musik

Skoleklasser oplevede et fuldtalligt symfoniorkester på en helt ny måde

Eleverne fra kommunens 4., 5. og 6. klasser blev for nyligt omhyllet af toner, stemninger og følelser da Copenhagen Phil, et kæmpe symfoniorkester med hele 62 musikere, satte gang i musikken.

Da første hold på omtrent 300 børn træder ind i den store sal på Baltoppen LIVE for at opleve den klassiske musik helt tæt på, stikker lyden i mange retninger. Mens lærere og elever rumsterer og koordinerer for at finde et godt sted at stå, blander deres dæmpede stemmer sig med blæsere, strengeinstrumenter og slagtøjsgrupper, der er ved at blive varmet op til koncerten. Da alle er inde, lyder en lang høj tone, og som ved et trylleslag bliver der stille.

Det er tid til for alvor at opleve den klassiske musik og de helt store følelser, musikken rummer.

En anderledes koncertoplevelse

Med lyset tændt, muligheden for at gå frit rundt mellem orkestret og en vært der guider eleverne gennem den anderledes koncertoplevelse, bliver der én efter én åbnet op for instrumenternes stemningsfulde toner.

- I må meget gerne bevæge jer rundt mellem musikerne mens de spiller, og hvis I får en violinbue i hovedet, ved I at I er gået for tæt på’, lyder den muntre indledning fra skuespilleren og dagens vært, Anders Manley, inden han for alvor sætter rejsen i gang.

Undervejs vil eleverne både blive introduceret for de særskilte lyde fra de enkelte instrumenter samt opleve det fulde orkester spille musikstykker fra både filmen ”Jaws”, symfonien ”Dance Macabre” og balletten ”Ma mére l’oye”.

Fra helteklang til skurkelyde

- Jeg er jo ikke musiker, men jeg mærker stemninger, og i dag håber jeg, at vi kan mærke dem sammen, lyder det fra værten Anders. Og med de ord fører han og musikerne eleverne med ind i det musikalske følelseskatalog fra klassisk musik, hvor hvert instrument bidrager med en særlig stemning.

Eleverne stifter både bekendtskab med lyden af træblæserne, såsom klarinetter og fagotter, der signalerer, at alt nok skal gå. De møder messingblæserne, hvor hornets høje toner kan bruges til at kalde på helte, mens basunens dybe lyd sætter scenen for en skurk.

De får også lov til at mærke de store følelser fra strengeinstrumenterne, der blandt andet tæller violin og cello, og spændingen når slagtøjsgrupperne kalder til kamp med deres trommen.

Introduktionen fortsætter hele salen rundt, indtil alle instrumentgrupper er blevet hørt. Derefter danner hele orkestret i samlet flok et medrivende underlæg, mens Anders, med hjælp fra elever og lærere, skaber en dramatisk historie om en ond intergalaktisk hersker, kampen for jorden og vigtigheden af at sætte kommaer.

Optakt og efterspil

Selvom den fulde oplevelse af det samlede orkester var helt ny, havde eleverne allerede på forhånd stiftet bekendtskab med et lille udklip af instrumentgrupperne.

Inden den store koncert havde hver klasse nemlig haft besøg af to til seks musikere fra orkestret, så de i 45 minutter kunne dele ud af deres viden og erfaringer med deres instrumenter og livet som musiker.

- Det er en ret fantastisk mulighed, at få lov til at opleve et klassisk symfoniorkeste, og det er noget, mange børn ellers ikke stifter bekendtskab med. Derfor er vi rigtig glade for, at nærmest alle skoler har takket ja til invitationen, så eleverne kan tage oplevelsen med sig videre ud i livet, fortæller Janus Clausen, som har været med til at prioritere koncertoplevelsen som en del af Kulturtjenestens arbejde.

Fakta

  • Ensemblebesøget og elevernes møde med den klassiske musik er finansieret af Center for Dagtilbud, Skoler og Klubber og er blevet muligt i samarbejde med Baltoppen LIVE og Kulturtjenesten i Ballerup Kommune.
  • Copenhagen Phil tæller i alt 70 musikere