Meny

Måløv har fået demensvenlig dagligvarebutik

Personalet i Meny i Måløv er nu klædt på til, hvordan de bedst hjælper kunder med en demenssygdom. Det er gode råd, de kan møde alle kunder med.

Den er så godt som usynlig, men desværre ikke så ualmindelig. På landsplan anslås det, at der i Danmark er 96.000 mennesker på over 65 år, der lever med demens. Og i Ballerup Kommune vurderes tallet at ligge på godt 900 personer.

Mange borgere med demens kan sagtens bo hjemme i mange år uden problemer, og derfor er det helt afgørende, at de fortsat kan være en del af lokalsamfundet. Men nogle gange kræver det lidt ekstra hjælp. Og den hjælp kan mennesker med en demenssygdom nu få i Meny i Måløv.

Butikken er nemlig blevet demensvenlig, og det betyder blandt andet, at alt personale er blevet undervist af kommunens demensteam, så de er klædt bedre på til at hjælpe borgere med en demenssygdom, som handler ind i butikken.

Skal være trygt i lokalsamfundet

Det er tre konkrete råd, som medarbejderne er blevet undervist i: tag kontakt, tal tydeligt og vær tålmodig.

- Det handler om at være imødekommende og møde mennesker med en demenssygdom med et smil, kun at stille ét spørgsmål ad gangen og sætte tempoet lidt ned. Det er en måde, man også generelt kan møde alle mennesker med, siger Anette Wintlev-Jensen, der er leder af demensområdet i Ballerup Kommune og tilføjer:

- Vi vil gøre det trygt at agere i vores lokalsamfundet, og man skal mødes på en anerkendende måde.

En demenssygdom kan være svær at spotte, så hvis en person står og ikke kan finde mælken, nytter det ikke at fortælle, at den er på gang fire, hvis vedkommende har mistet sin rum- og retningssans. Her nytter den personlige hjælp.

- Man bliver sårbar og afhængig af, at folk tør tale med én. At ansatte tør hjælpe en. For som borger med en demenssygdom er du ude i lokalsamfundet og handler ind ligesom alle andre mennesker uden nogen sygdomme, fortæller Anette Wintlev-Jensen.

Skal føle sig hjulpet

I Meny i Måløv var Martin Perlt ikke i tvivl om, at han gerne ville gøre sin butik til en demensvenlig en af slagsen, da kommunens demensteam tog kontakt til ham.

- Som en lokalforankret købmand, synes jeg, vi skal være en del af det. Hvis ikke vi skal, hvem skal så, spørger han retorisk.

- Jeg håber, vi kan gøre mennesker med demens trygge. At de føler sig velkomne og tør komme herinde, og at de går herfra med en følelse af, at vi har hjulpet dem. Alt personalet er blevet undervist – ikke kun de fuldtidsansatte – og det har været vigtigt for mig, så det ikke betyder noget, hvornår man handler ind hos os.

- Vi er stolte over at være en demensvenlig butik, og det har været et fantastisk samarbejde med demensteamet og Ballerup Kommune, slutter købmand Martin Perlt.

Håber flere kommer til

At etablere demensvenlige butikker er en del af kommunens demensstrategi. Tidligere er Rema1000 i Skovlunde også blevet til en demensvenlig butik. Næste skridt forventes at blive et samarbejde med Handelsstadsforeningen for at brede initiativet yderligere ud.

- Ambitionen er, at vi kommer hele vejen ud. Nu har vi to dagligvarebutikker, og så håber vi, at de gode bølger breder sig, så flere tænker, at de også vil gerne være med, siger Anette Wintlev-Jensen.

Butikken i Måløv blev i dag, fredag den 15 marts. indviet som demensvenlig butik, da borgmester Jesper Würtzen klippede den røde tråd og holdt tale. Også medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget og Seniorrådet deltog i åbning.

Hvordan bliver din butik demensvenlig?

Ønsker du også at gøre din butik, restaurant eller noget helt tredje demensvenlig, så kan du tage fat i kommunens demensteamet på demens@balk.dk.