Døgnrytmelys

Specielt lys giver bedre døgnrytme på plejehjem

I knap et år har de på plejehjemmet Lundehaven haft døgnrytmelys på fællesarealer. Det har givet bedre søvn og roligere borgere.

Ved første øjekast ligner det helt almindelige lamper, der hænger i loftet ned ad gangen på Lundehaven. Men lysene på plejehjemmet i Skovlunde er ikke helt almindelige. Det er såkaldte døgnrytmelys, der – som navnet indikerer – følger døgnets naturlige lys.

- Så når solen står op, så står lyset også op her, og så lyser det gradvist i mere og mere blålige toner, fordi det er det, der aktiverer os i løbet af dagen, forklarer Malene Svalling Westh fra plejehjemmet Lundehaven.

Malene og David

Malene Svalling Westh og David K. Hammer fra plejehjemmet Lundehaven er positive over for døgnrytmelyset. Det har givet flere beboere en bedre døgnrytme.

Efter middag ændrer lyset sig gradvis til mere rødlige toner, som stimulerer melatoninen, der er et hormon i hjernen, som regulerer søvn og døgnrytme. I løbet af natten er det også det rødlige, varme lys, beboerne møder, hvis de står op. 

- Så står man op om natten, fordi man er en smule forvirret over, hvilken dag eller hvilken tid på døgnet det er, så vil man møde det dæmpede lys, og derfor lettere blive ledt ind i seng igen, siger Malene Svalling Westh.

Mere stabil rytme

Både på første og anden sal er der blevet installeret døgnrytmelys på Lundehaven, og det har haft en positiv virkning på beboerne. 

- Der er fin aktivitet i løbet af dagen, og når aftenen falder på, så kommer man ned i gear, siger David K. Hammer, der er afdelingsleder på plejehjemmet.

 

- Vi oplever, at vores hukommelsessvækkede borgeres rytme bliver mere stabil. Når der er lys, der dæmper sig i løbet af dagen, så følger de den rytme. Så falder de til ro om aftenen og har en rolig aften, hvor der ikke er nær så mange episoder, hvor de bliver udadreagerende eller opfarende. Så på den måde har det været en meget gavnlig effekt. 

Personalet oplever lysgevinst

Det er ikke kun borgerne, der nyder godt af døgnrytmelyset. Implementeringen har også haft en positiv sidegevinst for de ansatte på Lundehaven.

Døgnrytmelys

På plejehjemmet Lundehaven i Skovlunde er der installeret døgnrytmelyst på første og anden sal. Det har haft en positiv virkning på beboerne. 

- Vi har en, der har oplevet mindre hovedpine. Aftenvagterne beretter om, at det er nemmere at komme hjem og få ro på, når de har været på aftenvagt. At de ikke skal bruge så lang tid til at omstille sig, før de kan gå i seng efter en vagt. 

- Nattevagten går heller ikke længere rundt i det skarpe lys hele tiden, men i en rolig belysning, så de mere naturligt kan gå hjem og sove. Så på den måde har det været godt. Det har ført rigtig mange fine ting med sig, siger David K. Hammer.