Grønt hole-in-one: ”Det skal være en naturoplevelse – ikke bare golf”
Virksomheder får gratis hjælp til grøn omstilling gennem projektet Bæredygtig Bundlinje. I Hjortespring Golfklub arbejder de med at fremme biodiversiteten.
Tætklippede greens og snorlige teesteder. Det er nok første tanke, mange får, når de tænker på golfbaner. Men golfbaner kan rumme meget mere end det.
Nord for Klausdalsbrovej ligger Hjortespring Golfklub. Her er den vilde natur i stigende grad rykket ind på banerne ved siden af velholdte greens og teesteder.
”Vi vil stadig gerne have velplejede golfbaner, men vi arbejder målrettet på også at skabe mere vild natur. De to ting udelukker ikke hinanden. Vi kan godt have flotte baner og flot natur og stadig lade ukrudtet vokse,” siger Tonny Jensen, chefgreenkeeper i Hjortespring Golfklub.
Golfbanerne ligger tæt på Ring 4, virksomheder, private boliger og et større grønt område med søer, moser, overdrev, vandløb og skov. Dermed er banerne i et både bynært og naturskønt område.
Foto: Golfklubben har med vilje ladet døde træer stå. Her foran et vandhul. Det er godt for klimaet at bevare døde træer, da naturlig nedbrydning af organisk materiale øger bindingen af kulstof lokalt.
Gratis hjælp til grøn omstilling
Golfklubben er i gang med et større arbejde, der skal give plads til mere biodiversitet og flere varierede naturoplevelser for klubbens medlemmer og andre interesserede. Gennem projektet ”Bæredygtig Bundlinje” udvikler Hjortespring Golfklub en grøn forretningsmodel.
Projektet er et tilbud til små og mellemstore virksomheder, som har et ønske om at få en mere bæredygtig forretning. Virksomheder får gratis hjælp til at komme i gang med den grønne omstilling. Projektet henvender sig primært til virksomheder i byggebranchen og oplevelsesbranchen i Region Hovedstaden.
Rådgivere hjælper med at udvikle en grøn forretningsprofil for den interesserede virksomhed. Her handler det især om at reducere udledningen af CO2. Herefter går virksomheden selv i gang med at gennemføre forandringerne. Kommunen hjælper med opfølgning og løsninger i den del af processen. Bag projektet står Gate 21, som er et partnerskab for grøn omstilling i hele hovedstadsområdet.
Resultater med det samme
Man skal ikke gå langt på Hjortespring Golfklubs anlæg, før man får øje på de grønne løsninger, som hiver den vilde natur ind tæt på golfbanerne.
Træstubbe og døde træer får lov til at blive stående. Udvalgte steder bliver græsset ikke slået, men blot afbrændt én gang om året, som man kender det fra hedeområder. Insekthoteller titter frem flere steder. Insekter og bier summer omkring vilde blomster.
Stierne er belagt med flis fra fældede træer, og sniger der sig ukrudt ind på en green, bliver det fjernet med håndkraft, da golfbanen er fri for sprøjtegift.
”Det skal også være en naturoplevelse – det skal ikke bare være golf,” siger Tonny Jensen og uddyber:
”Vi er godt i gang med forandringerne, og vi kan se resultaterne med det samme. Før vi begyndte at afbrænde græsset i vores højrough, kvalte græsset alt andet. Nu ser vi både urter, blomster og tidsler, som er godt for sommerfugle og andre insekter. Vi vil gerne have så meget dyreliv som muligt, og vi forsøger at gøre det synligt for vores golfspillere. Derfor har vi for eksempel insekthoteller tæt på baner og teesteder.”
Hjortespring Golfklub er som følge af deres øgede fokus på biodiversitet gået med i Ballerup Kommunes forsøg på at etablere ådselspladser til trafikdræbte dyr. Det skal være med til tiltrække flere rovfugle.
Foto: I højroughen får græsset lov til at gro. I stedet for at slå det, bliver det brændt én gang om året, som man kender det for hedeområder. Det får urter, blomster og tidsler til at vokse frem, som tidligere blev kvalt af græsset. Det tiltrækker sommerfugle og andre insekter.
Væsentlig CO2-reduktion
Det er ikke blot for syns skyld, at golfklubben er midt i en stor forandring. Golfklubbens indsats rykker noget. Det konkluderer den rådgiverhjælp, som de har fået gennem ”Bæredygtig Bundlinje”.
Flere træer, urter og jord binder kulstof og er med til at modvirke klimaforandringer forårsaget af øget CO2-indhold i atmosfæren. Hvis golfklubben følger anvisningerne i rapporten fra rådgiverne, bidrager de med en væsentlig CO2-reduktion. Det sker blandt andet ved at bevare organisk materiale som træstubbe, kvas og døde træer til nedbrydning på stedet, da det øger kulstofbindingen lokalt.
Biodiversiteten stiger i takt med at flere træer bliver gamle og giver flere levesteder til hulboende dyr og svampe.
Endelig vil flere vilde blomster og levesteder for insekter på området være med til at sikre bestøvning.
Foto: Træstubbe får lov til at blive stående efter fældning af træer. Det binder kulstof og mindsker dermed CO2-udledningen. Det er også godt for biodiversiteten, da det giver flere levesteder til hulboende dyr og svampe.
Genbrug og sortering af affald
Golfklubbens grønne omstilling stopper ikke her. Næste projekt er allerede på tegnebrættet. Fra næste år skal medlemmer og medarbejdere i gang med at sortere og genanvende affald. En anden rådgiverrapport fra ”Bæredygtig Bundlinje” konkluderer, at det også kan nedbringe CO2-udledningen betragteligt.
Hjortespring Golfklub har endvidere en 9-hullers golfbane i Harrestrup Ådal, som hedder Marbækbanen, hvor de på samme måde arbejder på at fremme biodiversiteten.
Hvis du gerne vil nyde områderne og se, hvordan en golfklub arbejder med biodiversitet, så er du velkommen til at tage en gåtur i områderne. Du skal være opmærksom og tage hensyn til golfspillerne og holde dig til de anlagte stier.
Foto: Chefgreenkeeper i Hjortespring Golfklub Tonny Jensen.
Foto: Ved velkomstområdet i Hjortespring Golfklub er der plantet masser af blomster, som tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter.