Endelig vedtagelse af Lokalplan 201 for en ny by ved Kildedal Station og Tillæg 16 til Kommuneplan 2020
Lokalplan 201 for en ny by ved Kildedal Station og Tillæg nr. 16 til Kommuneplan 2020 er blevet endeligt vedtaget den 17. juni 2024 af Kommunalbestyrelsen i Ballerup kommune. Du kan se referat fra mødet og det materiale som Kommunalbestyrelsen behandlede, herunder høringssvar, på https://ballerup.dk/dagsorden-og-referat.
Offentlig høring og ændringer i planforslag
Forslag til Lokalplan 201 og tillæg 16 til Kommuneplan 2020 var i offentlig høring i perioden den 11. december 2023 til 21. februar 2024. I høringsperioden indkom der 23 høringssvar. Høringssvarene afstedkom en række ændringer i planerne, der blev besluttet, i forbindelse med Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse af planerne. Det drejer sig blandt andet om:
Lokalplan 201:
- Nedjustering af maksimalt antal etager mod naturområder
- Fjernelse af en vejadgang
- Præcisering af en række forhold vedrørende naturbeskyttelse/beskyttede arter
- Beskrivelse af Kildedal PS’s Naturkvalitetsprogram og Biodiversitetsstrategi
- Præciseringer i forhold til vejstøj
- Forbud mod at anvende kobber og zink i byggeri i området
Tillæg nr. 16 til Kommuneplan 2020:
- Kortbilag der viser nyt Grønt Danmarkskort efter vedtagelse af kommuneplantillægget revideres, sådan at ændringer på matr. nr. 4h og 4k, begge Sørup By, Måløv, udtages
- Præcisering af en række forhold vedrørende naturbeskyttelse/beskyttede arter
- Præciseringer omkring vejstøj, som skal tages i betragtning ved den lokalplanlægning i de enkelte byggefelter
Miljøvurdering
Planerne er blevet miljøvurderet. Som et sidste skridt i miljøvurderingen er der udarbejdet en sammenfattende redegørelse. Den ligger sammen med miljørapporten og de endelige planer som bilag her på siden. Den sammenfattende redegørelse indeholder oplysninger om:
- Hvordan miljøhensyn er integreret i planerne.
- Hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning.
- Hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet.
- Hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen.
I medfør af Miljøvurderingslovens § 40 samt Miljøvurderingsbekendtgørelsens § 15, skal der ske en adskillelse af uforenelige funktioner, når en myndighed der er afsender af en plan også skal varetage funktionen som berørt myndighed i forbindelse med miljøvurderingen af planen. Der er flere medarbejdere fra kommunens planteam i Center for By og Miljø der har varetaget opgaven som berørt myndighed i forbindelse med miljøvurderingen af lokalplanen. Derfor har medarbejderen fra planteamet, der har udarbejdet lokalplanen, refereret til centerchef for Center for Ejendomme i stedet for planteamets daglige leder.
Lokalplanens retsvirkninger
I medfør af planlovens § 18 må der ikke retligt eller faktisk etableres forhold i strid med lokalplanens bestemmelser, medmindre dispensation meddeles efter reglerne i planlovens § 19.
Ejendomme, der er omfattet af planen, må derfor ikke bebygges eller skifte anvendelse i strid med lokalplanens bestemmelser. Eksisterende lovlig bebyggelse kan blive liggende og anvendes som hidtil. Lokalplanens bestemmelser vil kun gælde, hvis ejeren ønsker at gennemføre ændringer på ejendommen.
Retsgrundlag
Lokalplanen og tillæg til kommuneplanen er udarbejdet på baggrund af Planloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 572 af 29. maj 2024. Miljøvurdering er udarbejdet på baggrund af Miljøvurderingsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023 og Miljøvurderingsbekendtgørelsen, jf. Bekendtgørelse nr. 806 af 14. juni 2023.
Klagevejledning
Du kan klage til Planklagenævnet over afgørelser der vedrører lokalplaner og tillæg til kommuneplaner, jf. Planloven § 58, stk. 1, nr. 3. Klageberettigede er enhver, der har en retlig interesse i afgørelsen, samt landsdækkende foreninger, der har til formål at beskytte natur og miljø eller har væsentlige brugerinteresser i arealanvendelse, jf. planlovens § 59, stk. 1 og 2.
Man kan kun klage over retlige spørgsmål. Det betyder, at man ikke kan klage over de skøn, som kommunen har udøvet eller planernes indhold. Derimod kan man klage, hvis man mener, at regler er fortolket forkert, eller at kompetence- eller procedureregler ikke er overholdt.
Klagefrist
Klagen skal være modtaget af Planklagenævnet senest 4 uger efter den dato, hvor den endeligt vedtagne plan er offentligt bekendtgjort. Offentliggørelsen er sket den 26. juni 2024
Sådan klager du
Du skal klage via Klageportalen, som du kan finde via https://naevneneshus.dk/start-din-klage/planklagenaevnet/. Klagen sendes herefter videre til Ballerup Kommune.
Du kan læse Planklagenævnets vejledning via https://naevneneshus.dk/start-din-klage/planklagenaevnet/vejledning/.
Klagegebyr
Det koster et gebyr at klage. Gebyret er 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.
Fritagelse fra at bruge Klageportalen
Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet - enten via mailadressen plan@naevneneshus.dk eller ved at sende et fysisk brev til Planklagenævnet, Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg.
Hvis du er fritaget for at bruge Digital Post af din kommune, skal du oplyse dette i din anmodning.
Når du ansøger om at blive fritaget for brug af klageportalen, er det vigtigt, at du giver besked til Ballerup Kommune enten via mailadressen kildedal@balk.dk eller ved at sende et fysisk brev til Rådhuset, Att: Center for By og Miljø, Hold-An Vej 7, 2750 Ballerup.
Domstolsprøvelse
Søgsmål til domstolsprøvelse af afgørelser, der er truffet af kommunen i henhold til lov om planlægning, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt, jf. planlovens § 62, stk. 1. Afgørelsen er meddelt den 26. juni 2024.
Høringssvar