Store forskelle da elever besøgte nabolandet Tyskland

10 unge International Masterclass-elever har været på udveksling i Branderburg an der Havel og Berlin.

Få elektroniske hjælpemidler i skolen, høfligere tiltale af lærerne og synkroniserede film i biografen. Det kan godt være, at eleverne blot var på besøg i vores naboland, men forskellene var alligevel iøjnefaldende.

Eleverne var i fire dage elever i en klasse i Brandenburg an der Havel, Ballerup Kommunes tyske samarbejdsby. Her kunne de danske elever på nærmeste hold konstatere, at man i Tyskland siger Herr eller Frau til læreren, og at de digitale hjælpemidler, som de kender fra undervisningen i Danmark, slet ikke var til stede.

”Jeg var overrasket over skolen. De havde ingen elektronik, ingen smartboards og ingen computere. Eleverne skulle også hilse på lærerne på en anderledes måde, når de kom ind i klasselokalet, ” fortæller Naya Nolsøe Saddy fra Skovvejens Skole, Afd. Øst.

Hun bliver bakket op af Filippa Semelin Viskinde, også fra Skovvejens Skole, Afd. Øst, som lagde mærke til flere forskelle:

”Jeg var overrasket over kulturforskellen. De havde mange flere tog, og der var mange mennesker alle steder – også i de små byer. Tyskernes madkultur overraskede mig også rigtigt meget. Jeg synes også, tyskerne kunne have bedre transportmuligheder. Vi var nødt til at gå rundt til alting. Vi gik hver især 100.000 skridt på mindre end en uge.”

James Bond på tysk

Også i biografen fungerer tingene end smule anderledes. Den nyeste James Bond-film hedder ikke ”No Time to Die” i Tyskland, men derimod ”Keine Zeit Zu Sterben”. Og så er alt dialog ikke mindst synkroniseret til tysk.

”Det overraskede mig, hvor lidt tyskerne går op i engelsk. Da vi så James Bond, var filmen dubbet, og alle talte tysk. Det var en mærkelig oplevelse. Det var sjovt at se, hvordan unge tyskere ikke er særligt øvede i engelsk, og at kun få kunne snakke i hele sætninger, ” fortæller Tobias Husum Niemann fra Skovlunde Skole, Afd. Rosenlund.

Ugen i Tyskland bød desuden på tyske samtaler med samarbejdsklassen, besøg hos overborgmester Steffen Scheller, besøg hos praktikanter på Danmarks ambassade og Check Point Charlie i Berlin, samt et besøg på et tidligere østtysk stålvalseværk i Brandenburg an der Havel, som i dag er et museum om DDR-tiden.

Nye ord helt uden at vide det

”Eleverne har lært en masse om tysk historie og det tyske samfund og ikke mindst fået snakket meget mere tysk end normalt. På den danske ambassade fik de endnu en gang hørt, hvor vigtig Tyskland er for Danmark, og at det giver mening for danske unge at forholde sig til den store nabo syd for Danmark,” siger Susanna Rafn, International koordinater i Ballerup Kommune, som var med på turen til Tyskland.

Det kan Naya Nolsøe Saddy bekræfte:

”Jeg lagde mærke til, at mit tyske ordforråd blev styrket. Når man går i klasse med tyskere og bor i Tyskland, så sker der bare noget. Man lærer nye ord helt uden at vide det.”

Fakta om International Masterclass

  • International Masterclass er navnet på et tilbud til 9. klasseelever i Ballerup Kommune. Tysk sprog, kultur, samfund og erhverv er i fokus.
  • Det nuværende elever på International Masterclass er de første elever på forløbet.

To elever får en selfie med overborgmester Steffen Scheller.

Foto: Selfie med overborgmester Steffen Scheller i Branderburg an der Havel.

En gymnastiksal fyldt med danske og tyske elever med mundbind

Foto: Tyske gloser bliver øvet.