En gruppe børn fra Børnehuset Ved Skoven spejder efter fugle med deres børnekikkerter

Tre dage med luft under vingerne

Fugle i trætoppene, en hejre der spiser en mosegris, og mad til vinterfuglene. Det er en lille del af opskriften på det nye vinterfugleforløb, som en stor gruppe børnehavebørn i løbet af november har haft mulighed for at opleve for første gang.

Foto: En gruppe børn fra Børnehuset Ved Skoven spejder efter fugle med deres børnekikkerter.

’Hvad spiser fuglene? Spiser de risengrød?’

’Neeeeeeeej!’ lyder det i kor fra 34 børn fra storbørnegruppen fra Børnehuset Ved Skoven.

Børnene er mødt op til sidste del af det helt nye koncept: ’Vinterfugleforløb’, og det er naturvejlederen Lisa Tornberg fra Skoletjenesten Pederstrup i Ballerup Kommune, som stiller spørgsmålet. I løbet af november har hun sammen med Alice Nørhede og Jan Sørensen, to frivillige fuglekendere fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) afd. KBH, mødtes med børnene for at bringe dem tættere på de danske vinterfugle.

Et forløb hvor man lærer, sanser og forbedrer

Vinterfugleforløbet er blevet til som en del af konceptet ’Åbent Dagtilbud’, og er skabt i et dugfriskt samarbejde mellem Skoletjenesten Pederstrup, frivillige fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF), og de deltagende dagtilbud. Det har resulteret i et forløb over tre dage, hvor børnene får lov til at lære om og opleve det rige danske fugleliv med alle deres sanser.

Det er dog ikke kun børnene, der lærer noget af forløbet, fortæller Lisa Tornberg:

- I Skoletjenesten har vi ikke tidligere haft den type samarbejde med børn i den aldersgruppe, så selvom vi kommer med en rygsæk fyldt med viden om vinterfugle, lærer vi samtidig selv en masse om, hvilket læringsindhold der er brug for i et forløb til den størrelse børn.

Alice Nørhede tilføjer:

- Selvom der er eksperimenteret med fugleforløb for børn i andre lokalafdelinger af DOF, er initiativet nyt for DOF Kbh. Og jeg må sige, at jeg er ret vild med det.

Fugl drøn på sanserne

Og der var meget at lære hver gang børnene mødtes med fugleeksperterne.

Dag 1: Bløde fjer og hårde næb

Første dag mødte børnene de to frivillige garvede fuglekendere og mangeårige medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening Alice Nørhede og Jan Sørensen, som kunne fortælle om det farverige fugleliv, man kan finde i Danmark, hvis først man begynder at kigge efter det. De viste lysbilledshows med vinterfugle, og børnene fik store øjne, hver gang de genkendte nogle hjemme fra deres egne haver.

Bagefter var der endnu mere guf til sanserne, da Skoletjenesten Pederstrup præsenterede en række udstoppede fugle, svarende til dem de lige havde vist på lysbillederne. Det gav børnene mulighed for ikke bare at se men også røre de bløde fjer og hårde næb, som fuglene flyver rundt med.

Dag 2: Fuglekiggeri med kikkerter

Med den nye viden på plads var børnene klar til næste møde, som bød på en tur i skov og mose for at se på fugle med mini-kikkerter. Kikkerterne skulle dog lige testkøres, da den naturlige refleks fra barnsben er at lukke øjnene, når noget kommer for tæt på. Inden afgang måtte der derfor lige gøres en ekstra indsats med paprør og store runde åbninger, så alle lærte at holde begge øjne åbne.

Men så var det også tid til at komme af sted.

Alice Nørhede og Jan Sørensen ledte an med et barn i hver hånd, mens de på skift guidede gruppen til at stoppe op, lytte og kigge. En gruppe fik til og med et kig på verden ovenfor, da de fik anledning til at lægge sig i skovbunden og kigge op i trætoppene, hvor fuglene fløj frem og tilbage.

Dag 3: Flyverdragter og fuglekugler

På forløbets sidste dag samledes gruppen med flyverdragter og huer en sidste gang under et shelter for at lave bæredygtige fuglekugler til de fugle, de havde lært at kende fra både lysshows og skovture.

Børnene havde forberedt sig på dagen ved at samle fyrkogler i skoven, og naturvejlederen Lisa Tornberg havde medbragt forskellige frø og store klumper kokosolie, som skulle på koglerne. Mens hun viste, hvordan man varmer palminolien op i hænderne for at kunne presse det på fyrkoglerne, hvor frøene skulle sidde fast, fulgte storbørnegruppen ivrigt med fra sidelinjen, og bød glade ind hver gang Lisa Tornberg spurgte om noget af det, de kendte til fra forløbet.

Bagefter var det deres tur til at lave fuglekugler til vinterfuglene, inden de selv skulle hjem og spise risengrød.

Naturvejlederen Lisa Tornberg fra Ballerups Skoletjeneste laver fuglekugler med børnene.

Foto: Naturvejleder Lisa Tornberg fra Skoletjenesten Pederstrup laver fuglekugler med børnene.