Den sammenhængende plan for skole- og uddannelsesvejledning
Den sammenhængende plan for skole og uddannelsesvejledning skal indeholde vejledningsaktiviteter fra 7. til 10. klasse efter lovgivningen samt dokumentation for øvrige før – og efteraktiviteter, der kan bidrage til, at eleverne får indsigt i de krav og muligheder, de senere vil møde på en ungdomsuddannelse.
Fra 8.-10. klasse får hver enkelt elev udleveret bogen Karriereguiden, som indgår og bliver brugt i aktiviteterne med eleverne. Den digitale version og supplement kan ses her https://karriereguiden.nu/
I fordelingen af opgaver mellem skole og KUI (Den kommunale ungeindsats), er der udarbejdet konkrete aftaler for ansvaret ift. lovgivningen.
Den sammenhængende plan for elever i folkeskolen ser ud som herunder:
-
Eleverne fra 1. til 9. klasse bliver undervist af skolevejlederen i samarbejde med klassens lærere i faget Uddannelse og Job. Det er skolevejlederen, der i samarbejde med lærerne planlægger, understøtter og tilpasser forløbene for eleverne.
Forløbene er praksisorienteret, og eleven får viden og erfaring om jobtyper og uddannelsesretninger. I indskolingen er der mest fokus på jobtyper, mens der på mellemtrin er større fokus på karrierelæring og uddannelsesmuligheder
-
Undervisning i "uddannelse og job" i skolen
Eleverne fra 1. og 9. klasse bliver undervist i faget 'Uddannelse og job' af skolevejlederen i samarbejde med lærerne på den enkelte skole. Det kan både være undervisning på skolen eller undervisning i det omkringliggende samfund, som eksempelvis på uddannelsesinstitutioner eller virksomheder.
Forløbene skal give eleverne indtryk og viden om job og uddannelsesmuligheder efter folkeskolen. Skolevejlederen og uddannelsesvejlederen sørger for en god progression i forløbne, så eleverne får de bedste forudsætninger for at kunne vælge en ungdomsuddannelse efter 9. klasse. -
Mini-skills
Mini Skills Ballerup er et event for kommunens 7. klasser, hvor eleverne introduceres til håndværksfag på en ny, kreativ og lærerig måde. Der kommer forskellige håndværksfag, som vil have en stand på Mini Skills Ballerup. Eleverne vil gennem læring, leg og praktiske øvelser få kendskab til forskellige håndværksfag.
Kollektiv vejledning
Uddannelsesvejleder præsenterer sig selv og sine vejledningstilbud. Der arbejdes bl.a. også refleksivt med fremtidsdrømme og hvordan man kan bruge sine egne oplevede erfaringer i denne sammenhæng.
-
Introduktion til ungdomsuddannelserne
Elever i 8. klasse besøger ungdomsuddannelserne. Besøgene skal give eleverne indblik i hverdagen på forskellige ungdomsuddannelser. Besøgene består af-
- Tre dage på en erhvervsuddannelse
- To dage på en gymnasial ungdomsuddannelse
Speeddating
Ballerup Kommune afholder i samarbejde med kommunens ungdomsuddannelser speeddating på Ballerup Rådhus for alle folkeskoleelever i 8. klasse for at præsentere eleverne for ungdomsuddannelserne. Her har folkeskoleeleverne mulighed for bl.a. at tale med elever, der allerede går på ungdomsuddannelserne.
Praktik
Alle elever i Ballerup Kommune skal i praktik i 8. klasse. Det er eleven selv, evt. med hjælp fra forældre eller andre i netværket, som har ansvaret for at finde en praktikplads. Praktikken har en varighed på en uge. Det er forskelligt på de enkelte skoler, hvornår praktikken er placeret.
Der skal oprettes en praktikaftale på https://ung.unoung.dk/ for at eleven er forsikret under praktikken. Eleven skal selv indtaste sin praktikaftale i systemet. Forældre kan også gå ind på linket og udfylde praktikaftalen.
Kollektiv vejledning:
Uddannelsesvejleder præsenterer sig selv og sine vejledningstilbud, og der fokuseres bl.a. på at lære ungdomsuddannelserne at kende – både på det indholdsmæssige plan for den enkelte uddannelse, men også de uddannelses- og livsveje, der følger med uddannelserne. Der arbejdes med brugen af ug.dk og hvordan dette værktøj kan støtte op om afklaring ift. uddannelse (både på det refleksionsmæssige og informationsmæssige plan).
-
-
Praktik
Alle elever i Ballerup Kommune skal i praktik i 9. klasse. Det er eleven selv, evt. med hjælp fra forældre eller andre i netværket, som har ansvaret for at finde en praktikplads. Praktikken har en varighed på en uge. Det er forskelligt på de enkelte skoler, hvornår praktikken er placeret.
Der skal oprettes en praktikaftale på https://ung.unoung.dk/ for at eleven er forsikret under praktikken. Eleven skal selv indtaste sin praktikaftale i systemet. Forældre kan også gå ind på linket og udfylde praktikaftalen.
Militærpraktik
Der er erhvervspraktik i Forsvaret fra september - marts. Der er pt. åbnet for ansøgninger til skoleåret 24/25. Uden for denne periode kan der ikke søges.
Militærpraktik er for dig, der går i 9. og 10. klasse og som er 15-17 år. Hvis du går i 8. kl. og er 15 år på praktikdagen, kan du også deltage i militærpraktik.
Forsvarets krav til praktikanter er:
-
- Du skal kunne tale dansk
- Du skal være selvstændig og deltage aktivt i praktikugen
- Du må ikke have fysiske skader (f.eks. forstuvede eller brækkede ben, arme m.v.)
- Du skal kunne deltage alle dage, samt være klar til at sove sammen med flere.
- Du skal kunne deltage uden støtteperson. Du kommer til at være sammen med mange de ikke kender.
- Hvis du har en sygdom, der kræver medicin, så skal du altid informere instruktøren om det når du kommer til praktikstedet
Hvis du får en plads men fortryder, så giv besked på c-sa-STAB-Administration@balk.dk - Typisk går pladsen dog tabt, så lad være med at søge, hvis du ikke er afklaret med, at ville tage imod den.
Du kan desværre ikke søge et bestemt sted/regiment eller i en bestemt uge. Hvis du søger militærpraktik skal du altså være interesseret i militæret bredt og tage den praktikplads, der bliver ledig til dig.
Hver kommune får et begrænset antal pladser sat til rådighed i bestemte uger, så det er først til mølle. Jo mere fleksibel du kan være i forhold til uger, jo større mulighed har du for at få en plads.
Det er desuden vigtigt, at du på ansøgningen skriver de uger, hvor du IKKE kan deltage i praktikken. Så undersøg med skolen, hvornår der er terminsprøver, projektuger mv. inden du sender din ansøgning.
Får du tildelt en praktikplads, vil du og dine forældre modtage en mail med de praktiske informationer 10 dage før praktikstart.
Hvis du gerne vil søge en plads ved militæret, skal du henvende dig til din skolevejleder, som kan udlevere et link via sms til ansøgningsskemaet, som du skal udfylde sammen med dine forældre.
Du finder din vejleder i UnoUng via dette link
Læs mere om militærpraktik på Forsvarets hjemmeside her
Uddannelsesaften på skolen
Forældre og elever møder på skolen ungdomsuddannelserne i Ballerup Kommune og har mulighed for at få talt med de enkelte uddannelser for at blive klogere på uddannelsernes indhold og studiemiljø.
Brobygning (ikke obligatorisk)
Elever har mulighed for at komme i brobygning på ungdomsuddannelserne for at blive mere afklaret i deres uddannelsesvalg. Et brobygningsforløb på en ungdomsuddannelse er normalt 5 dage. Fra 1/1-2025 er det også muligt at komme i brobygning på den forberedende grunduddannelse (FGU). Læs mere om FGU her
Kollektiv vejledning:
Uddannelsesvejleder præsenterer sig selv og sine vejledningstilbud. I den kollektive vejledning er der fokus på, at den enkelte elev bliver klogere på sig selv i forhold til valg af ungdomsuddannelse. Der arbejdes også med brugen af ug.dk og hvordan dette værktøj kan støtte op om afklaring ift. uddannelse (både på det refleksionsmæssige og informationsmæssige plan). Derudover introduceres der til optagelse.dk og processen frem mod ansøgning til ungdomsuddannelse og andre aktiviteter.
Se adgangskrav til EUD, HF & STX, HTX og HHX
-
-
Brobygning
Elever i 10 klasse skal i brobygning på ungdomsuddannelserne i mindst 5 dage. Fra 1/1-2025 er det også muligt at komme i brobygning på den forberedende grunduddannelse (FGU). Læs mere om FGU her
Kollektiv vejledning
Uddannelsesvejleder præsenterer sig selv og sine vejledningstilbud. I den kollektive vejledning arbejdes der bl.a. med valg og valgprocesser, forforløb til praktik og optagelse.dk og processen frem mod ansøgning til ungdomsuddannelse og andre aktiviteter.
Se adgangskrav til EUD, HF & STX, HTX og HHX
Militærpraktik
Er du interesseret i militærpraktik kan du læse om dette under afsnittet ovenfor, '9. klasse'.
-
Elever der har et særligt vejledningsbehov bliver tilbudt samtale med uddannelsesvejlederen på skolen.
Øvrige elever blive tilbudt individuelle samtaler med skolevejlederen.
Skolevejlederen og uddannelsesvejlederen samarbejder om at skabe de bedste forudsætninger for, at eleven i samarbejde med forældre og skolen kan træffe et velkvalificeret valg efter folkeskolen.
-
Alle elever gennemgås ved elevgennemgang i 7., 8. og 9. klasse (samt i 10. kl.)
Ved elevgennemgangen tages der ikke udgangspunkt i faste parametre som identifikation for hvem der skal tilbydes en særlig skole og vejledningsindsats. I samarbejde med den unge laves der en tydelig plan for, hvordan den unge kan opnå de kompetencer, som er forudsætningen for at nå sit uddannelsesønske.
Elever hvor det vurderes at der gennem faglige, vejledningsmæssige eller tværgående samarbejde er behov for indsatser, tilbydes dette eleven, således at eleven ved udgangen af grundskolen har oplevelsen af at have opnået sit potentiale bedst muligt.
Elever som identificeres til at skulle have en særlig skole- og vejledningsindsats gennemgås derfor ud fra en helhedsvurdering af, om der er behov for en yderligere skolefaglig indsats, behov for en yderligere uddannelses og erhvervsafklaring eller der skal samarbejdes med Børne- og ungeafdelingen om støttende sociale indsatser. Alle indsatser som tilbydes for eleven er for at opnå støtte til at kunne øge deres muligheder efter grundskolen.
Elever som tilbydes et særlige undervisningsforløb efter § 9, stk. 4, og § 33, stk. 4-7, i lov om folkeskolen iværksættes ligeledes efter elevgennemgang og møde med forældre, elev, skole og KUI (uddannelsesvejleder)
-
Elever i 9. og 10. klasse skal senest d.1. marts kl. 12.00 tilmelde sig en ungdomsuddannelse eller 10. klasse.
Tilmeldingen foregår via www.optagelse.dk
Der er også hjælp at hente på Uddannelsesguiden: Uddannelsesguiden til forældre
Uddannelsesvejlederne på skolerne hjælper og vejleder eleverne i forhold til optagelsen.
Hvis du ikke går i skole og gerne vil tilmelde dig en ungdomsuddannelse, kan du henvende dig til din Uddannelsesvejleder for at få hjælp.
Du kan finde din vejleder i UnoUng via dette link
-
Evejledning
eVejledning er et tilbud til alle, der har brug for vejledning om uddannelse og job. Du kan få vejledning via chat, telefon og mail, og der er også tilbud om digitale møder med aktuelle temaer. eVejledningen har åbent dag, aften og weekend.
Læs mere om eVejledning her
-
Går du i folkeskolen eller er du ude over folkeskolealderen og optil 29 år, så kan du finde din vejleder i UnoUng via dette link