Frivilligheden finder nye veje
Når samfundet rammes af en krise, som under den nuværende situation med coronavirus, træder de frivillige til og løser en række nye opgaver. Samtidig finder de alternative metoder til at løse de normale frivillighedsopgaver, som de brænder så meget for at løse.
Calle Jørgensen fra Ballerup har været frivillig i en del år i Røde Kors, og siden januar 2020 har han været aktivitetsleder for Besøgstjenesten i Ballerup. Her arbejder han med at finde nye frivillige besøgsvenner og koble dem med de mennesker i Ballerup Kommune, der har brug for besøg.
- Jeg kan godt lide at beskæftige mig med mennesker, og jeg reflekterer meget over, hvad der ligger bag det enkelte menneske. Vi kan alle ende med at blive ensomme en dag, fortæller Calle Jørgensen, hvis arbejde med Besøgstjenesten knapt var skudt i gang, da Danmark lukkede ned.
Nødvendigt at tænke ud af boksen
Camilla Buur, der er aktivitetsleder for Vågetjenesten i Røde Kors i Ballerup/Herlev, oplevede på samme måde, at hendes frivillige aktiviteter måtte stoppe, da Herlev Hospital og plejehjemmene lukkede ned for besøg som led i at stoppe spredningen af corona-virussen.
- Når al aktivitet stopper, så er det nødvendigt at tænke ud af boksen. Hvad kan vi gøre anderledes? Hvor kan vi så hjælpe? Røde Kors fik hurtigt oprettet et hjælpenetværk, der startede op allerede i weekenden efter statsministerens første udmelding, fortæller Camilla Buur.
Hjælpenetværkets telefoncentral er placeret i Røde Kors’ hovedkvarter på Blegdamsvej i København og flere af de frivillige fra lokalafdelingen i Ballerup Kommune har taget turen derind for at besvare telefoner og koordinere udsendelse af frivillige. På grund af corona-situationen var der pludselig folk i karantæne eller i en særlig risikogruppe, der havde brug for hjælp til praktiske ting som eksempelvis indkøb, en gåtur med hunden eller medicinafhentning.
Danskerne er gode til at hjælpe
Calle Jørgensen fortæller, at han har meldt sig som frivillig til hjælpenetværket, så han står til rådighed for folk i nærområdet, hvis der er behov for hjælp med praktiske ting. Han har dog ikke oplevet, at der har været det store behov for hjælp i kommunen.
- I Ballerup er der blevet sat flere hjælpetiltag i søen, så det er gået stærkt med at finde løsninger, fortæller Calle Jørgensen og Camilla Buur supplerer:
- Danskerne har været gode til at hjælpe deres naboer og de ældre. Der er mange, der har påtaget sig frivillige hjælpeopgaver i denne tid.
Calle Jørgensen istemmer:
- Situationen bringer virkelig noget godt op i mennesker. Der er så mange fede eksempler på, at vi godt kan hjælpe hinanden. Det varmer mit halvgamle hjerte.
Arbejder på at starte hjerteblods-aktiviteter op igen
Besøgstjenesten er i øjeblikket lukket ned, men behovet for kontakt med andre mennesker er der stadig. Derfor har Calle Jørgensen rådet de frivillige til at holde telefonisk kontakt, med dem de normalt besøger. Der er også åbnet op for, at de kan mødes og gå i behørig afstand, hvis personen, de frivillige besøger, er fysisk i stand til dette.
- Der er ingen tvivl om, at de savner hinanden. Når man er besøgsven, får man ofte et næsten familiært forhold, til den man besøger, og de frivillige ser virkelig frem til at komme ud og besøge deres ven igen, fortæller Calle Jørgensen.
På linje med Besøgstjenesten arbejder Vågetjenesten også på at få lov til at genstarte deres aktiviteter, fortæller Camilla Buur. I Vågetjenesten i Ballerup/Herlev er de vant til at komme hos isolationspatienter på Herlev Sygehus og er derfor uddannet til at iklæde sig de nødvendige værnemidler, hvilket kan være alt fra masker til fulddragt. Med den baggrund og med en række særlige corona-restriktioner håber Camilla Buur på, at det inden for kort tid igen bliver muligt for vågerne at komme i gang.
- Der er stadig mange, der dør af almindelig alderdom, og på grund af corona-situationen har plejecentrene endnu flere opgaver, som de skal håndtere. Det gør ondt i vores hjerter, at vi ved, at der er så mange, der ligger og dør alene. Som våger sidder vi normalt i de sidste timer og holder i hånd og snakker. Den her opgave er vores hjertebarn, og det er svært at blive hjemme.
Nye opgaver i en coronatid
Røde Kors har også fået andre vigtige opgaver i forbindelse med corona-smitten. Sundhedsstyrelsen har bedt om hjælp til udføre corona-tests, så de frivillige bliver uddannet til at pode. Camilla Buur, Calle Jørgensen og flere andre fra Vågetjenesten i Ballerup kører nu ud i udvalgte byer og besøger virksomheder og tager ud i folks hjem og tester for corona-smitte.
- Da vi ikke kan gøre det, vi normalt gør i samme omfang, så brænder vi for at få lov til at løse andre opgaver, der giver mening. Så det er fantastisk, at Sundhedsstyrelsen har spurgt os, fortæller Camilla Buur.
For Calle Jørgensen kom coronaen helt ind på livet, da han i april måned endte med at ligge syg i fem uger med COVID-19 og lungebetændelse. Hans kone og børn hjalp med de praktiske ting, så han havde ikke selv behov for et benytte hjælpenetværket.
- Det er desværre ikke alle, der har mulighed for at trække på familien. Og så er det godt, at andre hjælper i en svær tid, siger Calle Jørgensen.
Fakta om frivillighed
Vil du være frivillig i Røde Kors? Så kontakt Røde Kors i Ballerup.
Har du brug for hjælp under corona-krisen? Ballerup Kommune har samlet en række hjælpetiltag.
Foto: Privatfoto fra dengang man måtte sidde tæt sammen. Fra højre er det Camilla Buur, Calle Jørgensen og Amalie, der også er tilknyttet Vågetjenesten Ballerup/Herlev.
Foto: Frivillige fra Vågetjenesten fra Ballerup/Herlev. Forrest i midten er Camilla Buur og bagerst til højre er Calle Jørgensen.