En elev forsøger at fange en undsluppen orangemyre

Forskere fortalte om myrer og universet

Som del af et større kunstprojekt rykkede elever fra to 9. klasser ud af klasselokalet og ind på Baltoppen LIVE for at modtage undervisning af en myreekspert og en astrofysiker.

Der bliver grinet i hele salen. Forsker og myreekspert Joachim Offenberg har indtaget scenen foran to 9. klasser fra Skovvejens Skole afd. Øst og indleder med en underholdende historie om, at han ofte holder foredrag for mennesker i en så fremskreden alder, at han har oplevet at en deltager udeblev, fordi vedkommende var død af alderdom. 

Scenen er sat

De unge lytter opmærksomt til Joachim Offenberg, der giver et 45 minutters crash-kursus i myrernes forunderlige verden. De unge introduceres til myrerne som superorganisme, der i samarbejde skaber store og komplekse samfund over og under jorden. Det krydrer han med levende facts – fx at nogle myrer holder slaver, at andre fungerer som renovationsarbejdere og at der kan ske statskup i et myresamfund. Foredraget afsluttes med en lille smagsprøve på den sorte orangemyre, som eleverne flokkes om at fange fra de små petriskåle og putte i munden vel vidende, at de som delikatesse koster 200.000 kr. pr. kg. 

Joachim på står på scenen og fortæller facts om myrer

Joachim Offenberg med interessante facts om myrerne.

Rejse ud i rummet

Efter myreforedraget går turen ud i universet, hvor astrofysiker Jérôme Chenevez bringer de unge på opdagelse fra den lille myre på jorden ud i det kæmpemæssige solsystem. Med hjælp fra en elev, en bold og et saltkorn illustrerer han solens afstand fra jorden. Han sender eleven 22 meter væk fra ham selv med bolden, der illuderer solen, og konkluderer med det lille saltkorn mellem fingrene hvad alle nu kan se med det blotte øje; at myrer er små, men vi selv er også meget små.

Chenevez leverer også et væld af spændende facts. Han fortæller, at solen er 100 gange større end jorden, at månen omkredser jorden i en ellipseformet bane i en gennemsnitsafstand på 480.000 km. fra jorden og at mange af de store lysende stjerner vi kan se fra jorden er større end solen (de er bare længere væk).

Jerome står på scenen og fortæller eleverne om universet

Jérôme Chenevez tager eleverne med på en rejse fra jorden ud i universet.

Stort kunstprojekt om fællesskab

Dagens dobbeltforedrag om myrer og universet er en del af kunstprojektet ”Jeg kan ikke alene”, som er skabt af kunstner Pulsk Ravn i samarbejde med Ulla Hvejsel. Det handler om fællesskab og kollektive kræfter og om at performe. Projektet kører i tre uger og kulminerer i slutningen af september med en by-performance, hvor eleverne skal forvandles til en superorganisme. Til vinter skal eleverne opleve danse-performancen ”Ants” på Baltoppen LIVE. 

Eleverne har med udgangspunkt i performance forberedt spørgsmål til forskerne. En gruppe drenge sender derfor en papirs-rumraket afsted med et rumspørgsmål, mens en gruppe piger understreger deres dronningespørgsmål med fagter. 

Joachim Offenberg afslutter dagen med svar på et spørgsmål omkring myrernes måde at kommunikere med hinanden på: ”Vi ved i virkeligheden meget lidt”, efter eleverne er blevet proppet med en masse viden og fakta af de to forskere. 

Om projektet

Performanceprojektet ”Jeg kan ikke alene” er en del af et større kunstprojekt, som Kulturtjenesten, Billedskolen v/Ballerup Musik- og Kulturskole og Baltoppen LIVE har fået midler til gennem Artist in Residens-puljen under Statens Kunstfond

Hele skoleåret vil de involverede kunstnere Pulsk Ravn med samarbejdspartnere og Adelaide Bentzon, der repræsenterer Performanceteatret Liminal, søsætte forskellige involverende kunstprojekter for kommunens børn, unge og ældre.