og den vigtige tandbehandling hos Tandrødderne, hvor de laver det meste. Rodbehandlinger, huller, proteser og smertebehandling.
Men Tandrødderne er ikke kun en tandlægeklinik. Det skal også være et rart sted at komme – både for de frivillige og patienterne.
- Det her sted skal være et sted, hvor man glæder sig til at komme hen, og man skal gå gladere herfra. Så kommer man automatisk igen, og man er en god ambassadør udadtil. Og det samme gælder for patienterne. Det er sjældent, de kommer glade, men de går gladere ud. De synes, det er rart at være her. De føler sig mødt, hvor de er, uden at blive dømt, siger Gitte Nobel.
Nogle patienter ser de kun en enkelt gang, mens andre patienter med forsømte tænder har lange forløb.
- Der er patienter, der kommer over 30 gange. De har et stort behandlingsbehov, og hvis de ikke ændrer livsstil, så starter man forfra. Så kommer der noget nyt hele tiden, forklarer Gitte Nobel.
Mere end 100 frivillige har hjulpet til hos Tandrødderne i de ti år, den har eksisteret. Fire frivillige har været med lige siden begyndelsen og kunne derfor fejre deres tiårs jubilæum hos Tandrødderne, der konstant har omkring 15 frivillige tilknyttet.
Fakta om Tandrødderne
- I dag finansers Tandrødderne af sponsorer, donationer og med hjælp fra Ballerup Kommune
- De borgere, der kan komme i betragtning til gratis tandbehandling hos Tandrødderne, er udsatte med aktivt eller tidligere misbrug, og som i en eller anden form har tilknytning til misbrugscentret Brydehuset i Ballerup
- Tandrødderne samarbejder også med flere kvindekrisecentre, hvor klinikken hjælper med akutte tandsmerter
- Tandrødderne vandt i 2021 Ballerup Kommunes sundhedspris. Tandrødderne vandt også prisen i 2016