Fysisk katalog på gaden: Skal øge trygheden i boligområder
Ved at inddrage lokale ressourcer i Grantoften og Hede-/Magleparken kan trygheden stige. Det viser en aktuel indsats.
Et katalog fyldt med gode erfaringer og inspiration skal hjælpe kommuner, politi og boligforeninger med at blive endnu bedre til at inddrage lokalområder og beboere i udsatte boligområder. Lokal inddragelse kan nemlig være med til at forebygge undertrykkelse af borgeres livsudfoldelse og selvstændige valg og gøre udsatte boligområder mere sammenhængende og trygge. Det viser konkrete indsatser og metoder afprøvet i praksis samlet i kataloget.
Kataloget er lavet i et samarbejde mellem Ballerup Kommune, Gladsaxe Kommune, Herlev Kommune og Københavns Vestegns Politi. Siden 2013 har de tre kommuner og politi arbejdet sammen i et bandepartnerskab.
I Ballerup Kommune er det erfaringer fra boligområdet Grantoften, som andre kommuner og samarbejdspartnere kan finde inspiration i til deres forebyggende arbejde.
Ressourcerne er i området
En af de gode erfaringer handler om kortlægning af et boligområde. Det er sket i Grantoften, hvor der bor cirka 3.500 mennesker. Her har borgere modtaget et spørgeskema i postkassen eller via lokale Facebook-grupper. De har taget stilling til, hvad der fungerer godt i området, og hvad der bekymrer. Det kan for eksempel være, at de føler sig utrygge på grund af larm og grupperinger i området eller at manglende udendørslys, når mørket falder på, skaber bekymring.
”Med en kortlægning af et område hører vi beboernes stemmer og får hele området inddraget i det forebyggende arbejde. Beboerne udpeger trygge områder med grønt og utrygge områder med rødt. Det betyder, at de lokale tager ejerskab over området. Det er vigtigt, fordi de største ressourcer allerede er i området,” forklarer Mohamad Saleh, SSP-konsulent i Ballerup Kommune.
Samarbejde på tværs
I Grantoften er hele det lokale netværk blevet aktiveret som en del af det forebyggende arbejde. Det tværgående samarbejde foregår mellem boligselskab, gadeteam, ejendomsadministration (ejendomsfunktionærer og rengøringspersonale), Grantoftecentret, klubber og SSP (skole, socialforvaltning og politi).
”Det tværgående samarbejde er nøglen til at skabe et godt område at bo og være i. Som en del af SSP-arbejdet er målet at skabe et tæt samarbejde mellem SSP-medarbejdere, politi, boligorganisationer, ejendomskontor og rengøringspersonale i flere af vores boligområder. Viceværter og rengøringspersonale kender området og taler med rigtigt mange. De ved som de første, hvis en bestemt opgang eller skakt bliver brugt på en uhensigtsmæssig måde af de unge, så vi hurtigst muligt kan sætte en indsats i gang,” siger Mohamad Saleh.
Ud over kortlægningen af utrygge steder i boligområdet har den lokale indsats skabt en grobund for udvikling af området igennem aktiviteter og arrangementer for alle beboere.
Hede-/Magleparken kigger mod Grantoftens nye mødeforum
Hede-/Magleparken vil trække på erfaringerne fra Grantoften. Boligområdet har også udfordringer med utryghed, når unge for eksempel tager ophold i kældre.
Derfor har Hede-/Magleparken snart samme fokus på at aktivere lokale kræfter i området. Det skal for eksempel ske til jævnlige møder med deltagelse af SSP-konsulenter, lokale betjente, ejendomsinspektører og -funktionærer. Det forklarer Mikala Rossing, projektleder i beboerprojektet Hedegaven i Hede-/Magleparken:
”Jeg har store forventninger til det kommende mødeforum. Det vil give en anden forståelse af vores udfordringer, når vi mødes mere regelmæssigt, og det vil gøre mange ting lettere. Vi kan komme et langt stykke af vejen mod bedre tryghed med den rigtige forebyggelse og en bedre dialog.”
Fakta
Forebyggelse i fællesskab
Kataloget med inspiration er en del af projektet ”Forebyggelse i fællesskab” støttet af puljen ”Udvikling af forebyggende indsats mod rekruttering til ekstremistiske miljøer i udsatte boligområder” fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
Bandepartnerskabet
Bandepartnerskabet blev dannet i 2013 mellem Ballerup, Herlev og Gladsaxe Kommuner og Københavns Vestegns Politi. Målet med samarbejdet er at skabe trygge boligområder og et effektivt værn mod radikalisering.
Gadeteam
Kommunens gadeteam er en del af SSP-arbejdet og er en forebyggende opsøgende indsats. Gadeteamet kommer rundt i boligområder fra tidlig eftermiddag til sen aften og møder og skaber relation til de unge, hvor de opholder sig.