niels peter jørgensen

Kontorhus bliver til hjem for ukrainere

Wihlborgs kontorhus på Lautrupvang har stået tom i to år. I den nærmeste tid kommer der liv i huset igen, når ukrainske flygtninge flytter ind.

Der dufter af ny-udpakkede kasser med Ikeamøbler. Mellem pap og samlevejledninger er håndværkere og medarbejdere fra Ejendomsservice og Materielgården i fuld gang med at skrue køjesenge og kommoder sammen. 

Vi er i Wihlborgs kontorbygning på Lautrupvang 3, som har stået tom i to år. Denne torsdag er der travle mennesker på alle fire etager, for om kort tid forventer vi at de første ukrainske familier flytter ind i kontorhuset, der nu bliver til midlertidige boliger. Wihlborg har tilbudt Ballerup Kommune at låne bygningen gratis, der skal blot betales for vand, varme og strøm. De tidligere kontorer er mellem 14 og 45 m2, så nogle er indrettet til enkeltværelser og i de store rum er der plads til en hel familie. 

De første værelser er klar til indflytning

- Vi rykkede ind forrige torsdag med håndværkere for at gøre bygningen klar til at fungere som midlertidig bolig for op til 250 ukrainske flygtninge. Vi skulle bl.a. have gang i vand, afløb og strøm igen, og der skulle styr på sikkerheden. Alle elevatorer kører nu, brandmelderne virker og vi har sørget for at lys på trapper og i kælderen, hvor baderummene ligger, altid er tændt, så det føles trygt at færdes i bygningen, fortæller Niels Peter Jørgensen, der er afsnitsleder i Ejendomme. 

I den tidligere kantine skal der indrettes fællesrum, og hvor der før var et stort industrikøkken, er der nu 17 små køkkener, hvor de nye beboere kan lave mad. Der er vaskerum med vaskemaskiner og tørretumblere og i stueplan er der plads til at man på sigt kan lave forskellige aktiviteter og der er møderum, hvor fx kollegerne fra Integrationsteamet eller andre kan mødes med borgerne. 

viser køkken

Niels Peter Jørgensen viser rundt i bygningen, hvor der bl.a. er indrettet 17 køkkener i det tidligere kantine-køkken. Foto: Bo Helsted. 
 

Der står nu værelser klar til de første 50 beboere, resten af værelserne indrettes i takt med behovet. De er indrettet med senge, et lille spisebord og stole, en kommode og et køleskab med en lille fryser og så var der i forvejen persienner for alle vinduerne. 

Senge, kommoder og fælles komfurer udgør ikke et rart og brugbart hjem alene – der er også behov for sengetøj, lamper, køkkengrej, legetøj og meget mere. Og her har Ballerups borgere været meget gavmilde og doneret møbler og udstyr ad flere omgange. Det er blevet sorteret og pakket i kasser takket være frivillige fra Røde Kors og BSF og en gruppe medarbejdere fra Bosch i Ballerup. Så nu er der stabelvis af kasser klar, som bliver udleveret til de flygtninge, der flytter ind, så de kan indrette sig. 

Helt afhængig af hjælpende hænder 

Det er blevet til nogle lange dage for Niels Peter Jørgensen og kollegerne i Materielgården og Ejendomsservice, for der er utrolig mange detaljer, der skal på plads. 

- Det er selvfølgelig meget synligt lige nu, hvad vi bidrager med, fordi vi på kort tid skal indrette så mange pladser. Men det er jo langt fra kun os, der får hele maskineriet til at køre. Vores kolleger i bl.a. Integrationsteamet og i Borgerservice er dem, der er i tæt kontakt med flygtningene og er klar til at tage imod de næste, der kommer – vi sørger ’bare’ for rammerne, siger Niels Peter Jørgensen. 

Og så er der kommet en vigtig hjælpende hånd til klargøringen af kontorhuset fra lokale virksomheder.
ML Byg stillede med 12 mand en hel dag, hvor de donerede deres arbejdskraft til bl.a. at samle møbler, Bryde og Sønner har knoklet med at fordele de mange Ikea-kasser ud på værelserne, så de var klar til at blive samlet. Friis Gulvmontage og SA Gulve har også stillet op med arbejdskraft og COOR rengøring har doneret rengøringsvogne og støvsugere. HCS har sat containere op til affald, og de har sørget for at tømme dem lige så snart, de var fyldte. 

samler senge

Medarbejdere fra bl.a. ML Byg har doneret deres arbejdskraft en dag til at samle møbler til værelserne. Foto: Bo Helsted. 
 

Borgmester Jesper Würtzen har fulgt arbejdet med at omdanne kontorbygningen til et hjem:

- Jeg er så taknemmelig for at vores virksomheder, borgere og foreninger rykker ud og hjælper os. Det er en stor og vigtig opgave og det er helt uundværligt, at så mange i lokalsamfundet bidrager. Så en kæmpe tak fra mig til alle jer, der hjælper både med indretningen af Wihlborgs kontorhus og for de mange bidrag, I er kommet med til indsamlinger og til jer, der giver husly, hjælper med at finde job og til foreninger, der byder børn og voksne indenfor i jeres fællesskaber. Og en tak til de mange, mange andre, både borgere og medarbejdere i Ballerup Kommune, der hver især er med til at give vores nye, ukrainske borgerne en varm velkomst og en god start på deres tid i vores kommune, siger Jesper Würtzen.

 

Et udpluk af nogle af de mange fine ting, Ballerup-borgerne har doneret i de seneste uger:

køkkenting

tallerkener

gafler

Foto: Bo Helsted. 

 

SOCIALE MEDIER