Sammendrag
Der blev i september 2014 besluttet en evaluering af Køkken Ballerup. Evalueringen, der er foretaget af et eksternt konsulentfirma, er nu afsluttet og der foreligger en rapport, der fremhæver en række udviklingspunkter for Køkken Ballerup.
Baggrund
Køkken Ballerup startede op den 1. januar 2014.
Der er ønsket en evaluering af brugernes oplevelser af maden mv.
Sagsfremstilling
Rapporten omkring den eksterne evaluering forelægges Social- og Sundhedsudvalget. Da det stod klart, at der efter opstarten af Køkken Ballerup var en række klagepunkter, blev det administrativt besluttet at nedsætte en styregruppe med deltagelse af centerchef, en plejecenterleder, køkkenleder og kommunens diætist. Styregruppen har på baggrund af konsulentrapporten udarbejdet en handlingsplan, der adresserer de anbefalinger, der er i rapporten.
Herudover er der flere emner, som Seniorrådet påpeger i deres høringssvar, som skal håndteres, herunder fleksibel ordning angående madbestilling og udarbejdelse af mad- og måltidspolitik.
Seniorrådets bemærkninger samt handlingsplan vedlægges som bilag.
Den vedlagte handlingsplan er udarbejdet ud fra de 10 anbefalinger i konsulentrapporten, og som, i kort form, er:
- Organiseringen styrkes
- Etablering af formelt samarbejde mellem køkken, pleje og brugere
- Køkken Ballerups synlighed på afdelingerne øges
- Fokus på mellemmåltider
- Udarbejdelse af bedre informationsmateriale
- Udarbejdelse af kommunikationsplan
- Undervisning i bestillingssystem samt kostkoncept
- Procedurebeskrivelse ved fejllevering
- Fokus på produkter med kort holdbarhedsdato
- Kvalitetsudvikling specielt i forhold til kødet.
Der er i handlingsplanen fokus på initiativer, som skal sikre, at der kommer et bedre samarbejde mellem køkken- og plejepersonale.
I forbindelse med overgangen til Køkken Ballerup har der været en opgaveglidning til plejepersonalet. Der ønskes ikke ændret ved dette, men i stedet et øget fokus på at vejlede og kompetenceudvikle plejepersonalet til at håndtere opgaven på optimal vis.
Samtidig er der fokus på initiativer, der skal sikre, at den enkeltes oplevelse af måltidet som helhed bliver så godt som muligt, da måltidet skal være en god oplevelse, herunder på brugerinddragelse.
Der er i forbindelse med budgetaftalen afsat 0,8 mio. kr. til kvalitetssikring af Køkken Ballerup.
Som led i at styrke ovenstående fokusområder (som er uddybet i handlingsplanen), foreslås de afsatte midler anvendt til tilknytning af to måltidskonsulenter.
De to måltidskonsulenter skal i vid udstrækning have deres gang på plejeafdelingerne og kunne dække kompetencer og have erfaring indenfor bl.a. kommunikation, vejledning, undervisning, PR, kompetenceudvikling, geriatri, ernæring, måltidsoplevelse, tværfagligt samarbejde og produktion. Det er ønsket, at en af de to ansættelser skal have kokkefaglig baggrund. Hermed får Køkken Ballerup grundlaget for at kunne støtte/vejlede og kompetenceudvikle plejepersonalet i forhold til opgaverne omkring maden og måltiderne. Yderligere vil de to ved nærvær hos borgerne sikre en øget brugerinddragelse. At være til stede og opsamle informationer/stemninger direkte under måltiderne er meget brugbart bl.a. i forhold til det store antal borgere med demens.
Flere tiltag indenfor anbefalingerne foregår allerede i dag, men har ikke den ønskede effekt, da der ikke i den nuværende normering er rum for et systematisk arbejde med uddannelse af plejepersonale og brugerinddragelse. Det er vurderingen, at de to ansættelser med fuld fokus på tværfaglighed og brugerinddragelse vil sikre holdbare løsninger i forhold til anbefalingerne. Det er dog samtidig vurderingen, at der kan være god grund til at få en konkret kokkefaglig bistand ind hurtigt, og det vurderes derfor at være en god idé at begynde med at tilknytte kokkefaglig bistand som konsulent i en kortere periode, inden fast tilknytning af kok.
De beskrevne handlinger i handlingsplanen vil blive fulgt tæt op af den nedsatte styregruppe for Køkken Ballerup.
Der vil desuden være et tæt samarbejde med den kliniske diætist, der ansættes på ældreområdet (vedtaget på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 27. januar 2015), så der sikres den fornødne styrkelse af både måltidsoplevelse og korrekt ernæring.