
Fjernvarme
Frem mod 2030 kan en lang række borgere i Ballerup Kommune se frem til også at blive koblet på fjernvarmenettet. Læs mere om den store udrulningen her.
Siden er opdateret lørdag den 25. april 2023
-
I marts 2022 godkendte bestyrelsen i Vestforbrænding en plan for udrulning af fjernvarme frem til 2030. Planen kaldes ”Varmeplan 2030”, og den danner grundlag for tilbud om fjernvarme til størstedelen af Ballerup Kommune.
Se Varmeplan 2030 (link åbner pdf hos Vestforbrænding)
Se, om du er i fase 1 eller 2
Af kortet fremgår det, hvilke områder der er omfattet af fase 1 og 2. Du kan også indtaste din adresse her (link åbner nyt vindue) og få svar på, om netop din ejendom er omfattet af fase 1 eller 2.
Fase 1 og 2
I juni 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune en plan for udrulning af fjernvarme i Ballerup Kommune (link åbner nyt vindue). Planen er baseret på, at udbud og anlæg opdeles i to faser af hensyn til ressourcer og logistik.
Fase 1 løber i perioden 2023 – 2027.
Fase 2 løber i perioden 2026 – 2030.
På kortet kan du se, hvilke områder, der tilbydes fjernvarme i fase 1, 2023 – 2027.FileOmråder, der ikke indgår i planen
Enkelte områder er ikke omfattet at Vestforbrændings udrulningsplan. Det gælder:
- Bjørnekær (link åbner ny underside)
- Smørumvej (link åbner ny underside)
- Baneskrænten link åbner ny underside)
Alle tre veje vil være med i projektforslag for fase 2 fra Smørum Kraftvarmeværk.
Godkendt projektforslag – fase 1
Fase 1 og 2 skal uddybes i et projektforslag, som skal godkendes i Kommunalbestyrelsen.
I november 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen projektforslag for fase 1 (link åbner nyt vindue). Det betyder, at Vestforbrænding nu kan gå i gang med at udbyde opgaven til en entreprenør mm. Se tidsplanen for udrulning af fase 1 og 2 her (åbner i samme vindue).
-
✓ Juni 2022
Kommunalbestyrelsen godkender plan for udrulning af fjernvarme i Ballerup Kommune.
✓ August - September 2022
Ballerup Kommune behandler projektforslag for alle områder i fase 1.
✓ Oktober 2022
Informationsmøder for borgere om udrulning af fjernvarme.
✓ November 2022
Kommunalbestyrelsen godkender projektforslag for udrulning af fjernvarme i fase 1
✓ November - December 2022
Vestforbrænding påbegynder konverteringsprojekter.
✓ December 2022
Det er ejendomsejere, der opvarmer deres ejendom med olie, gas eller varmepumpe, der får brev. Enten via e-boks eller fysisk, hvis de er udtaget digital post.
Fase 1 sendes også i EU-Udbud.
✓ Februar - Marts 2023
Prækvalifikation af tilbudsgivere.
✓ Maj 2023
Frist for tilbud fra tilbudsgivere.
✓ Juni 2023
Evaluering af tilbud fra tilbudsgivere.
⚪ Juli - Oktober 2023
Indgåelse af kontrakt.
⚪ 2023- 2027
Udrulning af fjernvarme til udvalgte områder i fase 1.
⚪ 2026 – 2030
Udrulning af fjernvarme til udvalgte områder i fase 2.
-
Nogle områder er allerede udlagt til fjernvarme. Se her (link åbner nyt vindue), om du bor i et område det er udlagt til fjernvarme.
Få fjernvarme nu
Hvis du bor i et område, der er udlagt til fjernvarme, kan du allerede i dag erstatte dit gasfyr, oliefyr eller varmepumpe med fjernvarme.
Sådan tilslutter du dig fjernvarme
Hvis du vil tilsluttes fjernvarme, skal du kontakte Vestforbrænding (link åbner i nyt vindue), som er dit lokale fjernvarmeselskab. Du skal bede Vestforbrænding sende dig et tilbud med pris og vilkår for tilslutning.
-
På kortet kan du se, hvilke områder, der tilbydes fjernvarme i fase 1, 2023 – 2027.
FileHos Vestforbrænding kan du få oplyst et præcis årstal for udrulningen, hvis du er med i fase 1.
Besøg deres hjemmeside (åbner i nyt vindue) - og klik på "kort over fjernvarmeområder".
Du bliver kontaktet af Vestforbrænding
Vestforbræning er dit lokale fjernvarmeselskab og vil kontakte dig cirka et år før, du kan få fjernvarme. Vestforbrænding vil i den forbindelse informere dig om tidsplan, priser og vilkår for tilslutning.
Den konkrete udrulning afhænger blandt andet af, om der er nok i dit område, som ønsker at blive tilsluttet fjernvarme. Bl.a. derfor afventer den endelige tidsplan.
Hvis dit gasfyr står af, inden fjernvarmen kommer
Vestforbrænding er klar til at hjælpe fremtidige fjernvarmekunder, hvis naturgasfyret går i stykker, mens de venter på fjernvarme. Nu kan kunderne nemlig låne et genbrugsfyr, så de undgår en større udgift i den mellemliggende periode. Læs mere om ordningen her (link åbner i nyt vindue).
Læs brevet sendt ud om fjernevarme 2023-27 her
Få mere information
Du kan skrive dig op til yderligere information om udrulning af fjernvarme her (link åbner nyt vindue). Du skal indtaste din adresse først, og dernæst sætte kryds i fanen ”ja tak – hold mig opdateret”.
-
På kortet kan du se, hvilke områder der tilbydes fjernvarme i fase 2, 2026 – 2030.
FileDu kan også indtaste din adresse her (link åbner i nyt vindue), og se om din adresse er omfattet af fase 2.
Den nærmere plan er stadig under udarbejdelse, men målet er at anlægge fjernvarme i fase 2 i 2026- 2030.
Du bliver kontaktet af Vestforbrænding
Cirka et år før du kan få fjernvarme, vil Vestforbrænding, som er dit lokale fjernvarmeselskab, kontakte dig og informere dig om tidsplan, priser og vilkår for tilslutning.
Læs brevet sendt ud om fjernvarme 2026-30 her
Få mere information
Du kan skrive dig op til yderligere information om udrulning af fjernvarme samt følge arbejdet på Vestforbrændings hjemmeside (link åbner i nye vindue) og her på Ballerup Kommunes hjemmeside.
Den konkrete udrulning afhænger blandt andet af, om der er nok i dit område, som ønsker at blive tilsluttet fjernvarme.
-
Der er nogle enkelte områder i Ballerup Kommune, hvor der ikke er god samfundsøkonomi i at tilbyde fjernvarme. Se her (link åbner i nyt vindue), om du bor i et område, hvor der ikke tilbydes eller planlægges at anlægge fjernvarme.
Hvis du bor i et område, hvor der ikke er planer om at anlægge fjernvarme, kan du allerede nu overveje at udskifte dit olie- eller gasfyr med en alternativ individuel opvarmningsform.
Individuel opvarmning
En individuel opvarmningsform er et muligt alternativ til dit gas- eller oliefyr. Muligheden for individuel opvarmning afhænger af en række forhold på din ejendom.
Du kan læse mere om de forskellige typer af individuel opvarmning, hvad der skal til for at installere dem, og hvad du kan spare ved at skifte opvarmningsform her (link åbner nyt vindue).
Fælles opvarmningsløsning
Er I flere husstande i nærområdet, der går med overvejelser om at udskifte jeres olie- eller gasfyr, kan det måske være en mulighed at overveje en fælles opvarmningsløsning.
En fælles opvarmningsløsning producerer varme til flere husstande og kan etableres på baggrund af forskellige teknologier. Du kan læse mere om løsningen her (link åbner i nyt vindue).
Tilskud og finansiering
Der findes en række muligheder for at modtage støtte til at omstille opvarmningen fra olie- eller gasfyr.
Tilskud til frakobling af gasnettet
Der kan eksempelvis søges støtte til frakobling af gasnettet, hvis en række betingelser er opfyldt. Ordningen hedder ”afkoblingsordningen” og giver mulighed for gratis at blive afkoblet gassystemet. Det betyder, at man kan spare det gebyr, det i dag koster at afkoble sig gasnettet. Find mere information om ordningen her (link åbner nyt vindue).
Varmepumpe på abonnement
Det er også muligt at få en varmepumpe på abonnement. Læs mere her (link åbner i nyt vindue).
Støtte via bygningspuljen
Derudover er det også muligt at søge støtte igennem bygningspuljen til energiforbedringer, fx til at få udskiftet dit olie- eller gasfyr. Læs mere her (link åbner nyt vindue).
Læs mere om dine tilskudsmuligheder, og hvordan du søger her (link åbner nyt vindue). -
Bjørnekær, Smørumvej og Baneskrænten tilbydes fjernvarme fra Smørum Kraftvarmeværk (link åbner i nyt vindue) senest i 2030.
-
Der findes en række muligheder for at modtage støtte til at omstille opvarmningen af din bolig fra olie- eller gasfyr.
Tilskud til frakobling af gasfyr
Der kan eksempelvis søges støtte til frakobling af gasnettet, hvis en række betingelser er opfyldt. Ordningen hedder ”afkoblingsordningen” og giver mulighed for gratis at blive afkoblet gassystemet. Det betyder, at man kan spare det gebyr det i dag koster at afkoble sig gasnettet. Læs mere om ordninger hen (link åbner i nyt vindue).
Tilskud til energiforbedringer
Det er også muligt at søge støtte igennem bygningspuljen til en række energiforbedringer af din bolig. Du kan ikke søge om tilskud til fjernvarme i puljen, men du kan søge om tilskud til selve rumvarmeanlægget, hvis du skifter til fjernvarme. Læs mere her (link åbner i nyt vindue)
Læs mere om dine tilskudsmuligheder, og hvordan du søger her (link åbner i nyt vindue)
-
Informationsmøde den 4. oktober
Materiale til download
Varmeplan for Ballerup Kommune v. direktør i Ballerup Kommune, Elisabeth Gadegaard Wolstrup
Hvordan, hvornår og til hvem udrulles fjernvarmen v. I/S Vestforbrænding
Hvordan kan du spare på energien og spare penge v. Sparenergi.dk
-
Hvad gør jeg, hvis mit gasfyr går i stykker, mens jeg venter på fjernvarmen?
Hvis dit naturgasfyret går i stykker, mens du venter på fjernvarmen, kan du låne et genbrugsfyr. Genbrugsordningen træder i kraft i 2023 og fungerer således, at du som kommende fjernvarmekunde får mulighed for at låne et brugt naturgasfyr gratis. Du står selv for at hente og installere det brugte fyr.
Læs mere om ordningen her (link åbner i nyt vindue).
-
Vestforbrænding har lavet en omfangsrig hjemmeside (link åbner i nyt vindue), der giver svar på det meste.
Savner du stadigvæk svar på noget, kan du kontakte Vestforbrænding. Oplysningerne står i kontaktboksen her på siden.
-
Du er altid velkommen til at kontakte Ballerup Kommune for yderligere information, råd og vejledning på e-mail mt-miljo@balk.dk og telefonnummer: 4175 0166
Du kan også kontakte Vestforbrænding (link åbner i nyt vindue), der leverer fjernvarme til store dele af kommunen.
På Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk (link åbner i nyt vindue) kan du læse om de forskellige opvarmningsformer. Du kan også kontakte en af Sparenergis energirådgivere og få rådgivning til valg af opvarmningsform.