Lyspæl

Ballerup tester soldrevne lyspæle ved supercykelsti

Ny soldrevet belysning skal gøre det sikrere for cyklister i de mørke timer

Ballerup Kommune tester i øjeblikket en ny solcelledrevet belysning på en prøvestrækning på Nordbuen. Der er tale om soldrevne lyspæle, som er designet til at løse udfordringer med belysning året rundt.

Lyspælene er skabt til cykelstier, løberuter og gangstier i områder, hvor det er umuligt eller dyrt at etablere traditionel kabelforbundet belysning. De skal gøre det nemmere for cyklister at navigere gennem det relativt mørke område og skal skabe en sikrere og mere tryg cykelsti for borgerne.

- Solcelleteknologien gør det muligt at skabe udendørsbelysning og lys i naturen uden behov for at trække strøm. Det er en billigere og mere skånsom og naturlig måde at gøre det på, siger partnerne bag løsningen, Nordic Firefly og Holscher Design.

I Ballerup Kommune ser formand for Klima og Miljøudvalget Hella Hardø Tiedemann frem til at følge med i forsøget.

- Den nye teknologi har nogle gode perspektiver, og det er en interessant løsning, hvor vi udnytter naturens kræfter. Derfor er det helt oplagt for os at teste det af over en periode og derefter evaluere på det. Vi vil den grønne transport, hvor det blandt andet er afgørende, at flere tager cyklen. Derfor skal det også være trygt at cykle på vores cykelstier, og det kan de her lyspæle være med til at sikre, siger udvalgsformanden.

Lyspælene testes af på Supercykelstien Værløseruten og skal i første omgang stå der i marts, april og maj, hvorefter konceptet evalueres.