elever med papkasse

Fællesskabet hyldet med opsigtsvækkende kunst

To 9. klasser fra Skovvejens Skole afd. Øst afsluttede en ganske almindelig fredag formiddag et tre ugers intenst og begivenhedsrigt kunstforløb med en byrumsperformance i Ballerup C.

Der bliver hujet og hjulpet både under og omkring den store kasse, som to 9. klasser transporterer over Banegårdspladsen mod Centrumgaden. Omkring kassen cirkulerer hjælpe-elever, der dirigerer kassen over alle de mange forhindringer, som pludselig dukker op i bybilledet, når en stor genstand transporteres. Eleverne mødes af smil og nysgerrige spørgsmål fra forbipasserende.



- Hvad foregår der?, spørges der venligt og flere nikker anerkendende og andre udbryder at det er en god idé, når de får besked om, at det alt sammen handler om fællesskab.

Man kan ikke alene

Dagens event i byrummet er kulminationen på et tre ugers kunstforløb under titlen ”JEG KAN IKKE ALENE”. Her har eleverne, med Posthuset som base, arbejdet med byrummet, med performance, med myrer og universet, med sig selv og med fællesskabet.

Performanceprojektet er en del af et større kunstprojekt, som involverer billedkunstner Pulsk Ravn og performancegruppen Liminal og som Ballerup Kommune har fået midler til igennem Statens Kunstfond.

elever bærer på papkasse

Spændende samarbejdspartnere

”JEG KAN IKKE ALENE” er skabt og udtænkt af Pulsk Ravn. Hun fortæller:

- Projektet er tænkt som et performativt indspark til byrummet og dets arkitektur og sætter fokus på temaerne: Individ, fællesskab og ansvar – fra det helt nære til det globale. Målet er, at de unge får erfaringen med at løfte i flok og mærker stoltheden ved at fremvise deres fælles værk for forbipasserende i byrummet. 

Pulsk Ravn har afviklet forløbet i samarbejde med billedkunstner Ulla Hvejsel og teatermaler Rasmus Brandt, men har samtidig involveret en række spændende samarbejdspartnere. Blandt andet en myreforsker, en astrofysiker, en byplanlægger, parkourudøvere og ungerådgivningen Headspace.

I fællesskabets tegn

Da eleverne er tilbage på Posthuset afholdes en lille fernisering med snack og sodavand, og snakken går højt. Pulsk Ravn holder en lille ferniseringstale og mødes med overraskende udbrud, da hun fortæller de unge, at hun har drømt om at lave det her projekt i årevis. Det er som om det pludselig går op for dem, at de har været en del af noget, der var virkelig vigtigt for andre.

Stemningen er høj, og der er en tydelig stolthed at mærke hos de unge over, at det lykkedes, og at det ikke var hverken svært eller spor pinligt at bære en kæmpe og uhåndterbar kasse gennem byrummet, når det blev gjort i fællesskabets tegn.

Projektet kort 

Performance-projektet er en del af et større kunstprojekt under titlen ”Verdensbilleder og selvportrætter”, som Kulturtjenesten, Billedskolen v/Ballerup Musik- og Kulturskole og Baltoppen LIVE har fået midler til gennem Artist in Residens-puljen under Statens Kunstfond.

Hele skoleåret vil de involverede kunstnere Pulsk Ravn med samarbejdspartnere og Adelaide Bentzon, der repræsenterer Performanceteatret Liminal, søsætte forskellige involverende kunstprojekter for kommunens børn, unge og ældre. ”JEG KAN IKKE ALENE” er det første kunstprojekt i rækken af fire projekter.