Inspiration til haveejere
Biodiversiteten er i tilbagegang i hele verden. Vi ved, at arter udryddes mellem 100 og 1000 gange hurtigere end naturligt, og vi ved, at op mod en fjerdedel af EU’s pattedyr, padder, krybdyr, fugle og sommerfugle er truede. I Danmark er mere end 340 arter uddøde siden 1850.
Den udvikling kan du være med til at vende, ved at drive din have mere naturvenligt. Det kan du læse mere om her på siden.
-
Mit første år med vild have og helt sikkert ikke det sidste
Sidste forår besluttede jeg mig for at hoppe ud i en vild have og jeg har nydt hvert minut af det. Haven summede af liv fra forår til efterår. Jeg har haft flere forskellige slagt humlebier f.eks. stenhumle, havehumle, jordhumle, masser af svirrefluer og guldsmede og et hav af andre små insekter jeg ikke anede eksisterede. Og så har jeg selvfølgelig haft besøg af mange sommerfugle bl.a. engrandøje og natsværmere.
Foto: Besøg af andepar i fuglebadet
Det har været og er fortsat en stor fornøjelse som jeg kun kan anbefale. Mens jeg skriver denne lille artikel, kigger jeg f.eks. ud på solsort, sjagger, kvækerfinke, grønirisk og stilits, som æder sig mætte i de nedfaldne æbler, som har fået lov at ligge under æbletræet.
Hvad har jeg gjort for at ”forvilde min have”. Faktisk startede jeg i det små året før, hvor en bar plet jord, hvor trampolinen havde stået fik lov til at være fordi jeg ville se hvilke planter, der ville komme op. Overrasket blev jeg over bibernelle (anede ikke at planten fandtes), lancet vejbred, kamille, høgeurt, katost og meget mere. Så da min genbo Jens året efter sagde, at han ville lade græsset gro til gavn for bier, insekter, fugle og andet dyreliv – tænkte jeg, at nu skulle det være.
Foto: Blomster på trampolinpletten
Jeg udvidede den vilde blomsterplet i græsplænen ved at skrælle græsset af uden om så pletten blev ca. 4x4 meter, lagde et lag sand ud og såede en engblanding. Resten af græsplænen fik lov til at gro på nær nogle gangstier i græsset. Resultatet har været fantastisk. Der har været områder i det lange græs med røllike, rød- og hvid kløver, pomerans høgeurt, kongepen og vikker. Der har tilmed været store svampe – desværre ikke spiselige. Til foråret er planen at sætte rejnfan, cikorie og blåhat i græsset – frøene er indkøbt.
Foto: Rød kløver i græsset
Foto: Udsigt til højt græs fra terrassen
Jeg opdagede også, at en vild have ikke er helt pasningsfri. Jeg har været nødt til løbende at hive en masse nye skud af bl.a. aske-, hylde- og grantræer op af græsset. Træer og buske skal stadig beskæres og hækken klippes. I stedet for at køre grenene på genbrugspladsen har jeg lavet nogle grenbunker bagerst i haven og håber at det vil flytte et pindsvin ind. Og så skal græsset jo slås forår og efterår – helst med le, som jeg ikke havde sidste år, så det blev med buskrydder og græsslåmaskinen. Men nu er leen indkøbt og klar til en ny sæson med vild have og jeg glæder mig vildt meget.
Tekst af Inge, borger i Ballerup Kommune
-
Gode råd til dig og din have
Du kan gøre din have naturvenlig på mange niveauer. Hvis du vil starte i det små, kan du omlægge et mindre hjørne ude af syne, så det ikke skæmmer haven. Hvis du går ”all in” kan du omlægge hele haven til forskellige varianter af vildskab.
Her får du gode råd til, hvordan du kan gå i gang.
Du kan også mere på Grønt Råds hjemmeside: https://www.groent-raad-ballerup.dk/
6 ting du kan gøre for at få en vildere have
Få en vildere have: 6 ting du kan gøre i haven i marts - Danmarks NaturfredningsforeningGiftfri have
Det er en god start at erklære sin have for giftfri og stoppe med at sprøjte mod insekter og ”ukrudt”. Det gavner både naturen og drikkevandet. https://www.dn.dk/nyheder/haveejere-sikrer-38-millioner-giftfrie-kvadratmeter/
Urørte arealer med græs/urter
Du kan også omlægge græsplæne eller andre arealer til urørte arealer ved fx at grave det øverste næringsrige muldlag væk, så der er bar råjord, og så bare vente på hvad der flytter ind af planter og insekter. Det kan du gøre i et hjørne af haven eller i større dele af haven. Du kan også så særlige frøblandinger, der er gode for insekter.
Muldjorden med græstørv kan du lægge oven på en bunke grene, kviste og sten og skabe bolig for insekterne.
Urørt jord under fx hækken kan bruges af jordrugende insekter som fx flere af de vilde bier.
https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/biodiversitet/flere-sommerfugle-i-haven/
Vild hæk
Lad hækken blive indtaget af andre arter, som fx vild rose og hyld. Det giver et varieret liv af fugle og insekter. Og vent med at klippe den til blomsterne er afblomstret, så bierne har mad så længe som muligt.
Haveaffald
Kompostér haveaffald og hold det inden for matriklen. Det giver levesteder for padder, pindsvin og andet kryb og kravl. Det er samtidigt klimavenligt, at det ikke skal køres væk af enten skraldevognen eller dig selv. Og du sparer penge til gødning.
https://www.dn.dk/nyheder/omdannede-haven-til-co2-lager-haveaffald-findes-ikke-i-min-ordbog/
Du kan måle, hvor naturvenlig din have er med et Scorekort for biodiversitet i haven udviklet af Århus Universitet. Efter et par år kan du se om du scorer højere, og du kan konkurrere med naboer, om hvem der scorer højst. Hent scorekortet her: http://dce.au.dk/fileadmin/dce.au.dk/Parcelhushaver_folder_01.pdf
Du kan blive inspireret til, hvordan du gør din have mere vild og naturvenlig på nettet:
https://vildehaver.dk/
http://vildebier.dk/https://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/den_naturlige_have/343.html
https://www.bolius.dk/20-tips-til-mere-natur-i-haven-43937
https://naturhaven.dk/lav-en-vild-have-i-2020-og-styrk-naturen/
https://www.havenyt.dk/artikler/inspiration/haveliv/1600.html
Fra Danmarks Naturfredningsforening
https://www.dn.dk/nyheder/omdannede-haven-til-co2-lager-haveaffald-findes-ikke-i-min-ordbog/
https://www.dn.dk/nyheder/sadan-forvandler-du-din-graesplaene-til-en-vild-blomstereng/
https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/biodiversitet/flere-sommerfugle-i-haven/
https://www.dn.dk/nyheder/sadan-far-du-en-vildere-have/
https://www.dn.dk/nyheder/sadan-far-du-en-vildere-have/
Eller i bøgerne:
Lilli Gruwier, Lars Brøndum, Katrine Grace Turner: ”Naturhaven: Den Mangfoldige Have”
Rasmus Ejrnæs: ”Den Uendelige Have” af -
Lad dit haveaffald blive i haven, det er nemlig en fantastisk ressource for naturen.
Forårets komme giver som regel en del haveaffald. Oftest kører du det på genbrugsstationen, men overvej en ekstra gang, om det kan bruges til noget andet.
Haveaffald kan give nyt liv i haven, og du kan være med til at vende tilbagegang for mange af landets dyrearter. Grene og kvas kan blive til kvashegn eller kvasbunker, hvor fx padder, insekter og pindsvin kan få en ny bolig, og som samtidig kan bruges til at forme haven. Det behøver ikke at være grimt. Græsafklip, blade og nedklippede stauder kan komposteres, så du ikke behøver at gøde jorden. Det er samtidigt klimavenligt, at det ikke skal køres væk af enten skraldevognen eller dig selv.
Du kan læse meget mere om, hvordan du griber det praktisk an her: