Klimamålene og klimaindsatsen
Vi har som mål at reducere CO2-udledningen med 85% i 2030 og være CO2-neutrale i 2045. Indsatser som udbygning af fjernvarmenettet, reducering af transportsektorens energiforbrug samt ændrede forbrugsvaner spiller en betydelig rolle i planen de kommende år.
Ballerup Kommunes samlede klimaindsats består af syv indsatsområder, også kaldet ben.
De syv ben sikrer en helhedsorienteret tilgang til klimaforandringerne samt til løsningerne på dem, så vi sammen gør vores for at i mål. Vi er kort sagt: fælles om klimaet.
Benene i vores klimaindsats er lederskab, fællesskaber, energi, transport, cirkulær økonomi, klimatilpasning og klimakommunikation.
-
Vores fælles klimaindsats kræver handling og ansvar. Som en del af klimaindsatsen i Ballerup Kommune ønsker vi derfor at sætte fokus på, hvordan både den politiske ledelse og administrationen kan være med til at sikre, at vi når klimamålene.
Derfor arbejder vi for:
- Ballerup Kommune vil udvise klimalederskab. Det gør vi ved at sikre, at klimapolitikken er placeret øverst i styringshierarkiet over planstrategien og kommuneplanen og over alle politikker, strategier, planer og handleplaner.
- Klima skal være en integreret del af enhver beslutning på alle niveauer. Fra de store politikker, budgetter, sagsfremstillinger og politiske aftaler til de daglige handlinger.
- Målet er at sætte klima og bæredygtighed på dagsordenen i alle hjørner af kommunen.
-
Den grønne omstilling kræver, at vi alle deltager og bidrager. Alle dele af samfundet skal med, og alles indsats tæller. Også din. For det kræver en særlig indsats at reducere CO2-udledningen og skabe forståelse for, hvordan valg påvirker CO2-udledningen.
I Ballerup Kommune tror vi på borgernes, virksomhedernes og medarbejdernes evne og lyst til at gøre en forskel. Fællesskaber er derfor en del af kernen i vores fælles klimaindsats.
Vi skaber rammer for handlingsfællesskaber, hvor børn og unge, borgere i alle aldre, virksomheder i alle brancher og medarbejdere kan mødes, udvikle viden og sammen tage ejerskab og skabe handlinger til fordel for en klimavenlig hverdag.
Derfor arbejder vi for:- At der skabes synlighed om de gode idéer og initiativer, både små, personlige skridt og store samfundsforandringer.
- At de personlige historier, der deler viden, skaber fællesskaber og motiverer til aktiv deltagelse i den grønne omstilling, udbredes.
- At der skabes samarbejde mellem kommunen, virksomheder, borgere, vidensinstitutioner, kulturinstitutioner og foreninger. Særligt forpligtende partnerskaber og udviklingsprojekter kan være med til at skabe nye iværksættermiljøer og arbejdspladser.
-
Målet er, at samfundet skal blive fuldt elektrificeret og drevet af vedvarende energikilder (VE).
Det er derfor vigtigt at arbejde med et intelligent energisystem, hvor vi kan udnytte energien på tværs af forbrugsmønstre – til opvarmning, produktion, transport og køling. Vi skal derfor erstatte el-varme og olie- og gasforsyning med en samlet VE-energiforsyning, der hele tiden bruger energien på den smarteste måde.
I Ballerup Kommune producerer borgere, virksomheder og kommunen selv i mindre omfang vedvarende energi. Det er derfor vigtigt, at både kommunen som egen virksomhed, borgere og virksomheder bliver bragt i spil, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.)
Derfor arbejder vi for:
- El- og varmesektoren skal være fossilfri senest i 2035, og vi skal samtidig forbruge mindre energi.
- Udbygningen af fjernvarmen i Ballerup Kommune, da den er central i omstillingen til grøn varme og netto-nul CO2-udledningen.
- At fremme en mere grøn fjernvarmeproduktion ved blandt andet at frasortere plast i affaldet, og at lokalproduceret overskudsvarme kan tilføres i det lokale kollektive fjernvarmenet.
- At den energi, vi bruger, skal komme fra vedvarende energikilder.
- At vi indgår i et samarbejde om at fremme fremtidens storskalaløsninger til vedvarende energiproduktion og lagring, der vil blive relevante, når affaldet og biomassen på sigt ikke er en del af energiforsyningen.
- Vi har også udarbejdet en strategisk energi- og varmeplan, som skal give et overblik over energisystemet i Ballerup Kommune og sammenhængen til det omkringliggende energisystem.
-
31 % af CO2-udledningen i Ballerup Kommune kommer fra transport. Dette skyldes blandt andet gennemkørende trafik af personbiler og godstransport. For at nå målet om 85 % reduktion af CO2-udledningen i 2030 er vi nødt til at ændre vores transportadfærd.
Derfor arbejder vi for:- At samarbejde om strategisk trafikplanlægning i Hovedstadsregionen i form af højklassede busløsninger, trafikknudepunkter, BRT, kollektiv transport, lade-infrastruktur og cykelinfrastruktur.
- At skabe interesse for kollektiv trafik, samkørsel og delemobilitetsløsninger, som er bæredygtige alternativer til alenekørsel i bil.
- At prioritere grønne transportløsninger, f.eks. plads til delebiler, i vores lokalplansarbejde.
- At vi som kommune kan understøtte grøn mobilitet i byudviklingen og påvirke børn og unge via de kommunale institutioner.
-
Cirkulær økonomi handler om at bruge vores naturressourcer klogt og designe produkter, så råmaterialer bruges igen og igen i stedet for at blive til affald. Det betyder, at vi skal tænke produktion og forbrug som et kredsløb, hvor ressourcer genbruges og bevarer deres værdi længst muligt, i stedet for at tænke brug-og-smid-væk.
Cirkulær økonomi handler ikke kun om affald, men i lige så høj grad om at gentænke den måde, vi forbruger på. Det er en indsats, der går på tværs af alle sektorer, fordi det også handler om at forbruge mindre. Cirkulær økonomi medfører, at vi mennesker stadig kan leve med en høj velfærd samtidig med, at kloden kan følge med.
Derfor arbejder vi for:
- Mindre madspild
- Mere genanvendelse, også i byggeri og anlæg
- Skærpede krav til leverandører i vores udbud og indkøb
-
Med øget nedbør og tættere bebyggelse kommer der mere vand i vandløbene. Ballerup Kommune ligger højt i terrænet, hvilket gør, at regnvandet strømmer til flere sider og ikke kun mod én lokalitet eller et enkelt vandløb. Ballerup Kommune tager ansvar for sit vand og indgår i forpligtende tværkommunale samarbejder for at finde fælles bæredygtige løsninger på vandhåndteringen.
Derfor arbejder vi med:
- Afstrømning og regnvandshåndtering i al planlægning – arealanvendelse, bebyggelse, pladser, veje og anden infrastruktur, for at håndtere vandet bedst muligt og tænke i synergier.
- At nogle af regnvandsmængderne kan medvirke til at skabe nære naturoplevelser i byen og i våd- og naturområderne.
- At områderne skal tilpasses klimaforandringerne, så de kan optage mere vand, og flere plantearter kan overleve tørkeperioder.
- At anlæggene både skal håndtere større regnmængder og være egnede til rekreative formål.
-
Har du set? Har du hørt?
Kommunikation om vores fælles klimaindsats er afgørende for at skabe bevidsthed om klimaforandringerne og de nødvendige tiltag, der skal til, for at dæmme op for dem. Kommunikation bruges også til at inspirere og motivere borgere og virksomheder til at træffe grønnere valg i hverdagen.
Derfor arbejder vi for:
- At udbrede kendskabet til klimahandleplanens mål.
- At inspirere til adfærd og et hverdagsliv, der har fokus på klimaet.
- At styrke engagementet i den grønne omstilling.
- At positionere Ballerup Kommune som en seriøs aktør i klimakampen.
-
FileFile