værelse

’Godt vi ikke lavede det om til storrumskontorer’

Ejendomme er beregnet til at mennesker skal fylde dem med liv og hverdag – derfor var Søren Holm fra Wihlborgs ikke i tvivl om, at deres tomme kontorhus skulle forandres til boliger for ukrainske flygtninge.

Små skolebørn kommer gående to og to på vej hjem efter en skoledag i modtageklassen på Hedegårdsskolen og smutter ind ad glasdøren i det hvide kontorhus på Lautrupvang. For kort tid siden havde børnene deres skolegang og hverdag i Ukraine. Og kontorhuset, der nu er blevet til midlertidige flygtningeboliger, stod dengang gabende tomt.

- Jeg synes, det var oplagt at tilbyde at Ballerup Kommune kunne bruge vores ejendom. De manglede indkvarteringsmuligheder, og vi havde en tom bygning. Og hvorfor have noget stående, som andre kan bruge? Ejendommen er jo bygget til at der skal være mennesker i den, ellers er det bare en bygning, siger Søren Holm, der er adm. direktør i ejendomsselskabet Wihlborgs.
 

Madduft, hundebjæf og liv på gangene
Wihlborgs har lånt det store kontorhus til Ballerup Kommune, som kun betaler strøm, vand og varme, så længe det er i brug som bolig for de ukrainske flygtninge.

Søren Holm fra Wihlborgs og borgmester Jesper Würtzen er på rundtur i huset, hvor der er plads til omkring 250 mennesker – lige nu er der flyttet omkring 140 ukrainere ind. Det er Niels Peter Jørgensen, afsnitsleder i Ejendomme, der viser rundt. Han og hans medarbejdere og en lang række håndværkere har på meget kort tid fået et forladt kontorhus til at blive til et midlertidigt hjem.

For få uger siden var der nemlig hektisk aktivitet på alle etager for at få samlet møbler til værelserne og bl.a. installeret vaskerum, køkkener, få elevatorerne til at køre og meget, meget mere. Nu er en del af de tidligere kontorer taget i brug som boliger, og i de fælles køkkener dufter der af mad. Nogle af kvinderne er i gang med at tilberede mad til deres familier, og rundt om i huset møder vi børn, der hygger sig med spil på telefoner og tre hunde får vi også hilst på.

legeplads

Niels Peter Jørgensen (th) fra Ejendomme viser de grønne områder frem, hvor der er planer om at sætte fodboldmål og sandkasser op og gøre plads til at børnene kan ræse afsted på mooncars. Foto: Bo Helsted.

Et held, at væggene var der endnu
- Hvor er det godt, at vi aldrig nåede at lave det om til storrumskontorer!, lyder det fra Søren Holm, mens han kigger ind i et af de mange kontorer, hvor senge, borde og kommoder er samlet og klar til at blive taget i brug af kommende beboere.

- Det er rigtig flot, at Wihlborgs har tilbudt at vi kan bruge ejendommen, så vi på en ordentlig måde kan tilbyde flygtningene tag over hovedet. Her kan de få et fællesskab og der er lokaler, hvor bl.a. vores integrations- og beskæftigelsesmedarbejdere kan være, så de er tæt på beboerne. Vi er i det hele taget utrolig glade for det samarbejde vi har med virksomheder i området. Flere har hjulpet med donationer og praktisk hjælp – og det samme gælder foreninger og borgere, der også har bidraget ved indsamlinger af udstyr og møbler, som nu er taget i brug herude. Så endnu engang tak for jeres hjælp – og tak til Wihlborgs for at vi må låne ejendommen, siger Jesper Würtzen.
 

Søren og jesper

- Jeg synes, bygningen er godt indrettet og det er skønt at se, at der er kommet liv i huset og vide, at det bliver brugt til et godt formål. Og så er det helt uvant at se biler med ukrainske nummerplader på parkeringspladsen, siger Søren Holm (th). Foto: Bo Helsted.