Børnerådsdag

Elever uddelte kvart million til Børnerådsdag

Kommunalbestyrelsessalen summede af debat og gode argumenter, da elevrådsrepræsentanter skulle fordele penge til kommunens skoler

Hvem stemmer for?

Hurtig røg arme i vejret. Andre forblev langs kroppen. Og enkelte arme kunne ikke helt finde ud af, hvad de skulle mene om forslaget. Forinden afstemningen havde der været livlig debat blandt de 22 elevrådsrepræsentanter.

Det var demokrati i sin reneste og fineste form, da elevrådsrepræsentanter for Ballerup Kommunes syv skoler skulle fordele 250.000 kroner mellem sig til årets Børnerådsdag.

Det hele foregik i Kommunalbestyrelsessalen på rådhuset, og for bordenden sad borgmester Jesper Würtzen og fordelte taletiden mellem eleverne, der serverede deres holdning krydret med gode argumenter.

Og i bedste politikerstil gjaldt det om at indgå kompromisser og se ud over sin egen næsetip, da den kvarte million skulle fordeles.

Argumenterede for ønsker

- Jeg synes ikke, det var så svært at blive enige. Det gik meget godt. Vi blev hurtig enige om nogle ting, og så var der et par ting, der tog længere tid, fortalte Malthe fra Baltorpskolen afdeling Grantoften.

1

Alle elever havde lister med ønsker med sig, som de gerne ville have penge med hjem til at realisere. Og alle fik da også noget med hjem, men alle fik ikke lige meget. Men via dialog blev børnene enige om fordelingen.

- Det sjoveste var nok, da vi skulle tildele pengene. At høre hvilke argumenter de andre havde i forhold til, hvad vi skulle bruge pengene på, siger Jonathan, der også går på afdeling Grantoften på Baltorpskolen.

Lidt nervøs, men sjovt

De er begge to enige om, at det var en stor oplevelse at indtage sæderne i Kommunalbestyrelsessalen. Og en smule nervepirrende, når man skulle tænde mikrofonen og præsentere sine ønsker.

- Man blev meget nervøs. Jeg kunne bare mærke mit hjerte slå hurtigt, så det var lidt svært at læse, fortæller Malthe og illustrerer det ved at banke sig selv på venstre bryst.

Men han kom igennem. Ligesom alle de andre deltagere indtog han rollen i den lokalpolitiske magtcentral på fin vis.

- Jeg var lidt nervøs, inden jeg begyndte. Da vi var i gang, følte jeg mig mere tryg, og jeg fandt ud af, at det var meget sjovt, tilføjer Malthe.

Har vi en aftale?

De to drenge fra Baltorpskolen afdeling Grantoften kan tage midler til to ønsker med hjem til skolen. Venskabsbænke og et tilskud til en Soundboks. De havde også ønsket sig to pannabaner, men den stemte demokratiet ikke igennem.

- Vi er tilfredse. Vi havde det lidt svært i starten med at få de andre overbevist om, at vi skulle have den soundboks. Men så fik vi dem overtalt. Men så fik vi alligevel ikke, fordi der var en anden skole, der gerne vil have en basketkurv, men så fik vi et tilskud til soundboksen til sidst, siger de to drenge, der kort og godt konkluderer dagen således:

3

- Det har været fedt. Det var en oplevelse, siger de nærmest i kor.

Børnerådsdagen har siden 2002 været en årlig tilbagevendende begivenhed for elever fra kommunens 5.-6. klasser. Formålet med dagen er dels at styrke elevrådsarbejdet og dels at give børnene indsigt i en demokratisk beslutningsproces fra start til slut.

Sådan blev pengene fordelt

Skovvejens Skole Øst

  • Mål og net 22.000 kr.

Skovvejens Skole Vest

  • Elevskabe 30.500 kr.

Hedegårdsskolen:

  • Teq-ballbord 18.000 kr.

Baltorpskolen Grantoften

  • Venskabsbænke og Soundboks 22.250 kr.

Baltorpskolen Rugvænget

  • Pauserum og tilskud til multibane 27.250 kr.

Skovlunde Skole Lundebjerg

  • Skoleur til gården 25.000 kr.

Skovlunde Skole Rosenlund

  • Pannabane 20.000 kr.

Ordblindeinstituttet

  • Karrusel 25.000 kr.

Måløvhøjskolen Østerhøj

  • Elevskabe 25.000 kr.

Måløvhøjskolen Måløv

  • Foredrag (Lars Rasmussen) og Tilskud til multibane 20.000 kr.

Kasperskolen

  • Fest 15.000 kr.

I alt fordelt: 250.000 kr.