Et år med krig
Tilbageblik: For et år siden begyndte invasionen af Ukraine, og få uger senere kom de første ukrainere til Ballerup, hvor de blev mødt med stor hjælpsomhed og omsorg.
I disse dage er det et år siden, at Rusland invaderede Ukraine og at de ukrainere, der havde mulighed for det, begyndte rejsen mod et mere sikkert land. Midt i marts kom de første flygtninge til Ballerup Kommune, og på kort tid var der fundet indkvartering både privat hos borgere og i kommunale bygninger. Indsamlinger af tøj og udstyr blev sat i gang, og på Posthuset blev der holdt frivilligbørs, hvor borgere kunne mødes om initiativer og hjælp til de ukrainske flygtninge.
Virksomheden Wihlborgs tilbød, at deres tomme kontorhus i Lautrupvang kunne indrettes med boliger til op mod 250 flygtninge, og så gik et stort arbejde i gang med at indrette huset. Frivillige og virksomheder hjalp med at samle møbler, og borgere mødte op med køkkengrej, sengetøj, legetøj, cykler og meget andet. Og i forsommeren flyttede de første ukrainere ind i kontorhuset, der i dag er hjem for omkring 150 voksne og børn.
Børnene er i modtageklasser og nogle er klar til at begynde på skoler i området, og de mindste børn er i indslusningstilbuddet Sesam. Der har også været travlt med at finde jobmuligheder i kommunen, og her har lokale virksomheder været meget interesseret i at få nye kolleger. Knap halvdelen af de 16-66 årige, som står til rådighed, er enten i job eller i gang med en uddannelse.
Tak for engagementet i hele kommunen
Borgmester Jesper Würtzen ser tilbage på et år, hvor borgere, virksomheder, foreninger og medarbejdere i Ballerup Kommune på alle måder er rykket sammen og har hjulpet, hvor de kunne:
- I denne alvorlige og triste situation har det været en glæde for mig at se, hvordan borgere, virksomheder og foreninger har hjulpet med indsamlinger, husly, aktiviteter og ikke mindst omsorg for vores nye borgere. Det er en stor, svær og vigtig indsats og det er helt uundværligt, at så mange i lokalsamfundet har bidraget.
Det har også været og er fortsat en helt særlig opgave for mange af vores medarbejdere. Rigtig mange er involveret, uanset om de arbejder med børnene i modtageklasser og dagtilbud, om de hjælper de voksne i gang med job og undervisning eller om de har løst de mange, mange opgaver, der følger med at modtage og indkvartere så mange mennesker på meget kort tid.
Tak til alle for jeres hjælpsomhed, engagement og vilje til at finde nye løsninger. Vi får brug for fortsat at stille op og tage imod de ukrainere, som stadig kommer til Ballerup og give dem en god og tryg tid, mens de er borgere hos os, siger Jesper Würtzen.
Vi forbereder os på flere flygtninge
Ballerup Kommune har fået anvist lidt over 200 ukrainske flygtninge, siden krigen begyndte. I øjeblikket kommer der omkring 10-15 nye ukrainere til Ballerup hver måned. Lige nu bor der omkring 170 flygtninge i Ballerup, primært i kontorbygningen i Lautrupvang. Nogle af dem, der er kommet hertil, er allerede rejst videre eller er vendt hjem til Ukraine. Vi forbereder os på at kunne modtage yderligere ca. 100 flygtninge svarende til Ballerups andel af de knap 40.000 flygtninge, der indtil videre er kommet til Danmark.