Nyskabende børnehus i Kildedal By forbinder legen og naturen
Det nye børnehus bliver som ét af de første byggerier i Kildedal By toneangivende for den kommende byudvikling. Bag huset står AART architects
Direkte adgang til naturen, indretning med højt til loftet, masser af albuerum, sansehave, knitrende bålplads og meget, meget mere. Der venter uden tvivl børn, forældre og personale et indbydende, funktionelt og nyskabende børnehus i Kildedal By.
Det står klart, efter at Ballerup Kommune har valgt den skandinaviske arkitektvirksomhed AART architects til at stå i spidsen for det kommende byggeri, der bliver ét af de første i Kildedal By. Planen er, at børnehuset står klar omkring årsskiftet 2026-2027, når beboerne i de første 230 boliger forventes at kunne flytte ind.
Børnehuset trækker forbindelser til områdets life science-virksomheder og naturvidenskabens verden ved at være udformet som tegnet Pi. De ti lyse grupperum i børnehuset, hvor godt og sundt indeklima og god akustisk er blevet prioriteret højt, kommer til at udgøre den daglige, trygge base for børnefællesskaber. Grupperummene ligger med direkte adgang til fællesrummet.
Det hele bindes sammen af rummet i midten - hjerterummet - som indbyder til fælles aktiviteter på tværs af børnegrupper og årgange. I forlængelse af hjerterummet træder man ind i den store bevægelsessal, der med sin store åbning kan udvide mulighederne for f.eks. sceneoptræden og arrangementer i et samlet fleksibelt areal. Huset vil også rumme værksteder, der indbyder til leg, læring og kreativitet.
- AART architects har formået at lave et enestående og visionært bud på et moderne børnehus. Husets arkitektur inddrager Kildedals natur og profil som erhvervsområde for life science som et vigtigt og naturligt element i hverdagen, og jeg er overbevist om, at det vil være med til at skabe et inspirerende og nyskabende læringsmiljø for børnene og et godt arbejdsmiljø for de voksne, siger borgmester Jesper Würtzen.
- Vi ved, hvor vigtigt det er at give børn den bedst mulige start på livet med gode rammer for leg og læringen. Børnehusets udearealer bliver også noget helt særligt, som kan være med til at stimulere børnenes nysgerrighed og opfordre dem til at udforske natur og dyreliv nærmere, siger Jesper Würtzen.
Bypark og natur lige uden for døren
Børnehuset Kildedal bliver omgivet af Kildedal Bypark, søer og enge lige uden for døren.
Og naturen, byparken og udearealet bliver også en vigtig del af hverdagen. Bålplads, sansehave, klatrestativ og en boldbane er en del af børnehuset, mens aktivitetsbaner, udekøkken, madskov og en naturbase bliver faciliteter i Kildedal By, som børnehusets børn og voksne også vil få glæde af.
- Vi er meget glade for, at det første kommunale byggeri i Kildedal By tegner så lovende. Børnehuset har et meget vellykket og tydeligt arkitektonisk greb. Det er en bygning, der både åbner sig mod den omkringliggende by, byparken og naturen, og som samtidig fungerer som en stærk overgang mellem den fladere natur mod syd og øst og den højere bebyggelse, som kommer mod vest. Koblingen til omgivelserne, udformningen af bygningen og de forskellige bæredygtige tiltag er et flot eksempel på realiseringen af de ambitiøse krav, vi stiller til kvaliteten af byggeri i Kildedal By, siger by- og bæredygtighedschef og vicedirektør i Kildedal PS Siv Raun Andersen.
På udearealet vil der være forskellige zoner, som hver især indbyder til forskellig aktivitet. Den nære zone henvender sig til mere stille, undersøgende og tryg leg, mens legepladsens ydre zone indbyder til leg med masser af bevægelse og højlydte aktiviteter for de børn, som både tør gå på opdagelse, og som er til mere vild leg. På den måde gradueres udearealerne til at tilgodese børnenes individuelle behov.
Naturen er med dens mange stemninger, muligheder og rumligheder det perfekte læringssted, og forskning har da også vist, at ophold i naturen fremmer indlæringsevnen hos børn. Børnehusets egne udearealer er et pædagogisk landskab, som kan bruges i mange læringssituationer. Men her er også masser af plads til ustruktureret og impulsiv leg.
Fakta: Børnehus sætter gang i Kildedal By
• Ballerup Kommune og PensionDanmark udvikler i fællesskab den nye by ved Kildedal Station over de næste 10 år. Et vigtigt led i opstarten af den nye by med 2000 boliger og 5000 arbejdspladser er børnehuset, der skal bygges sideløbende med de første godt 230 boliger. Dermed er rammerne klar for et godt liv i byen, når de første beboere flytter ind.
• Børnehuset skal leve op til en række kvalitets- og bæredygtighedskrav i Kildedal By indenfor bl.a. CO2 og biodiversitet, ligesom huset også skal DGNB-certificeres.
• Med udpegningen af totalrådgiveren kan projektet med at bygge det nye børnehus i Kildedal fortsætte ind i den næste fase, som handler om at bearbejde skitseforslaget med inddragelse af brugerne. Senere skal det udsendes i entrepriseudbud, og derefter skal det nye børnehus opføres på grunden i det sydlige Kildedal.
• Plangrundlaget for den nye by er netop nu i høring og inden børnehuset opføres, skal der fremlægges en lokalplan for byggeriet.