Skole- og uddannelsesvejledning
Ballerup Kommune tilbyder kollektiv eller individuel vejledning om job- og uddannelsesmuligheder for elever på alle kommunens folkeskoler, privat- og specialskoler.
Kommunen tilbyder desuden uddannelsesvejledning til unge der er gået ud af folkeskolen, er under 30 år, og som hverken er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse.
Du kan læse mere om vores vifte af vejledningstilbud herunder.
-
Eleverne fra 1. til 9. klasse bliver undervist af skolevejlederen i samarbejde med klassens lærere i faget Uddannelse og Job. Det er skolevejlederen, der i samarbejde med lærerne planlægger, understøtter og tilpasser forløbene for eleverne.
Forløbene er praksisorienteret, og eleven får viden og erfaring om jobtyper og uddannelsesretninger. I indskolingen er der mest fokus på jobtyper, mens der på mellemtrin og udskolingen er større fokus på karrierelæring og uddannelsesmuligheder. -
Undervisning i "uddannelse og job" i skolen
Eleverne fra 1. og 9. klasse bliver undervist i faget 'Uddannelse og job' af skolevejlederen i samarbejde med lærerne på den enkelte skole. Det kan både være undervisning på skolen eller undervisning i det omkringliggende samfund, som eksempelvis på uddannelsesinstitutioner eller virksomheder.
Forløbene skal give eleverne indtryk og viden om job og uddannelsesmuligheder efter folkeskolen. Skolevejlederen og uddannelsesvejlederen sørger for en god progression i forløbne, så eleverne får de bedste forudsætninger for at kunne vælge en ungdomsuddannelse efter 9. klasse.
EvejledningeVejledning er et tilbud til alle, der har brug for vejledning om uddannelse og job. Du kan få vejledning via chat, telefon og mail, og der er også tilbud om digitale møder med aktuelle temaer. eVejledningen har åbent dag, aften og weekend.
Læs mere om eVejledning her
Tilmelding til ungdomsuddannelse eller 10. klasse
Elever i 9. og 10. klasse skal senest d.1. marts tilmelde sig en ungdomsuddannelse eller 10. klasse.
Tilmeldingen findes på www.optagelse.dk
Der er også hjælp at hente på Uddannelsesguiden: Uddannelsesguiden til forældre
Uddannelsesvejlederne på skolerne hjælper og vejleder og eleverne med at træffe det rigtige valg.
Hvis du ikke går i skole og gerne vil tilmelde dig en ungdomsuddannelse, kan du henvende dig til din UU-Vejleder for at få hjælp.
Find din vejleder her
Praktik
Der er mulighed for, at elever fra 8. klasse kan komme i erhvervspraktik. Det kan enten være individuelt eller klassepraktik.
Du kan selv indtaste din praktikseddel ved at gå ind her under praktik. Dine forældre kan også gå ind på linket og udfylde formularen.
Militærpraktik
Der er erhvervspraktik i Forsvaret fra september - marts. Uden for denne periode kan der ikke søges.
Militærpraktik er for dig, der går i 9. og 10. klasse og som er 15-17 år. Hvis du går i 8. kl. og er 15 år på praktikdagen, kan du også deltage i militærpraktik.
Forsvarets krav til praktikanter er:
- Du skal kunne tale dansk
- Du skal være selvstændig og deltage aktivt i praktikugen
- Du må ikke have fysiske skader (f.eks. forstuvede eller brækkede ben, arme m.v.)
- Du skal kunne deltage alle dage, samt være klar til at sove sammen med flere.
- Du skal kunne deltage uden støtteperson. Du kommer til at være sammen med mange de ikke kender.
- Hvis du har en sygdom, der kræver medicin, så skal du altid informere instruktøren om det når du kommer til praktikstedet
Du kan desværre ikke søge et bestemt sted/regiment eller i en bestemt uge. Hvis du søger militærpraktik skal du altså være interesseret i militæret bredt og tage den praktikplads, der bliver ledig til dig.
Hver kommune får et begrænset antal pladser sat til rådighed i bestemte uger, så det er først til mølle. Jo mere fleksibel du kan være i forhold til uger, jo større mulighed har du for at få en plads.
Det er desuden vigtigt, at du på ansøgningen skriver de uger, hvor du IKKE kan deltage i praktikken. Så undersøg med skolen, hvornår der er terminsprøver, projektuger mv. inden du sender din ansøgning.
Får du tildelt en praktikplads, vil du og dine forældre modtage en mail med de praktiske informationer 10 dage før praktikstart.
Hvis du gerne vil søge en plads ved militæret, skal du henvende dig til din skolevejleder, som kan udlevere et link via sms til ansøgningsskemaet, som du skal udfylde sammen med dine forældre.
Introduktion til ungdomsuddannelserne
Introdage i 8. klasse
Elever i 8. klasse besøger ungdomsuddannelserne:- En dag på SKILLS
- To dage på en erhvervsuddannelse
- To dage på en gymnasial ungdomsuddannelse
Brobygning 9. klasse
Brobygning i 9. klasse er et tilbud til ikke-uddannelsesparate og/eller uafklarede elever.Brobygning 10. klasse
Alle elever i 10. klasse skal mindst 5 dage i brobygning.
På hjemmesiden www.brobygning.net kan du læse mere om kurserne.
Parat til andre uddannelsesaktiviteter m.v. end gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser
Vil du gerne begynde på en ungdomsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, så skal din skole vurdere, om du er parat til gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser eller andre aktiviteter. Det er vigtigt, at du kan opfylde de personlige, sociale og faglige krav, som uddannelsen stiller, så du får et godt uddannelsesforløb og en god uddannelse.
At blive vurderet parat til gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser er en løbende proces, der arbejdes med fra 8. klasse. For elever som er parate til andre uddannelsesaktiviteter m.v. end gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser tilrettelægger skolen sammen med dig og din uddannelsesvejleder en særlig skole- og vejledningsindsats, hvor det fremgår, hvilke områder du skal arbejde med for at blive parat til gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. Dine forældre inddrages løbende.Læs mere på UG.dk:
Parat til andre uddannelsesaktiviteter m.v. end gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser
Individuel skolevejledning for elever i 8. og 9. klasseElever der bliver vurderet parat til andre uddannelsesaktiviteter m.v. end gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser fra 8. klasse, vil få tilbudt samtale med uddannelsesvejlederen på skolen.
Elever der bliver vurderet parat til gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser blive tilbudt individuelle samtaler med skolevejlederen.
Skolevejlederen og uddannelsesvejlederne samarbejder om at skabe de bedste forudsætninger for, at eleven i samarbejde med forældre og skolen kan træffe det rette valg efter folkeskolen.
Studievalgsportfolio i 8. klasseAlle elever skal fra slutningen af 7. klasse arbejde med deres studievalgsportfolio, som skal vedlægges ansøgningen om optag på en ungdomsuddannelse. Eleverne kan finde deres studievalgsportfolio på unoung.dk
Du skal bruge dit UNI-Login fra skolen for at logge ind.Min vejleder
Du kan finde din vejleder ved at klikke på dette link.
-
Pligt til at være i uddannelse eller beskæftigelse indtil det 18. år.
Alle unge har efter grundskolen og indtil det 18. år pligt til at være i uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet. Det er KUI’s forpligtigelse at følge op på alle unge i kommunen og sikre at de er i gang med uddannelse, beskæftigelse eller forberedende aktiviteter til uddannelse og job.
KUI har også pligt til at følge op på om din uddannelsesplan følges. Afbrydes planen, kontakter vi dig inden for fem dage fra den dag, vi har fået at vide, at du har afbrudt. Inden for 30 dage skal vi sammen finde ud af, hvad du skal i stedet for.
Hvis du og dine forældre ikke ønsker at samarbejde om uddannelsesplanen, så kan kommunen vælge at stoppe ungeydelsen.
Du kan opfylde pligten på mange måder - et par eksempler kan være:• Du er i gang med en ungdomsuddannelse• Du er i beskæftigelse (min. 18 timer om ugen)• Du går på Forberedende Grunduddannelse (FGU)• Du er Au-pair• Du er i forpraktik/trainee forløb• Og mange andre muligheder.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har tanker om at ændre din uddannelsesplan. Så er vi klar til at hjælpe dig. -
Vejledningstilbud for 18-24 årige
Alle unge, som er i gang med uddannelse, bliver vejledt på den uddannelsesinstitution, hvor de er i gang.
Uddannelsesvejlederne er et tilbud om vejledning til dig, som:- Er i risiko for at afbryde din ungdomsuddannelse
- har afbrudt din ungdomsuddannelse
- ikke er i uddannelse.
Vi samarbejder med uddannelsesinstitutionerne, FGU og resten af kommunen, sådan at vi hurtigst muligt kan kontakte dig, hvis du er i én af ovenstående situationer. Så du er sikker på, at du får den hjælp, du har brug for.
Hvis vi ikke ved om du har gennemført en ungdomsuddannelse og vi er i tvivl om, hvad du laver, så kontakter vi dig enten via et brev, et opkald eller en sms.
Hos din uddannelsesvejleder kan du ud over samtalerne også få viden om forskellige afklarings- og opkvalificeringsforløb, så du har bedre forudsætninger for at træffe dit uddannelsesvalg. -
Er du ud over folkeskolealderen, indtil dit 29 år, er din vejleder den der står efter det distrikt, som du bor i - du kan finde distriktsoversigten her
Du kan finde din vejleder via dette link eller på oversigten nedenfor
SKOLE
VEJLEDER
TEAM SYD
Skovlunde skole afd. Rosenlund og Lundebjerg
+ privatskolen Ny Ballerup skole
Anne Koppel
Tlf.: 5137 0519
Hedegårdsskolen + modtagerklasse
Suzana Sudar
Tlf. 4477 1787
Kasperskolen og TALENT 10+ og Gruppeordningen på HE.
Lotte Højer
Mail: lotp@balk.dk
Tlf.: 4016 0987
TEAM MIDT
Baltorpskolen afd. Rugvænget og Grantoften
+ tale/høreklasse på Rug (med sparring fra Popp) + Hareskovens lilleskole
Lars Martinsson
Tlf.: 4016 1242
TALENT 10
Mette Klosterskov Nørgaard
Tlf. 2479 2850
Gruppeordningen på GRAN. og Ordblindeinstituttet
Mia Popp
Tlf.: 5135 8640
TEAM NORD
Måløvhøj skole afd. Måløv og Østerhøj
Carsten Landberger
Tlf.: 2118 3729
Skovvejens skole +Thomasskolen
Ryan Ferdinandsen
Tlf.: 2481 9731