Musik kan ændre livet
Der var meget på spil forleden aften, da udkastet til Ballerup Kommunes musikstrategi blev drøftet i Baghuset.
- Hvis ikke min søn havde fundet musikken, så havde han ikke været der, hvor han er i dag, fortæller en af de fremmødte under en gruppedrøftelse.
Deltagerne er i gang med at vende det tredje kapitel ud af fire i det foreløbige udkast til en musikstrategi. Kapitlet har fået titlen ”Musik (som) hjælper” og cirkulerer omkring, hvordan musikken kan være med til at hjælpe med de udfordringer, som kommunen og samfundet står overfor i dag. Forskning viser nemlig, at musik har en unik effekt på den menneskelige hjerne, på kroppen og sindet, og at musik kan bruges i behandlingen af bl.a. angst, demens, depression, parkinsons sygdom, smerte og stress.
Høringen skal sikre, at strategien får flyvehøjde
Ved arrangementet torsdag den 9. marts i Baghuset er alle interesserede borgere inviteret til at drøfte strategiudkastet og det har en bred repræsentantskare fra musiklivet samt fra klubber, daginstitutioner og skoler takket ja til. Herudover er en række af medlemmerne fra Kultur- og Fritidsvalget til stede, borgmesteren er mødt op samt repræsentanter fra flere af kommunens råd og nævn. Aldersspændet er fra ca. 14 år og op til et godt stykke ind i pensionsalderen.
Næstformand for Kultur- og Fritidsudvalget Sandra Marsenic byder deltagerne velkommen med ordene: - Alle kommuner, der vil noget med musikken, har en musikstrategi. Og vi vil rigtig gerne noget med musikken i Ballerup Kommune. Hun understreger samtidig at høringsmødet og alle de inputs, der kommer fra de fremmødte, betyder utrolig meget i forhold til at sikre, at den endelige strategi får flyvehøjde.
Undervejs får deltagerne mulighed for at drøfte to ud af fire kapitler i strategiudkastet, som er skabt af en arbejdsgruppe fra kulturinstitutionerne og administrationen. Ud over musikken, som hjælper, handler de øvrige tre kapitler om børn og unges møde med musikken, det voksne musikliv og faciliteterne for musiklivet.
Deltagerne bliver også inviteret til at benytte idékassen, hvor alle gode idéer til strategien og strategiens udmøntning, kan indleveres.
Maja Pontoppidan taler med borgmester Jesper Würtzen om Egebjerg, hvor der endnu ikke er musikfaciliteter.
Personlige historier understreger musikkens vigtighed
Under gruppedrøftelserne får deltagerne mulighed for at komme med deres input til strategiteksten og det er altså her, da det tredje kapitel drøftes, at de personlige historier kommer frem. En gruppedeltager fortæller, hvordan en blodprop i hjernen var ved at ødelægge hendes liv, men hvordan musikken fik hende tilbage på sporet igen. En anden fortæller om sønnen med autisme, som har fået det mærkbart bedre på alle fronter, efter han er begyndt at spille musik og en tredje fortæller, hvordan Madonnas musik hjalp hende igennem en livskrise som teenager. Alle i gruppen kan relatere til, hvordan musikken kan hjælpe og der er stor enighed om, at disse historier bærer vidnesbyrd om, hvorfor det er vigtigt for kommunen at have en musikstrategi.
Aftenen emmer af fællesskab i mødet om musikken og ved opsamlingen takker alle medlemmer af arbejdsgruppen for de mange gode input, der er kommet til strategiteksten. Nu skal arbejdsgruppen tilbage i arbejdstøjet – denne gang for at færdiggøre strategien, der forventes endelig godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien.