Sammendrag
På baggrund af Folketingets vedtagelse af ”Lov nr. 241 af 19. marts 2020 om midlertidige foranstaltninger på børne- og undervisningsområdet og folkehøjskole-området og for den frie folkeoplysende virksomhed til forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19” (LOV nr. 241), har kulturministeren den 30. marts 2020 udstedt ”Bekendtgørelse nr. 320 om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysende virksomhed som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19” (BEK nr. 320).
I bekendtgørelsen opfordres Kommunalbestyrelsen til at afbøde de virkninger, som Covid 19-situationen har for den folkeoplysende voksenundervisning.
Samtidig gør bekendtgørelsen det muligt for Kommunalbestyrelsen at fastholde det udmeldte tilskud og udbetale dette, hvor Covid 19-situationen forhindrer den planlagte aktivitet.
Det indstilles, at det fulde budgetbeløb udbetales til aftenskolerne i forhold til de definerede rater, og at aktivitetskravet knyttet til det kommunale tilskud bortfalder i 2020.
Baggrund
Den folkeoplysende voksenundervisning (aftenskolerne) kan ikke gennemføre aktiviteter for øjeblikket på grund af Covid 19-situationen.
Den 19. marts 2020 vedtog Folketinget ”Lov om midlertidige foranstaltninger på børne- og undervisningsområdet og folkehøjskoleområdet og for den frie folkeoplysende virksomhed til forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19”.
Med loven fik kulturministeren mulighed for at fastsætte regler, som supplerer eller fraviger Folkeoplysningsloven:
”For at sikre, at kommunerne fortsat udbetaler det budgetterede tilskud til foreninger og aftenskoler under nedlukningen, har kulturministen efter dialog med bl.a. DGI og Dansk Folkeoplysnings Samråd udarbejdet bekendtgørelser, som opfordrer kommunerne at udbetale det tilskud, som foreningerne og aftenskoler var stillet i udsigt forud for nedlukningerne. I bekendtgørelserne får kommunerne også mulighed for at fravige de grænser folkeoplysningsloven ellers sætter for de kommunale tilskud.”
I forhold til de folkeoplysende foreninger er opmærksomheden særligt rettet mod det forhold, at loven åbner for, at aktivitetskrav knyttet til kommunale tilskud bortfalder.
Loven blev fulgt op af ”Bekendtgørelse om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysende virksomhed som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19” den 30. marts 2020.
I bekendtgørelsen står der bl.a. om den folkeoplysende voksenundervisning:
”Kommunalbestyrelsen kan fastholde det for året 2020 udmeldte tilskud og udbetale dette, herunder forud i rater eller forud som acontobeløb, efter folkeoplysningslovens §§ 8, 11, 23 og 24 til den enkelte forening for folkeoplysende voksenundervisning i den periode, hvor foranstaltningerne, som træffes som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med covid-19, forhindrer foreningen for den folkeoplysende voksenundervisning i at afholde aktiviteter. De fastsatte betingelser for foreninger for folkeoplysende voksenundervisning i folkeoplysningslovens §§ 8, 11, 23 og 24 og regler fastsat i medfør heraf, herunder § 10 i bekendtgørelse om løn- og andre ansættelsesvilkår for ledere og lærere ved undervisning mv. efter folkeoplysningsloven kan således fraviges i perioden.”
Denne bekendtgørelse er den 17. april 2020 fulgt af ”Bekendtgørelse nr. 446 om udmøntning af kompensation for tabt deltagerbetaling til folkehøjskoler, den folkeoplysende voksenundervisning og Folkeuniversitetet som følge af Covid-19”, hvori aftenskolerne har mulighed for at søge op til 90 pct. af tabt deltagerbetaling tilknyttet kurser og aktiviteter for perioden den 9. marts til og med den 8. juni.
Der er ansøgningsfrist til puljen den 22. juni 2020. Aftenskolerne har brug for en kommunal beslutning omkring eventuelt bortfald af aktivitetskrav for tilskud i 2020, førend de kan begynde at søge puljen.
Med baggrund i aftenskolernes økonomiske situation har flere af disse over for Ballerup Kommune udtrykt behov for at søge kompensation for tabt deltagerbetaling nu.
Sagsfremstilling
Fra centralt hold opfordres kommunerne til at udbetale det tilskud, som folkeoplysende foreninger og aftenskoler var stillet i udsigt forud for nedlukningerne.
Denne sag omhandler aftenskolerne.
En samlet sag om status på de øvrige områder inden for kultur-, og fritids- samt foreningsområdet (de folkeoplysende foreninger, de frivillige sociale foreninger og kulturforeninger) i forhold til Covid 19-situationen, fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget på møde den 5. maj 2020.
Den folkeoplysende voksenundervisning - aftenskolerne i Ballerup Kommune
Tidligt i forløbet var administrationen i kontakt med en del af Ballerup Kommunes aftenskoler for at høre om situationen og økonomien.
Aftenskoleområdet i Ballerup Kommune består af en række ”store aftenskoler” (AOF, FOF, LOF, Lautrupgaard Musikfabrik, VoiceZone og MOF) og en række ”små aftenskoler”, hvor Ballerup Kommune administrerer lønudbetalingen til lærerne for sidstnævnte skoler. Lærerne får udbetalt løn selvom der ingen undervisning er, da de inden sæsonstart har aftalt undervisningsdage og –timer.
Budget 2020
Det samlede budget på aftenskoleområdet er i 2020 på 1.285.320 kr.
Der er afsat 1.138.408 kr. til de store aftenskoler: AOF, FOF, LOF, MOF, Ballerup Kammerkor, Lautrupgaard Musikfabrik og VoiceZone.
Og der er afsat 146.912 kr. til de små aftenskoler: Gigtforeningens Oplysningskreds-Ballerup, Ballerup Folkedanserforening og Baldur (Skovlundekoret holder pause).
De syv store aftenskoler får udbetalt tilskuddet fordelt over seks gange årligt i månederne januar, februar, marts, oktober, november og december. Disse aftenskoler har fået udbetalt tilskud de første tre gange i 2020 i januar, februar og marts måned. I alt 569.204 kr. De tre sidste udbetalinger sker i oktober, november og december med i alt 569.204 kr.
De fire små aftenskoler, hvor Ballerup Kommune administrerer lønudbetalingen, får udbetalt tilskuddet fordelt over otte gange årligt i månederne januar-april og fra august-december. Disse aftenskoler har samlet fået udbetalt 31.540,86 kr. kr. for januar, februar og marts måned 2020.
Idet der er åbnet op for at søge kompensation, er der blandt aftenskolerne udtrykt ønske om, at Ballerup Kommune behandler sagen snarest.
Aftenskolerne meddeler endvidere, at de for at være i stand til at betale de løbende udgifter har brug for, at Ballerup Kommune følger opfordringen til, at aktivitetskrav knyttet til kommunale tilskud frafalder. En lignende anmodning er sendt til øvrige kommuner.
Det er håbet blandt aftenskolerne, at der kan sættes kurser og foredrag i gang senere på året, så der af den vej kan genereres indtægter.
To af de små aftenskoler har meddelt Ballerup Kommune, at aftenskolerne ikke søger kompensationsordningen, da der kun er aflyst få timer.
Center for Skoler, Institutioner og Kulturs bemærkninger
Center for Skoler, Institutioner og Kultur konstaterer, at aftenskoleområdet, som andre områder, økonomisk er påvirket af Covid 19-situationen.
Ballerup Kommune har udbetalt omtrent halvdelen af årets budget og for at sikre fortsat aftenskoletilbud i kommunen, anbefaler Center for Skoler, Institutioner og Kultur, at det fulde beløb udbetales til aftenskolerne i forhold til de definerede rater, og at aktivitetskravet knyttet til det kommunale tilskud frafalder i 2020.
Dette betyder, at der ved regnskabsaflæggelsen for 2020 undlades at kræve tilbagebetaling af aftenskolernes afholdte udgifter til aktiviteter, som kommunen har bevilget støtte til, men som ikke har kunnet realiseres.
Center for Skoler, Institutioner og Kultur bemærker i øvrigt, at selv om aftenskolerne kan nå at afvikle nogle af de aktiviteter, som er indstillet på nuværende tidspunkt, må en nedgang i aftenskoleaktiviteterne i 2020, som følge af Covid 19-situationen, forventes.