Nytårskur for erhvervslivet på en forårsdag
Erhvervslivet i Ballerup Kommune var inviteret indenfor på rådhuset til den årlige nytårskur fredag den 25. marts 2022, som var rykket til en forårsdag for at komme helt væk fra corona-restriktioner. Stemningen var høj, der var spændende oplæg - og der var både musik og en robothund.
Temaet til Erhvervslivets Nytårskur var ”Hvordan sikrer vi kvalificeret arbejdskraft i fremtiden?”. For godt nok er dansk økonomi er i topform efter et par turbulente år med corona som en ukendt faktor, men væksten i Danmark er i risiko for at bremse op, hvis danske virksomheder ikke får adgang til kvalificeret arbejdskraft – allerede nu og i fremtiden.
Borgmester Jesper Würtzen og formand for Erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsesudvalget i Ballerup Kommune startede nytårskuren med at fortælle om situationen i for erhvervslivet og arbejdsmarkedet i Ballerup. Virksomhederne klarer sig godt og er kommet flot igennem corona-krisen. Ledigheden blandt borgerne er utrolig lav, og kommunen mærker også selv udfordringen ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
”Der må andre og langt mere langsigtede løsninger til. Løsninger som gentænker den måde, vi arbejder på, så vi kan bruge vores ressourcer mest optimalt. Vi skal kigge på fastholdelse og uddannelse af medarbejdere. Vi skal sørge for gode arbejdsvilkår, så medarbejderne bliver længe på arbejdspladsen, og vi skal kigge på teknologi”, sagde borgmesteren blandt andet i sin velkomsttale.
Paneldebat med fokus på udfordringer og løsninger
Vi havde inviteret underdirektør i Dansk Industri Mikkel Haarder, arbejdsmarkedsprofessor ved Roskilde Universitet Bent Greve, direktør i Siemens Jesper Skou, Anne-Dorte Anthony, HR-Manager hos Cibicom samt borgmester Jesper Würtzen til en paneldebat om udfordringer og løsninger til manglen på kvalificeret arbejdskraft. Paneldebatten bliver modereret af politisk analytiker Noa Redington, og der var mulighed for, at deltagere i salen kunne stille spørgsmål.
Der blev bl.a. debatteret, hvor stor en økonomisk udfordring, vi står over for ved ikke at kunne skaffe arbejdskraft. Det kan være svært at sikre et stærkt samfund i fremtiden, hvor der er råd til blandt andet velfærd og grøn omstilling, hvis ikke virksomhederne har tilstrækkeligt med hænder.
Nogle af de løsninger, der blev debatteret, var at se på om kandidater med andre uddannelser eller baggrunde kan oplæres til at få de ønskede kvalifikationer eller om opgaver kan fordeles helt anderledes. Derudover blev der snakket om, at det er nødvendigt med strukturelle reformer i samfundet for at imødekomme udfordringerne.
Teknologi og robotter skal i højere grad på banen
Efter en netværkspause var der oplæg af Jesper Skou, der er direktør i Siemens og Søren Peter Johansen, der er faglig leder i robotteknologi ved Teknologisk Institut.
Jesper Skou fortalte blandt andet, at manglen på kvalificeret arbejdskraft er på top tre over de vigtigste dagsordener i Siemens, og det har enorm betydning for virksomhedens omsætning. Siemens siger nej til mange opgaver, fordi de mangler arbejdskraft.
Søren Peter Johansen introducerede alle på nytårskuren for forskellige robotteknologier, kunstig intelligens og anden teknologi, som kan løse opgaver i stedet for mennesker. En vigtig pointe er, at virksomheder skal prioritere at afsætte tid til at se på, hvordan teknologi eventuelt kan løse opgaver.
Søren Peter Johansen havde desuden robothunden Spot med, som blev luftet i salen til alles begejstring.
Tak til alle for en god dag med højt humør, netværk og inspirerende oplæg.