Virksomheder sætter skub i grønne transportvaner
Onboarding, anerkendelser og kollegafortællinger sætter gang i en bevægelse mod mere grønne transportvaner hos virksomhederne Ambu i Ballerup og Artelia i Gladsaxe. Det er sket gennem adfærdsdesign på alle niveauer i virksomhederne.
Der er blevet taget nye greb i brug i Gladsaxe og Ballerup Kommunes indsats for at få flere medarbejdere til at vælge en mere grøn og aktiv måde at transportere sig på. Sammen med Trafikselskabet Movia, Ambu i Ballerup og Artelia i Gladsaxe, er der med initiativet Green Mobility Shift sat en bevægelse i gang, der gør det naturligt for flere medarbejdere at og overveje om de kan sig mere bæredygtigt på gå-ben, cykel, med bus, tog eller samkørsel.
Lokal Ballerup virksomhed tager ansvar
I Ballerup har den lokale virksomhed, Ambu, deltaget i projektet. Ambu har lanceret kampagnen "Did you know...", der sætter fokus på tilgængelige grønne transportmuligheder. Kampagnen er blevet godt modtaget blandt medarbejderne, og der arbejdes aktivt på at integrere grøn transport i virksomhedens kultur.
”Vi har søsat kampagnen ”Did you know…”, som går ud på at gøre vores kolleger opmærksomme på alle de grønne transporttilbud, vi har. For os et det centralt at gøre det nemmere for vores medarbejdere at tage cyklen på job eller benytte andre grønne alternativer,” siger Head of EHS & Facility Management hos Ambu, Bo Nielsen.
Hos Ballerup Kommune er der også stor begejstring for samarbejdet med Ambu om projektet.
" I Ballerup Kommune oplever vi en stor trængsel, og derfor har vi en ambition om at flere tager cyklen, den kollektive transport eller vælger sammenkørsel. Hvis vi skal lykkes med det, kræver det gode samarbejder med lokale virksomheder som Ambu, ” siger erhvervsudviklingschef, Claudia Westh Lonning, i Ballerup Kommune om Green Mobility Shift.
Konkrete anbefalinger til andre arbejdspladser
Green Mobility Shift initiativet gennemfører testcases i seks organisationer og skal munde ud i et koncept med konkrete anbefalinger til, hvordan der kan skabes nye og permanente grønne transportvaner, og hvordan de bliver en integreret del af organisationens kultur. Dette skal gøre det lettere for andre organisationer at arbejde med at skabe grønnere transportvaner.
Katrine Hartmann-Petersen, lektor i mobilitet og byudvikling fra Roskilde Universitet og forsker på projektet anerkender den innovative tilgange:
- Green Mobility Shift-initiativet i Ballerup og Gladsaxe er nytænkende, fordi de arbejder i dybden med at forstå både ledelsens og medarbejdernes mentale barrierer i forhold til deres transportvaner. Det gør det nemmere at finde nye løsninger til, hvordan adfærden kan ændres og der kan skabes en ny transportkultur i virksomheden.
For mere information om projektet kontakt:
Ballerup Kommune: Claudia Westh Lonning, erhvervsudviklingschef, 41750248, cllo@balk.dk
Fakta:
Sådan blev der konkret arbejdet med at ændre medarbejdernes vaner
Adfærdsforskningen viser, at for at ændre på transportkulturen i en organisation, er det afgørende at ledelsen støtter aktivt op om det. Derfor har ledere og medarbejdere arbejdet tæt sammen på en række workshops.
De har arbejdet med, hvordan man kan skabe en grønnere transport adfærd på tre niveauer: de formelle strukturer, som for eksempel ansættelsessamtaler og pre-/onboarding af nye medarbejdere. De uformelle strukturer, hvor der er blevet arrangeret sociale cykelevents og været fokus på at anerkende, når man vælger en grøn transportform, til og fra arbejde og i forbindelse med eksterne møder o. lign.
Som det tredje niveau har der været fokus på at udbrede de gode fortællinger om kollegaer, der er lykkedes med at gøre sine transportvaner grønnere. Ikke mindst er der arbejdet med at fjerne besværet, så det er nemt og oplagt at tage cyklen, køre sammen når man begynder at cykle, køre sammen mv.
Baselineundersøgelsen
En baseline undersøgelse af medarbejdernes mobilitetsvaner på Ambu og Artelia viser blandt andet:
- ca. 80 % af medarbejderne har talt med deres kollegaer om transport inden for den sidste måned.
- For medarbejderne handler det om at vælge den hurtigste, mest bekvemme og fleksible løsning.
- I begge virksomheder vil ca. 60 % cykle mere.
- 53 % af medarbejderne i de to virksomheder giver udtryk for, at de synes, det er vigtigt, at arbejdspladsen bakker op om grøn mobilitet
Green Mobility Shift projektet
Green Mobility Shift- initiativet handler om at fremme, at borgere og medarbejdere skifter til grønne transportformer. Målet er at skabe en model, der danner rammen for en alternativ måde at planlægge transport på i fremtiden. Projektet arbejder med konkrete case-baserede forsøg med skift til aktiv, grøn transport hos borgere og model- og værktøjsudvikling blandt andet baseret på cases med borgere og kommuner.
Projektet indebærer testforløb i seks virksomheder. Her indgår blandt andet workshops, der faciliteres af adfærdskonsulenter, som arbejder med de barrierer og muligheder, der er for at medarbejderne kan ændre mobilitetsadfærd. I forløbet arbejdes der både med de eksisterende og evt. nye mobilitetsløsninger, og hvorledes transport og mobilitet italesættes. Pt. er der afsluttet workshopforløb hos virksomhederne Ambu (Ballerup Kommune) og Artelia (Gladsaxe kommune).
Efter henholdsvis 6 og 12 måneder foretages en måling af medarbejdernes transportvaner, som vil vise effekten af projektet.
Green Mobility Shift-projektet består af de 16 dansk-svenske partnere: kommunerne Ballerup, Brøndby, Gladsaxe, Vallensbæk, Sjöbo, regionerne Sjælland, Skåne, trafikselskaberne Skånetrafiken, Movia, universiteterne Lunds Uni/K2, RUC, DTU og organisationerne Gate 21, Innovation Skåne, DIF, Röstånga Tillsammans. Projektet er medfinansieret af EU Interreg-ØKS og løber fra 2023 til sommeren 2026.