
Kulturen overvinder robotterne
Kultur- og Fritidsudvalget inviterer til tre workshops for at få inputs til en ny politik på kultur- og fritidsområdet. I tirsdags blev den første workshop afholdt i form af en fremtidsworkshop om kunst og kultur
Scenen er sat på Baltoppen LIVE en helt almindelig tirsdag aften. I den nye lille sal er der gjort klar til fremtidsworkshop med plancher og post-its. Ind myldrer en masse interesserede deltagere og efter en kort velkomst af Kultur- og Fritidsudvalgsformand Charlotte Holtermann, så går aftenens program i gang.
Unge er de mest aktive kulturbrugere
Esben Danielsen fra Kulturens Analyseinstitut indtager scenen og i øjenhøjde med deltagerne, fortæller han om instituttets sigte:
- Kulturens Analyseinstitut giver brugbar viden om kunst og kulturs betydning i samfundet formidlet i inspirerende formater, der inviterer til deltagelse og handling, fortæller han og slår fast med syvtommersøm, at kulturen skaber sammenhængskraft og kan løfte inden for forskellige velfærdsområder.
Han fortæller også om en kulturprofil, som analyseinstituttet har udviklet til danske kommuner med henblik på at lave en kortlægning af kulturlivet. Instituttet har på nuværende tidspunkt undersøgt fire kommuner:
- Og ved I, hvem der er de mest aktive kulturbrugere, spørger han deltagerne, som gætter på pensionisterne.
- Det er godt gættet, siger Danielsen og fortsætter: - Pensionisterne er de næstmest aktive brugere, men det er faktisk de unge, der er de mest aktive og biografen er det sted, de unge kommer mest.
Fremtidsværktøj udviklet af UNESCO
Efter oplægget fra analyseinstituttet, der fik taget temperaturen på det nuværende kulturliv i Danmark, gik fremtidsworkshoppen i gang faciliteret af Thomas Sture Rasmussen fra Danmarks Biblioteksforening. Under henvisning til Kommunalbestyrelsens Vision 2029 og temaet ”Vi skaber fremtiden sammen”, forklarede han, hvad en fremtidsworkshop går ud på:
- Det er det samme, der sker på en fremtidsworkshop. Vi forsøger at skabe fremtiden sammen. Dagens værktøj er ”Futures Literacy”, der kan oversættes til fremtidskompetencer eller fremtidskundskaber og er udviklet af UNESCO i 2012 og tager udgangspunkt i, hvordan man kan se på forskellige fremtider.
Herefter leder Thomas Sture Rasmussen igennem flere fremtider, hvor deltagerne lynhurtigt skal vurdere, hvad der vil være kendetegnene for kunst og kultur i Ballerup i den beskrevne fremtid. Herefter skal hver gruppe forhandle og udvælge de udsagn, de synes er mest sandsynlige, og som de så præsenterer for de øvrige grupper.
En fremtid hvor robotterne styrer
Da grupperne arbejder med den alternative fremtid i 2050, hvor al kultur er skabt digitalt, læser en deltager følgende udsagn:
- Min personlige robot klarer min aftenhygiejne og tørrer mig samtidig bagi, mens den tilbyder mig at vise en 3D-film i rummet. Jeg kan vælge mellem 3000 i denne uge, men jeg har stadig ondt i maven.
Der er anerkendende nik fra de øvrige deltagere på baggrund af den kreative formulering, som meget tydeligt tegner billedet af, hvor skræmmende en sådan fremtid er, hvor vi ikke har noget at mødes om.
Da deltagerne til sidst bliver bedt om at rejse med tilbage til 2024 og give de bedste bud på, hvad der skal gøres for at sikre kunst og kultur i Ballerup Kommune i fremtiden, bliver der endnu engang skrevet lystigt på sedlerne.
- En ambitiøs prioritering af kunst og kultur i alle politikområder bliver der læst op ved det ene bord.
- Sikre at alle møder kunst og kultur, bekendtgør en anden gruppe. - Fortsat drømme og bygge videre på kunst og kultur, som vi har i dag, fremlægger en tredje gruppe.
Hjerterum i kulturen
Da Thomas Sture Rasmussen afslutter workshoppen, citerer han sanger Mads Langer for at sige, at dét, at mødes om musik, handler om hjerterum. Rasmussen konkluderer, at det netop er det, som kulturen handler om.
Og der er ingen tvivl om, at kunsten og kulturen denne aften åbnede op og gav (hjerte)rum for drømmene og visionerne. Robotterne blev overvundet af kulturen og alle deltagerne gik ud i aftenmørket med et stort håb for fremtiden.
Tre workshops
Der afholdes i alt tre workshops omkring den nye politik på kultur- og fritidsområdet. Den næste har temaet ”Idræt” og afholdes 9. januar 2025, og den sidste tager udgangspunkt i teamet ”Foreninger” og foregår den 4. februar 2025. Alle interesserede borgere er velkomne til at deltage. Læs mere på https://ballerup.dk/nykfpolitik og tilmeld dig den næste workshop, der handler om idræt.