Parly Jakobsen står til venstre for en tandlægestol

Gratis tandbehandling til socialt udsatte med misbrug vinder Sundhedsprisen

Tandklinikken Tandrødderne i Ballerup vinder årets Sundhedspris. Her kan socialt udsatte med et misbrug, eller tidligere misbrug, få gratis tandbehandling.

Foto: Bestyrelsesformand og tandlæge Parly Jakobsen i Tandrøddernes tandlægeklinik på Parkvej 6.

Smilene var store hos Tandrødderne, da det blev afsløret, at de er årets vindere af Ballerup Kommunes Sundhedspris 2021.

Tandrødderne vinder årets pris for deres store arbejde med at tilbyde gratis tandbehandling til socialt udsatte, som enten har et misbrug eller tidligere har været i et misbrug. Tandrødderne er omkring 20 tandlæger, klinikassistenter og tandplejere, som alle arbejder ulønnet og frivilligt.

Parly Jakobsen, bestyrelsesformand for Tandrødderne og tandlæge, tog imod prisen og den medfølgende check på 10.000 kroner.

”Jeg siger tak på vegne af vores frivillige og vores brugere. Det gør en kæmpe forskel. Det er altid dejligt at blive anerkendt.”

Falder mellem to stole

Mistede tænder, smerter i tænderne og en skam over manglende tænder. Det er problemstillingerne, som brugerne af Tandrødderne kender alt for godt til.

For et misbrug er ofte lig med dårlige tænder – både fordi misbruget i sig selv kan give dårlige tænder, men også fordi mennesker med et misbrug generelt er dårligere til at passe på sig selv. Det viser forskning inden for området.

Sidste sommer var der godt nyt, da Socialtandplejen blev etableret i alle landets kommuner. Et tilbud, der samler de allersvageste op i samfundet – herunder hjemløse, som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud og har behov for tandbehandling.

Brugerne af Tandrødderne falder ikke ind i den kategori, da de i princippet kan bruge de private tandlæger og kommunale tilskudsordninger, men realiteten er, at det ikke er tilbud, de kan overskue eller har økonomi til. Det fortæller Parly Jakobsen:

”Vi har faktisk siden vores begyndelse i 2013 slået på tromme for, at vi har et problem, hvor en patientgruppe bliver glemt eller overset. Socialtandplejen løser nogle problemer, men der er stadig ikke noget sted for vores patientgruppe at gå hen. Vi har fortsat en lille gruppe, der falder mellem to stole og ikke har en chance. Derfor er Tandrødderne et helt unikt tilbud til netop de mennesker.”

En del af misbrugsbehandlingen

Brydehuset henviser brugere til behandling hos Tandrødderne. Brydehuset hjælper socialt udsatte og mennesker i et misbrug med igen at få kontrol over deres liv og livssituation. Via Tandrødderne bliver tandbehandling tænkt ind som en del af misbrugsbehandlingen.

”Tandrødderne har på den måde fundet en lille niche, og vi er blevet en del af den samlede behandling, men vi blander os i øvrigt ikke i brugernes misbrugsproblemer. Vi glæder os hver gang, en bruger går smilende og smertefri fra sidste behandling hos os og derefter kan overgå til det almindelige tandlægesystem, forklarer Parly Jakobsen og slutter:

”Vi så gerne, at vores brugere blev bedre anerkendt af samfundet, og at man så i øjnene, at det nuværende system ikke fungerer i praksis. Vores brugere har brug for at blive samlet op et eller andet sted i systemet, men indtil det sker, er vi glade for, at vores målgruppe har mulighed for at få gratis tandbehandling hos os.”

Fakta

  • Tandrødderne har eksistereret siden 2013 og holder til på Parkvej 6 i Ballerup i kommunens lokaler. De frivillige tandlæger og klinikassistenter er en blanding af pensionerede, erhvervsaktive, studerende og nyuddannede. I øjeblikket er 20 patienter i gang med en behandling.
  • Tandrødderne er afhængige af økonomisk hjælp fra fonde, virksomheder og private for at drive klinikken og have råd til tandbehandlingen. Som supplement til den økonomi har Kommunalbestyrelsen i det nyligt vedtagne budget afsat 150.000 kroner til Tandrødderne både i 2022 og 2023.
  • Det er anden gang Tandrødderne vinder Sundhedsprisen. Første gang var i 2016.