jette og anette

Flere ældre betyder også flere borgere med demens

Ballerup Kommune efteruddanner sundhedspersonalet inden for demensområdet.

Befolkningen bliver ældre og i takt med en høj alder, stiger risikoen for at få en demenssygdom. Derfor har Ballerup Kommune prioriteret, at medarbejderne på alle plejehjem og i hjemmeplejen skal efteruddannes inden for demensområdet.



- Vi har sat 1,2 mio. kr. af årligt fra 2021-2024 på demensområdet til kompetenceudvikling af personalet. Det har vi valgt at gøre for at sikre, at borgere med en demenssygdom og deres pårørende kan leve et værdigt liv, trods den sorg og krise, som de kan opleve, når sygdommen rammer. Min egen mor fik konstateret demens for nogle år siden og boede et halvt års tid på et af vores plejehjem, så jeg ved selv, hvor vigtigt det er, at vores ansatte har de rigtige kompetencer, fortæller Lolan Marianne Ottesen, der er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Ballerup Kommune.



I 2021 til 2022 har medarbejderne på kommunens syv plejehjem deltaget i et skræddersyet undervisningsforløb inden for demensområdet og nu i år er kommunens hjemmepleje i gang.

Borgerne får mere ro og bedre trivsel i hverdagen

Jette Brogaard Nielsen er plejehjemsassistent på Plejehjem Lindehaven og har arbejdet med demensområdet i 20 år.

- Uddannelsen har gjort, at jeg i højere grad forstår vores beboere, som på grund af deres demens har svært ved at udtrykke deres behov. Det giver en tryghed for mig som medarbejder, når jeg forstår mine beboere og ved, hvordan jeg kan hjælpe dem bedst muligt. Og jeg kan se, at beboerne får mere ro og bedre trivsel i deres dagligdag her på plejehjemmet. Det giver samtidig mig en stor arbejdsglæde, når jeg er sikker på, at det jeg gør, virker for den enkelte, og at jeg kan dokumentere det og give det videre til mine kolleger, så vi sammen kan tilbyde den bedst mulige omsorg, siger Jette Brogaard Nielsen. 

læser i bog

For at understøtte trivsel og tryghed i beboernes hverdag, er der for nylig skabt fem bøger med ældre fotos fra forskellige bydele akkompagneret af korte tekster. De små bøger er et redskab til at åbne for samtaler og erindringer for især borgere med demens. Foto: Bo Helsted. 



Plejehjemmene har positive oplevelser efter uddannelsen

Medarbejderne har med uddannelsen fundet ud af, hvordan de bedre kan hjælpe deres beboere, som har demens. Et eksempel er en kvindelig beboer på ét af plejehjemmene, som hver dag gik rastløst rundt på gangene og ind i de andre beboers private rum. Medarbejderne forsøgte på forskellige måder at hjælpe hende, men uden held. Uddannelsen lærte dem at analysere sig frem til den rette løsning. Kvinden havde nemlig tidligere arbejdet som rengøringsmedarbejder, og nu kunne de se, at hun faktisk gik rundt og ”gjorde rent”. Derfor fandt de på at tilbyde hende opgaven om at passe rengøringsvognen med rengøringspersonalet. Det viste sig at give hende stor glæde og mere ro i hverdagen på plejehjemmet, og hun gik ikke længere ind til de andre beboere.

Medarbejdere suger til sig og lærer fra sig 

Anette Wintlev-Jensen, der er leder af demensområdet i Ballerup Kommune forklarer:



- Uddannelsesforløbet er rigtig vigtig, og særligt i denne tid, hvor befolkningen bliver ældre end nogensinde før. Uddannelsen har skabt større opmærksomhed blandt medarbejderne på at fokusere på mennesket bag ved sygdommen og på vigtigheden af den gode relation med den enkelte. Det er vigtigt, også når man står over for en borger, som ikke har en demenssygdom. Uddannelsen hjælper os til at sikre, at vores borgere og deres pårørende oplever at blive mødt af fagligt kvalificerede medarbejdere, som kan understøtte trivslen og trygheden igennem hele deres forløb, fortæller Anette Wintlev-Jensen.

Ballerup Kommune har ligesom mange andre kommuner udfordringer med at rekruttere nok sundhedspersonale.

- Vi oplever, at vi har færre hænder og samtidig flere ældre og derfor er uddannelsen vigtig. For udover at den gør medarbejderne dygtigere, er den også med til at gøre det mere attraktivt at arbejde med demensområdet. Den kan hjælpe os til at tiltrække nye medarbejdere og fastholde vores nuværende medarbejdere i faget, fordi de oplever en større faglig stolthed, når de kan se, at det de gør, rent faktisk gør en vigtig forskel, mener Anette Wintlev-Jensen. 

Tæt på – men ikke helt i mål endnu

På plejehjemmene arbejdes der på højtryk med at sikre, at kompetencerne bliver brugt aktivt i hverdagen.



- Vi skal lære at bruge den nye viden som en naturlig og rutinemæssig del af arbejdet. Det er nemlig igennem erfaringen og videndeling, at vi bliver bedre, siger Anette Wintlev-Jensen.



For at sikre, at kompetencerne fortsætter med at blive brugt og styrker den fælles faglighed på tværs i fremtiden - også når der kommer nye kolleger - er der uddannet en gruppe medarbejdere på hvert plejehjem, som har til opgave at sidemandsoplære deres kolleger. Det samme er planlagt i hjemmeplejen.

camping

Campingvognen i Lindehavens have, vækker også minder hos beboerne, fortæller Anette Wintlev-Jensen (tv) og Jette Brogaard Nielsen. – Når demente beboere, der har været på campingferie gennem deres liv, mødes her i campingvognen, så husker de gode stunder og detaljer fra deres ferier. Foto: Bo Helsted.